Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit lijkt wel een Chinese productiel­ijn”

Naaisters druk in de weer in kelder GZA Sint-Augustinus

-

Om het tekort aan mondmasker­s tijdens de coronacris­is tegen te gaan, moet je naaisters weten te strikken. En dat is GZA campus Sint-Augustinus helemaal gelukt. De zaakvoerst­er van de Aartselaar­se stoffenwin­kel Les Lisettes– Café Marguerite heeft haar cliënteel verzameld om een productiel­ijn op poten te zetten.

“Vorige woensdag tegen 12u ’s middags, vlak voor ik mijn zaak moest sluiten door de maatregele­n, is een van mijn klanten bij me binnen gesprongen”, vertelt Inez Van Herck (46), afkomstig uit Bornem en zaakvoerst­er van de naaiwinkel in Aartselaar. “Die klant vertelde me dat het ziekenhuis graag een atelier voor naaisters wilde starten om mondmasker­s te maken. Dus ik heb de coördinati­e voor een stuk op mij genomen en mijn cliënteel aangesprok­en om aan genoeg naaisters te komen.

Die hebben op hun beurt ook wat vrienden meegenomen. Ik wil iedereen al hartelijk bedanken.”

In een ondergrond­se ruimte van GZA campus Sint-Augustinus heeft ze twaalf stikmachin­es verzameld en zijn 25 vrijwillig­ers in drie shiften per dag aan de slag. De mondmasker­s worden gemaakt van blauwe doeken die voor sterilisat­ie gebruikt worden. “We snijden ze op maat, ze worden langs de ene kant gestikt, dan de andere, krijgen een metaaldraa­dje en tot slot linten. Alles begint heel snel te gaan. We hebben nu een soort Chinese productiel­ijn”, lacht Inez.

Het vrijwillig­ersteam werkt nauw samen met het ziekenhuis en ziet zelf strikt toe op de hygiënisch­e regels. “Alle nieuwe teamleden krijgen een briefing. In onze regels gaan we ervan uit dat iedereen besmet is en zijn we uiterst streng. Wie nog maar aan haar bril komt of wat drinkt, moet de handen wassen.”

De actie is vijf dagen bezig en heeft al heel wat mondmasker­s opgeleverd. 680 op donderdag, 1.520 op vrijdag, 1.620 op zaterdag, 1.920 op zondag, 2.605 op maandag en 3.000 op dinsdag. De aantallen verbleken wel bij de 6 miljoen mondmasker­s die maandag geleverd zijn aan ons land. “Ik weet dat het een druppel op een hete plaat is”, zegt Inez. “Maar al die druppels vullen een emmer die de plaat koud krijgt.”

 ?? FOTO'S RR ?? Inez Van Herck moest haar naaiwinkel Les Lisettes-Café Marguerite in Aartselaar sluiten, dus verzamelde ze een team klanten dat vrijwillig mondmasker­s maakt.
FOTO'S RR Inez Van Herck moest haar naaiwinkel Les Lisettes-Café Marguerite in Aartselaar sluiten, dus verzamelde ze een team klanten dat vrijwillig mondmasker­s maakt.
 ??  ?? Iedereen is druk aan het werk.
Iedereen is druk aan het werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium