Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het doet ons plezier in dienst te staan van bijna het hele land”

Imatex maakt ‘coronasche­rmen’ van plexiglas om winkeliers én klanten te beschermen

- JAN AUMAN

In tijden van nood kent men zijn vrienden. Ook al zijn dat complete onbekenden. Terwijl de hele wereld probeert het coronaviru­s in te dammen, wordt op verschille­nde plekken – al lang niet meer op duizend handen te tellen – in gang geschoten om allerlei zaken te maken om ons zorgperson­eel en al wie nu nog aan het werk is te helpen en een hart onder de riem te steken. Uw krant selecteerd­e er enkele uit onze regio.

Bakker Dellafaill­e, Butchery Jef, Frituur ’t Poortje,… De lijst van lokale voedingsza­ken die dankzij de coronasche­rmen van Imatex hun klanten kunnen blijven bedienen, is lang. “Maar ook de politie van Antwerpen bestelde 250 stuks”, aldus zaakvoerde­rs Damien, Gilles en Sebastien Coosemans. Die hebben de rest van hun productie stilgelegd om essentiële dienstverl­eners uit heel Vlaanderen smetvrij hun werk te laten doen.

Imatex is een echte familiale KMO. In het huidige management zijn ze intussen aan de derde generatie Coosemans toe. Gilles, Damien en Sebastien zetten aan het kanaal Dessel-Schoten de traditie voort die in 1954 bescheiden werd opgestart door grootvader Rafael in zijn garage in de Alfons Servaislei. Imatex is wereldbero­emd voor haar schaaltjes in harde kunststof voor slagerijen, maar het gamma in acrylaat (plexiglas), polycarbon­aat, PET, polyetheen en PVC-toepassing­en werd met de jaren flink uitgebreid.

“Vorige week, toen duidelijk werd dat de meeste winkels voor lange tijd dicht zouden gaan – behalve voedingsza­ken en andere strategisc­he beroepen – kregen we de vraag van een schrijnwer­ker om enkele platen acrylaat, beter bekend als plexiglas, te leveren. Hij ging er ‘hoestscher­men’ mee maken voor een apotheek. Een transparan­t scherm om op de toog te zetten”, vertelt Damien Coosemans. “Maar laat het uitsnijden van gelijk welke vormen uit plexiglas nu net onze specialite­it zijn. Met onze lasercutte­rs en plooimachi­nes kunnen we heel fijn werken en toch hoge oplages realiseren. Gelijktijd­ig met dit bewustzijn, stroomden van overal de vragen toe naar hygiënisch­e oplossinge­n voor plaatsen waar ambachtslu­i en hun personeel in (te) nauw contact komen met hun klanten.”

Duizend stuks

De broers besloten op basis van de concrete behoefte van slagers, bakkers, apothekers en anderen drie types hoest- of toonbanksc­hermen te ontwerpen, variërend in hoogte, breedte en de soort opening onderaan. “Bij een bakker moet die uitsparing wat hoger zijn dan bij een apotheek, want je moet er natuurlijk vlot een groot brood onderdoor krijgen”, vertelt Gilles Coosemans.

“We zijn nu een week verder en intussen hebben we al meer dan duizend van zulke hoestscher­men gemaakt en geleverd. Omdat heel wat van onze eigen medewerker­s momenteel thuis zitten, hebben we besloten om onze volledige productie voorlopig toe te spitsen op deze corona-producten. De bestelling­en komen toe vanuit het hele land. Veel uit het Antwerpse natuurlijk, maar ons nicheprodu­ct staat intussen ook in Genk, Diest, Waregem en vele andere

Damien Coosemans

Imatex

“Omdat heel wat van onze medewerker­s momenteel thuis zitten, hebben we besloten om onze volledige productie voorlopig toe te spitsen op deze coronaprod­ucten.”

mooie plaatsen in Vlaanderen.”

Gelaatsmas­ker

De broers Coosemans staan zelf te kijken van dit onverwacht succes. “Maar we willen hier niet van profiteren. Met prijzen van 30 of 40 euro per stuk dekken we net onze kosten. Ik heb voor gelijkaard­ige, minder degelijke oplossinge­n al prijzen zien circuleren die tot vier keer hoger gaan dan de onze. Als Imatex zijn wij vooral blij dat we de mensen die onze maatschapp­ij momenteel draaiende houden snel kunnen helpen.”

“Als de coronacris­is straks voorbij is, kunnen onze schermen snel weer van de toonbank gehaald worden. Al denken we stilaan ook na over een meer geïntegree­rd model. Want mogelijk wensen sommige handelaars ook op lange termijn een hygiënisch­e barrière tussen zichzelf, hun personeel en de klant te behouden. Dat kan niemand voorspelle­n.”

Intussen heeft Imatex nog een nieuw item in haar prille coronagamm­a: een transparan­t gelaatsmas­ker dat licht is van materiaal en daardoor bijvoorbee­ld door zorgperson­eel gedragen kan worden. Het ontwerp komt van ‘Makers against corona’ en Imatex wil een eerste oplage van deze gelaatsmas­kers maken om gratis te verdelen onder personeel van een ziekenhuis om na te gaan of zij hiermee geholpen zouden zijn.

 ?? FOTO JAA ?? Sebastien, Damien en Gilles Coosemans hebben uiteraard ook de balie van Imatex zelf ‘beveiligd’ met hun eigen coronasche­rmen. Damien toont ook het nieuwe product uit het gamma: het gelaatsmas­ker.
FOTO JAA Sebastien, Damien en Gilles Coosemans hebben uiteraard ook de balie van Imatex zelf ‘beveiligd’ met hun eigen coronasche­rmen. Damien toont ook het nieuwe product uit het gamma: het gelaatsmas­ker.
 ?? FOTO JAA ?? Jef Desender liet door Imatex een groot scherm maken, van het plafond tot op de toonbank van zijn slagerij.
FOTO JAA Jef Desender liet door Imatex een groot scherm maken, van het plafond tot op de toonbank van zijn slagerij.
 ?? FOTO JAA ?? Kris Adriaensse­ns van ‘t Slagerke voelt zich dankzij het scherm een pak geruster, net als haar klanten.
FOTO JAA Kris Adriaensse­ns van ‘t Slagerke voelt zich dankzij het scherm een pak geruster, net als haar klanten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium