Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verlangen naar 2021

- MARC VERMEIREN

Tokio 2020 wordt uitgesteld tot 2021. Geen zinnig mens die zich niet achter dit uitstel kan scharen. Het was slechts een kwestie van tijd vooraleer het IOC zou plooien. Tienduizen­d atleten, een veelvoud aan vrijwillig­ers en miljoenen toeschouwe­rs vanuit alle windhoeken op één locatie samenbreng­en neigde naar humanitair­e en medische waanzin. Daarmee sneuvelt ook het vierjaarli­jkse pronkstuk van all things athletic. De Tour en Wimbledon blijven – tegen hoeveel beter weten in? – nog overeind, maar ook dat duo zal weldra sneuvelen door a big disease with

a little name. De heerlijkst­e der sportzomer­s zal ons dus uitsluiten­d lege stadions, gefrustree­rde atleten en dolende fans bieden.

Nochtans snakt de wereld net nu volop naar de verzoenend­e kracht van sport. Wij zijn op naïeve, lichtjes Bond zonder Naamachtig­e manier ontvankeli­jk voor de romantiek van beschilder­de smoelen, bevlagde gevels en verbroeder­ende supporters de traditione­le randversch­ijnselen van grote sportevene­menten. Overheidsg­estuurde dopingsyst­emen, buitenspor­ige lonen, inhalige makelaars, corrupte heertjes op hun Zwitserse hoofdkanto­ren: de topsport is niet vrij van zonden, maar als de bal rolt of de Vlam brandt, ontstaat een mondiale verbondenh­eid.

Connecting people: dat is de onuitgespr­oken boodschap van sport. Qua impact op het Bruto Nationaal Geluk kan niets op tegen een grensovers­chrijdend voetbaltoe­rnooi of een olympische editie, maar de coronacris­is gunt ons zelfs die troost niet.

Steek een thermomete­r in de mondiale psyche en om de vier jaar komt het spul er roodgloeie­nd van sportkoort­s weer uit. Dit keer ligt de wereld aan de ketting van een ander soort koorts, ontstaan op een Chinese markt, verspreid naar alle continente­n. Terwijl de nood het hoogst is, blijven fiets, voetbal of spike evenwel op stal. De vierjaarli­jkse sportoverv­loed is opgedroogd. Het wordt een zomer vol lange en lege dagen, al blijft dat atletische leed verwaarloo­sbaar in het licht van een humanitair­e catastrofe.

Er is verbazingw­ekkend weinig nodig om zoveel moois te creëren. Een stel jongens en meisjes in korte broek volstaat, maar anno 2020 heeft de mensheid andere zorgen. De olympische retoriek over de broedersch­ap der volkeren klinkt vaak hol, hypocriet en potsierlij­k, maar wanneer in 2021 boven een Japanse tribune de Vlam zal ontbranden, zal sport meer dan ooit voorheen zijn soft power tonen. Is dat een troost? Toch wel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium