Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Therapeute­n bieden hulpverlen­ers gratis luisterend oor via Skype

Molse huisarts Luc Peetermans komt met idee, specialist­en van Blabla uit Laakdal voeren het mee uit

- DIRK HENDRIKX

De Molse huisarts Luc Peetermans kwam met het idee: gratis een profession­eel luisterend oor bieden aan artsen, verpleegku­ndigen en andere zorgverlen­ers in deze lastige tijden. De therapeute­n van het centrum Blabla uit Eindhout (Laakdal), gespeciali­seerd in verbindend communicer­en en empathisch luisteren, gaan de uitdaging aan en ze maken er meteen ook een internatio­naal project van.

Op de website www.wem.icu (van worldwide empathy for

meds) kun je sinds maandag als hulpverlen­er gratis een sessie empathisch luisteren vragen in een stuk of tien talen, en daar gaan er nog bijkomen. “We zitten al aan meer dan zeventig profession­ele ‘luisteraar­s’, vooral Nederlands­en Engelstali­gen, maar verder ook uit heel Europa, de VS, India, Canada en Israël”, zegt Corrylaura van Bladel, voorzitter van Blabla, die het project coördineer­t. “Ik was net aan het skypen met Europese collega’s. We gaan er helemaal voor”, zegt ze glunderend.

Verbindend communicer­en is de vrije vertaling van het concept NVC (non-violent communicat­ion) of niet-agressief communicer­en. Het is ontwikkeld is door twee Amerikaans­e psychologe­n. Empathisch luisteren is er een onderdeel van. “We geven er in ons centrum en overal in Vlaanderen trainingen over voor individuen, koppels, bedrijven en ziekenhuiz­en en andere zorginstel­lingen”, zegt Corrylaura.

Spanning

Blabla zit in een wereldwijd netwerk van therapeute­n, trainers en centra die met NVC bezig zijn. Toen de Molse huisarts Luc Peetermans met zijn idee afkwam, na goede ervaringen met Blabla, gooiden ze het meteen in de groep. “Wijzelf staan klaar voor hulpverlen­ers in Vlaanderen”, zegt Corrylaura. “Ze hebben het nu al vaak zwaar en het begint nog maar. Bij elk contact met patiënten is er de stress om besmet te raken. Soms krijgen ze het werk amper gedaan. Soms worden ze geconfront­eerd met erg zware coronabesm­ettingen. Dat creëert spanning, ook als ze thuiskomen. Als het iemand wat te veel wordt, kan die persoon via het platform www.wem.icu zijn hart luchten bij ons. Ik ken bijvoorbee­ld een hoofdverpl­eegster die co-ouder is en haar dochtertje haar ex-man laat, om haar zeker niet te besmetten. Of een dokteres die getrouwd is met een longarts, ze zijn allebei bang om elkaar of hun kinderen te besmetten.”

“Altijd op onze hoede”

Dokter Luc Peetermans, lid van een groepsprak­tijk en acupunctur­ist, volgde de situatie in China van bij het begin op de voet. “Het is daar heel intens geweest, met hulpverlen­ers die zware beslissing­en moesten nemen. Je kunt met zo’n stress niet altijd zomaar naar huis gaan. Er waren in China ook veel meer mensen besmet dan de cijfers aangaven, net als bij ons nu.”

In de artsenprak­tijk was het vorige week ontzettend druk. “Nu is het even wat rustiger, met vooral mensen met luchtwegin­fecties die ongerust zijn. Maar wij ervaren inderdaad elke dag die angst om besmet te geraken. Je moet bij elke patiënt op je hoede zijn. In het begin zagen we nog mogelijke coronapati­ënten. Dan trokken we zo’n wit schildersp­ak aan, gekocht bij de Hubo, en deden we de consultati­e in het tuinhuis.”

De dokter kreeg intussen ook al de toezegging dat de farmasecto­r het project van Blabla wil sponsoren.

Corrylaura van Bladel

Voorzitter Blabla

“Hulpverlen­ers hebben het nu al vaak zwaar en het begint nog maar. Bij elk contact met patiënten is er de stress om besmet te raken.”

 ?? FOTO AFP ?? Hulpverlen­ers over heel de wereld kunnen terecht bij meer dan zeventig therapeute­n.
FOTO AFP Hulpverlen­ers over heel de wereld kunnen terecht bij meer dan zeventig therapeute­n.
 ?? FOTO RR ?? Luc Peetermans, de Molse huisarts die met het idee op de proppen kwam.
FOTO RR Luc Peetermans, de Molse huisarts die met het idee op de proppen kwam.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium