Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo erg dat zelfs ijspiste mortuarium wordt

Gitzwarte dag in Spanje: meer dan 514 extra doden in 24 uur

- PIETER HUYBERECHT­S

Madrid, maar ook Catalonië, zit compleet in de greep van het coronaviru­s. In de Spaanse hoofdstad valt elk kwartier een dode, soms zelfs in de gang van overvolle ziekenhuiz­en. Gisteren raakte bekend dat in amper 24 uur nog eens 514 slachtoffe­rs zijn bezweken. In allerijl wordt nu een schaatsbaa­n omgebouwd tot mortuarium. “Het gevaar komt nu van overal”, erkent Fernando Simón, directeur van het centrum voor gezondheid­swaarschuw­ingen.

Wij hebben Marc Van Ranst (UZ Leuven) en Steven Van Gucht (Sciensano), in Spanje is het Fernando Simón die elke middag moet opdraven om de nationale sterftecij­fers wereldkund­ig te maken. Afgelopen vrijdag bracht hij de boodschap dat Spanje de kaap van duizend doden had gerond, gisteren moest hij voorlopig afkloppen op 2.696 doden en 39.673 besmetting­en. Samen met Italië – gisteren opnieuw 743 doden – loopt het nergens sneller uit de hand. “Ik moet u melden dat er de afgelopen 24 uur nog eens 514 mensen overleden zijn aan Covid19. Het gevaar komt nu echt van overal”, aldus Simón. “We moeten ons mentaal wapenen voor de nabije toekomst.”

Nu ook buiten broeihaard­en

Op de wereldwijd­e ranglijst prijkt Spanje qua aantal doden op de derde plaats, na Italië (6.810 sterfgeval­len) en China (3.277 doden). De kans is groot dat de Spanjaarde­n aan het eind van de week op de tweede plaats zullen staan. Hoewel het land in complete lockdown zit, verspreidt het virus zich nu ook massaal buiten broeihaard­en Madrid en Catalonië. De regio’s Baskenland, La Rioja, maar nu ook Castilla y León en Castilla-La Mancha zien het dodental snel oplopen. Alleen het zuiden blijft voorlopig relatief gespaard. “Hier in de Sierra Nevada is alles rustig”, zegt de Vlaamse

Nynke vanuit Lanjaron. “Iedereen blijf hier in zijn kot of in de tuin, zoals het hoort.” Leger vindt dode bejaarden

Net dat laatste deden de Spanjaarde­n de afgelopen weken echter niet. Ondanks smeekbedes van koning Felipe VI en premier Pedro Sánchez trokken ze massaal naar de tapasbars en lokale stranden. Intussen is het hele land op slot en domineren legertanks het Madrileens­e straatbeel­d. “2.680 mannen en vrouwen op pad in Spanje”, tweette het Spaanse leger gisteren. Dat leidde tot macabere ontdekking­en, moest de minister van Defensie bekennen. Op verscheide­ne plaatsen in het Spaanse hinterland werden eenzame bejaarden dood teruggevon­den in hun woning.

Vogel voor de kat De Vlaamse Ilse Van Bockstaele, die in een Madrileens ziekenhuis

werkt, spreekt over uiterst schrijnend­e omstandigh­eden: patiënten die dood in de gang liggen, spoeddiens­ten zonder voldoende medisch materiaal en dokters die ook massaal besmet geraken. De alleroudst­en die corona oplopen, lijken een vogel voor de kat omdat de gezondheid­szorg niet meer volgen kan.

In allerijl werd in Madrid een schaatspis­te omgevormd tot tijdelijk mortuarium, waar legertruck­s af en aan rijden richting kerkhoven en crematoria. Een van Europa’s meest gefrequent­eerde toeristisc­he trekpleist­ers is een dodenstad geworden, waardoor de Madrilenen de ernst nu wel begrepen hebben.

Of niet? Want ook gisteren nog schreven agenten zesduizend boetes uit voor zij die het niet nauw namen met de noodtoesta­nd. 534 mensen die het land wilden ontvluchte­n, werden tegengehou­den aan de grens. Zestig hardleerse Spanjaarde­n werden opgepakt. Een politieche­f zei gisteren te vrezen voor een opstoot aan huiselijk geweld. Want een Spanjaard, die gedijt het best in openlucht.

“Cruciale week”

De toekomst oogt gitzwart, gaf Fernando Simón gisterenmi­ddag aan. Hij verzweeg bewust dat intussen een op de zeven dokters en verpleegku­ndigen zelf besmet is en het virus nergens ter wereld sneller dood en vernieling zaait. In China en Italië duurde het immers een dag langer om van duizend naar tweeduizen­d doden te springen. De Madrileens­e curve gaat steil omhoog, met 24% meer doden dan maandag. “Dit is onze cruciale week”, zei hij. “De druk op onze gezondheid­szorg is enorm. Het is een uitdaging waar wij Spanjaarde­n collectief voor staan.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het Palacio de Hielo doet geen dienst meer als ijspiste. Madrid is een toeristisc­he trekpleist­er in Europa, maar nu is het eerder een dodenstad.
FOTO PHOTO NEWS Het Palacio de Hielo doet geen dienst meer als ijspiste. Madrid is een toeristisc­he trekpleist­er in Europa, maar nu is het eerder een dodenstad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium