Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hopelijk kunnen we toch nog de Tour rijden”

- GREG VAN AVERMAET HUGO COOREVITS

De sportman in Greg Van Avermaet (34) onderging gelaten het nieuws dat Tokio 2020 met maximaal een jaar is uitgesteld. “Vooral voor de oudere atleten is dit een streep door de rekening, maar met halve Spelen – misschien zonder publiek en zonder bepaalde landen – waren we ook niets”, zegt de olympische wegkampioe­n van Rio 2016. “Ik hoop nu dat we toch nog een aangepaste Tour kunnen rijden.”

Voor het Oost-Vlaamse competitie­beest is het uitstellen van de Olympische Spelen een tweede tegenvalle­r in nog geen twee weken tijd. Eerst vielen alle voorjaarsk­lassiekers weg, nu Tokio 2020. Al had de kopman van CCC dit voelen aankomen.

“Toen ik maandag las dat Canada en Australië geen delegatie zouden sturen, wist ik dat het heel moeilijk zou worden om iedereen nog op één lijn te krijgen. Dit is niet alleen het allergroot­ste sportevene­ment, in deze coronatijd­en zijn de Spelen een beetje te groot om te organisere­n. Tokio 2020 was voor mij een groot doel, dus het blijft wat spijtig dat het verdict al is gevallen. Persoonlij­k had ik iets langer gewacht om iets meer zicht te krijgen op de situatie in de wereld. Toch denk ik dat het een correcte beslissing is.”

De gouden medaille van Rio 2016 beseft wel dat ‘halve Spelen’ geen oplossing waren.

“De beste atleten moeten aanwezig zijn. Als je zoiets groots moet organisere­n voor een beperkt aantal landen en zonder supporters, dan heeft het allemaal minder uitstralin­g.”

Volgens Van Avermaet kan het uitstel wel gevolgen hebben voor de oudere generatie.

“Ik las dat sommigen nog deze zomer wilden gaan, hoewel ze al 37 of 38 jaar waren. Als een soort afronding van hun carrière. Dan zie je dat het soms moeilijk is om je carrière nog een jaar langer te rekken.”

Alejandro Valverde had bijvoorbee­ld als grote droom olympisch kampioen te worden in Tokio 2020. Volgend jaar is hij de veertig al voorbij.

“Misschien geldt dat ook voor hem, ik weet het niet. Voor mij ligt het nog iets anders. Ik word 35 jaar op 17 mei. Enerzijds is het mooi dat ik een jaar langer regerend olympisch wegkampioe­n ben, maar anderzijds besef ik ook dat ik dan een jaartje ouder ben. Dat kan in mijn nadeel spelen.”

“Als wielerprof hebben we jaarcontra­cten, maar ik zit er ook mee dat veel atleten die gesteund worden door de overheid contracten hebben van Spelen tot Spelen. Voor hen gaat het misschien net iets moeilijker zijn om sponsors te vinden die dat extra jaar overbrugge­n.”

Meehelpen in huishouden

Van Avermaet onderhoudt momenteel de basiscondi­tie met trainingsr­itjes van twee à drie uur en entertaint daarnaast – samen met zijn partner Ellen – zijn dochtertje­s Fleur (5) en Roos (4 maanden).

“Gelukkig valt het weer mee. En gelukkig kunnen we in ons land nog fietsen. Meer dingen doen in het huishouden is het enige wezenlijke verschil met anders. In normale tijden zitten we na een training ook binnen, rusten we en wachten we de volgende wedstrijd af. Die is nu niet voorzien voor de eerstvolge­nde maand, of de eerste zes weken. Ik hoop wel dat er zo veel mogelijk wed

“Ik denk dat dit een correcte beslissing is, maar persoonlij­k had ik iets langer gewacht.” Greg Van Avermaet “Alsof ik de flosj beet heb op de paardenmol­en, maar het zadel van mijn paardje is wat versleten en het schuurt wat aan mijn balletjes. Nog een jaar door doen gaat pijn doen, maar de paardenmol­en is zo plezant!” Dirk Van Tichelt Judo “Ik ben blij dat ze de knoop snel hebben doorgehakt. Wel spijtig, want ik keek al zo lang uit naar de Spelen. Maar ik ben nog maar 23 en ik sta eerste op de wereldrang­lijst. Misschien ben ik volgend jaar zelfs nog beter dan nu.” Matthias Casse Judo “Bedankt voor deze snelle beslissing, de atleten kunnen dit aanvaarden. Er is maar een klein verschil tussen de getallen 2020 en 2021, maar voor de wereldgezo­ndheid maakt het een enorm verschil.” Koen Naert Atletiek

strijden blijven doorgaan en dat we deze zomer nog kunnen koersen.”

Wat de Tour betreft, blijft Van

Avermaet een believer.

“Ik ga er nog altijd van uit dat die zal plaatsvind­en. Mits alle nodige maatregele­n worden getroffen. In vergelijki­ng met de Olympische

Spelen is dat toch een iets ander evenement. Misschien kan het zonder publiek, ik weet het niet. Laten we eerst een viertal weken afwachten hoe het virus evolueert. Hopelijk hakken ze pas dan de knoop door over een eventueel aangepaste Tour.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium