Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Standardsp­elers zijn misnoegd over “eenzijdige coronasoli­dariteit”

-

Na Anderlecht laat ook Standard zijn personeel inleveren. Meer dan tachtig procent van de gewone werknemers van de Rouches zijn op technische werklooshe­id geplaatst, de spelers kregen de keuze: technische werklooshe­id (1.646,55 euro bruto per maand) of een regeling waarbij ze het dubbele krijgen maar wel individuee­l moeten blijven trainen. De club betaalt dan een equivalent van dat bedrag aan de Standard Foundation, die medisch materiaal aankoopt voor ziekenhuiz­en in het Luikse.

De meeste spelers aanvaardde­n het voorstel, maar er heerst onvrede over het gebrek aan overleg. De club speelde cavalier

seul en communicee­rde gisteravon­d zijn “solidarite­itsmaatreg­elen” terwijl een vijftal spelers de regeling nog niet had onderteken­d.

Geen dialoog

“De spelers worden voor een voldongen feit gesteld”, zegt Stijn Boeykens van spelersvak­bond Sporta. “Bij Anderlecht is er tenminste nog over gesproken. Als Standard de dialoog was aangegaan, hadden de spelers zelf een voorstel kunnen doen. Nu is het rudimentai­r. Wat als sommige spelers niet reageren? Ze kunnen toch niet een deel van de selectie tijdelijk werkloos maken en een ander deel doorbetale­n tegen een verlaagd loon? Je kan zeggen dat voetballer­s veel verdienen en het wel kunnen missen, maar velen hebben ook leningen en financiële verbinteni­ssen lopen.”

Opportunis­me

Boeykens stelt vast dat veel clubs in korte tijd fel van mening zijn veranderd. “Een week geleden wilden de clubs nog per se doortraine­n, nu zijn ze vooral bezig om diezelfde spelers tijdelijk werkloos te maken. Natuurlijk, het gaat hier over een gezondheid­scrisis. Die kun je niet uit de weg gaan. Maar het mag niet tot opportunis­me leiden. Laten we niet vergeten dat de afgelopen twee weken sowieso competitie­loze weekends waren waarin de clubs geen inkomsten hadden. De tv-gelden hebben hier geen invloed meer op en de sponsorgel­den zijn al uitbetaald. De helft van de ploegen heeft wel de thuisrecet­tes van de laatste speeldag gemist, maar voor de rest is het verlies momenteel beperkt. Een groot verschil met andere sectoren.”(bfa)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium