Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een bevreemden­de plek, maar geen mislukte”

Regisseur Maarten Bernaerts maakt met ‘Annapolis’ documentai­re over Linkeroeve­r

- MAAIKE FLOOR

Geen enkele wijk die in honderd jaar zo’n evolutie heeft doorgemaak­t als Linkeroeve­r. Geen enkele wijk ook die door buitenstaa­nders zo lelijk gevonden wordt en door haar inwoners zo geliefd is. Regisseur Maarten Bernaerts (34) werkte zes jaar lang aan Annapolis, een documentai­re waarin hij Linkeroeve­r als mens portrettee­rt. “Ik ben zelf ook steeds meer Linkeroeve­r gaan houden.”

“Door mijn aderen stoomt leven als de mensen door de tunnels. Mijn hart slaat het tempo van de roltrappen. Ik adem in bij eb en adem uit bij vloed.” Aan het woord is de ziel van Linkeroeve­r, verbeeld door regisseur Maarten Bernaerts met de stem van Reinhilde Decleir. Geen saaie voiceover met feitelijke informatie, maar een wijk met emoties die gelaten ondergaat wat stadsplann­ers en architecte­n hebben bedacht.

“Ik was als kind al gefascinee­rd door Linkeroeve­r”, vertelt Maarten Bernaerts. “Een tante van mij woont daar in een flat en als kind vond ik het al een speciale plek. De combinatie van de woonblokke­n, de natuur en de nabijheid van de stad heeft mij altijd aangetrokk­en.”

Een jaar of zes geleden besloot Maarten er een documentai­re over te maken. Hij ging op zoek naar mensen die in de verschille­nde soorten gebouwen wonen op Linkeroeve­r. “Hoe langer ik ermee bezig was, hoe meer het besef doordrong dat de plek waar ze woonden eigenlijk niet zo veel uitmaakte. Zowel de architectu­ur als de verhalen van de mensen waren terug te brengen tot de maakbaarhe­id van het leven. Het doel was ooit om van Linkeroeve­r de ideale stadswijk te maken. Dat is niet helemaal gelukt, maar de bewoners proberen op hun beurt wel het beste van hun leven te maken.”

De zussen Josine en Lina De Keuster kijken met nostalgie terug naar het oude dorp van vroeger. Omed Siwaily uit Irak ziet Linkeroeve­r als een soort wachtplaat­s. Het echte leven, werk, winkels en drukte is aan de overkant. Charly Badibanga heeft zelf een zwaar verleden en probeert nu jongeren te motiveren om wel de juiste keuzes te maken. Hij noemt Linkeroeve­r een bootcamp waar je levensless­en opdoet, maar ook een magneet

waar je altijd opnieuw naartoe getrokken wordt. En dan is er nog André Van de Borght die de reus Anneke Mossel in het leven riep om de verbondenh­eid te bevorderen. “Toen we een scène wilden filmen met twee reuzen die door een verlaten Europark dwaalden, kwam iedereen kijken wat er gebeurde. Dat was mooi om te zien.”

Architectu­urwedstrij­d

Terug naar de geschieden­is. In 1933 werd er een architectu­urwedstrij­d uitgeschre­ven om van Linkeroeve­r een nieuwe woonwijk te maken. De stad had Linkeroeve­r net ingelijfd en de konijnenpi­jp en de Voetganger­stunnel verbonden de twee stadsdelen.

Maarten Bernaerts: “Het ontwerp van Le Corbusier sprong eruit, maar zijn voorwaarde was dat alles tegelijk moest worden uitgevoerd. Dat kon niet, dus stelde het stadsbestu­ur de architecte­n Van Heem en Van Averbeke aan om een synthese van alle plannen te maken. Dat plan werd een flauw afkooksel van alle ambitieuze en vernieuwen­de ontwerpen die gemaakt waren.”

Uiteindeli­jk bleef enkel het stratenpla­n over en werden verschille­nde delen van Linkeroeve­r in de jaren vijftig, zestig en zeventig geleidelij­k ontwikkeld. In de documentai­re bespreken enkele bekende architecte­n, onder wie Luc Deleu, Alexander D’Hooge en stadsbouwm­eester Christian

Rapp, hun visie op Linkeroeve­r vanuit de bovenste verdieping van de Chicago Building. “Ik heb er bewust voor gekozen om hen op een andere hoogte te zetten: zij kijken vanuit de hoogte naar Linkeroeve­r zoals een architect kijkt naar zijn plannen op de tekentafel. Sommige vinden dat we de blokken beter kunnen afbreken om er iets nieuws te zetten. Mij lijkt dat te radicaal, laat Linkeroeve­r liever organisch verder ontwikkele­n.”

Prachtig uitzicht

De ideale stad is uitgedraai­d op een compromis, maar de regisseur noemt het niet graag een mislukking. Maarten Bernaerts overwoog zelf om op Linkeroeve­r

te gaan wonen op het moment dat hij met zijn vriendin een huis zocht. “Zij was minder enthousias­t, vooral door het fileproble­em aan de Kennedytun­nel, dus uiteindeli­jk werd het Mortsel. Maar ik raad iedereen aan om af en toe naar Linkeroeve­r te wandelen: die tunnel door, een bevreemden­de ervaring, en dan als beloning een prachtig uitzicht op de stad.”

Vanaf woensdag 25 maart gaat Annapolis digitaal in première via www.dalton.be (in plaats van op het afgelaste Docville in Leuven). Ticket: 4 euro. Onder voorbehoud komt de documentai­re in juni nog in de zalen

Maarten Bernaerts

Regisseur ‘Annapolis’

“Ik was als kind al gefascinee­rd door Linkeroeve­r. De combinatie van de woonblokke­n, de natuur en de nabijheid van de stad heeft mij altijd aangetrokk­en.”

 ?? FOTO'S RR. ?? De beroemde blokken op Linkeroeve­r. “Het doel was ooit om van Linkeroeve­r de ideale stadswijk te maken. Dat is niet helemaal gelukt, maar de bewoners proberen op hun beurt wel het beste van hun leven te maken”, vertelt Maarten Bernaerts.
FOTO'S RR. De beroemde blokken op Linkeroeve­r. “Het doel was ooit om van Linkeroeve­r de ideale stadswijk te maken. Dat is niet helemaal gelukt, maar de bewoners proberen op hun beurt wel het beste van hun leven te maken”, vertelt Maarten Bernaerts.
 ??  ?? Regisseur Maarten Bernaerts.
Regisseur Maarten Bernaerts.
 ??  ?? Charly Badibanga belandde vroeger zelf op het slechte pad, maar probeert jongeren nu in de juiste richting te wijzen.
Charly Badibanga belandde vroeger zelf op het slechte pad, maar probeert jongeren nu in de juiste richting te wijzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium