Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe moet het nu verder?

- (md)

Een aantal Belgische atleten had zich al geplaatst voor de Olympische Spelen via een kwalificat­ietornooi en mag op beide oren slapen. Maar er zijn ook nog veel onzekerhed­en.

Onder anderen de Belgian Lions (hockey), de Belgian Cats (basketbal) en de vrouwentur­nploeg hebben hun kwalificat­ie al op zak. Maar in een groot aantal andere sporttakke­n waren de tickets voor Tokio nog niet verdeeld en zouden die gebaseerd worden op wereldrank­ings later dit jaar (onder meer atletiek, judo, triatlon, zwemmen) of op kwalificat­ietornooie­n (onder meer boksen). Maar die laatste werden dus afgelast door het coronaviru­s. Worden straks alle tellers weer op nul gezet of worden er extra tickets uitgedeeld? Moeten atleten die zich in 2020 al geplaatst hadden nog bewijzen dat ze ‘geen vormverlie­s’ hebben?

Wat bijvoorbee­ld met Remco Evenepoel, die zich vorig jaar als Europees kampioen tijdrijden als enige Belg rechtstree­ks plaatste voor de Spelen? In het reglement staat: wie in de top vijf eindigt van een EK tijdrijden in het jaar voor de Spelen, voldoet automatisc­h aan de normen. Op het WK geldt de top acht. Vervalt Evenepoels olympisch ticket nu en moet hij dit najaar opnieuw knokken voor zijn selectie tegen andere gegadigden als Victor Campenaert­s, Wout van Aert en Thomas De Gendt?

De wereldatle­tiekbond liet gisteren alvast weten dat hij samen met het IOC het olympische kwalificat­iesysteem zal herbekijke­n. Er wachten de atleten nog enkele bange weken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium