Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse gemeentera­ad gaat in april digitaal

Zitting van maart blijft, net als raadscommi­ssies, afgelast

- (jas)

De Antwerpse gemeentera­ad zal in april digitaal plaatsvind­en. Digipolis, de IT-partner van de stad Antwerpen, werkt aan een oplossing die dat mogelijk moet maken. De gemeentera­ad van maart blijft, net zoals de raadscommi­ssies, afgelast.

In Gent gebeurde het maandagavo­nd al: een volledig digitale gemeentera­ad waarbij de raadsleden vanuit de woonkamer het debat aanvatten. Digipolis, naast Antwerpen ook de digitale partner van de stad Gent, heeft daarvoor in sneltempo het nodige kunnen doen. En als het in Gent kan, waarom dan niet in Antwerpen?

“Technisch gezien is het perfect mogelijk”, klinkt het bij Digipolis Antwerpen. “We zijn nu alles aan het voorbereid­en om in april de gemeentera­ad en de raadscommi­ssies digitaal te laten verlopen.”

Waarom het deze maand niet meer kan, daarvoor wijst het bedrijf naar het stadsbestu­ur. “Omdat er weken voorbereid­ing nodig zijn”, zegt Johan Vermant, woordvoerd­er van burgemeest­er

Bart De Wever (N-VA). “Wij gebruiken een ander systeem voor onze besluitvor­ming dan Gent. En om dat te koppelen aan een manier waarbij alle raadsleden kunnen deelnemen en stemmen, is er tijd nodig om dat op punt te zetten.” Daardoor blijft de huidige politiever­ordening over het samenschol­ingsverbod ook gelden.

Nochtans was er nog een kans op een ‘mini-gemeentera­ad’ met enkel fractielei­ders, de burgemeest­er, de korpschef van de Antwerpse politie en de algemeen directeur. Daarvoor was een consensus nodig tussen de politieke fracties. En die was er niet. Zo was Open Vld het idee niet genegen. “Ik denk dat niet iedereen goed beseft hoe ernstig de situatie is”, zegt fractielei­dster Erica Caluwaerts (Open Vld). “Het is onverantwo­ord om samen te komen. Bovendien moet het eenvoudig genoeg zijn om het volledig digitaal te laten doorgaan.”

Ook Vlaams Belang antwoordde negatief. “Wij stellen voor om het in zijn volledighe­id te laten doorgaan in het provincieh­uis”, zegt Sam van Rooy. “Daar is ruimte genoeg om de veilige afstand te bewaren. Maar, een onthoofde gemeentera­ad met enkel fractielei­ders is beter dan geen. Voor ons kon het wel.”

“Vlaams Belang wou een zitting met alle gemeentera­adsleden, wat in de huidige omstandigh­eden tegen alle gezond verstand is”, zegt dan weer Vermant.

Geen enkele fractie leek volledig te begrijpen wat er aan de hand was. Alle fractielei­ders waren onder de indruk dat er een tweederdem­eerderheid nodig was. En die was er ook, met zowel Groen, CD&V, PVDA, N-VA en sp.a die zich akkoord verklaarde­n. “Die tweederdem­eerderheid heeft enkel betrekking op het feit dat er geen pers en publiek fysiek aanwezig mag zijn”, legt Vermant uit. “Voor het algemene voorstel was consensus nodig en die was er niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium