Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Fotografie was een manier om als vrouw onafhankel­ijk te zijn”

De keuze van Tamara Berghmans, curator beeld van het FOMU: een foto van de Arabische Lente en een experiment­ele fotografe uit de 19de eeuw

- PATRICK VAN DE PERRE www.fomu.be

“Het werk van fotografe Bieke Depoorter is heel toepasseli­jk voor deze periode waarin veel mensen aan huis gekluister­d zijn. Ze maakte in Egypte foto’s van mensen die op hun manier ook afgezonder­d waren”, zegt curator beeld en onderzoeke­r op de afdeling collectie van het FOMU Tamara Berghmans. Verder selecteerd­e ze ook een werk van de Britse Julia Margaret Cameron (1815-1879). “Twee vrouwen. Want er wordt te vaak vergeten dat veel goede fotografen vrouwen waren én zijn.”

“Bieke Depoorter is als fotografe verbonden aan het fotoagents­chap Magnum en reisde tijdens de Arabische Lente door Egypte. Daar fotografee­rde ze mensen in hun eigen omgeving. Maar eigenlijk was het meer dan dat. Ze probeerde elke nacht op een andere plek bij iemand te logeren, wat betekende dat ze even het leven van deze mensen deelde”, vertelt Tamara Berghmans.

Het resultaat van die rondreis werd later uitgegeven als fotoboek. “En met dat boek trok Bieke Depoorter in 2017 opnieuw naar Egypte. Daar ze zocht ze mensen op en ging ze met hen in gesprek. Wie dat wilde mocht iets in het boek schrijven, wat uiteindeli­jk leidde tot foto’s met teksten. Enkele daarvan zijn in boekvorm verschenen.”

Het FOMU heeft een foto van Bieke Depoorter, zonder tekst, gekocht en toegevoegd aan de museumcoll­ectie. “Veel van de mensen die de fotografe ontmoette tijdens haar rondreis zaten thuis. Dat past wel een beetje bij de situatie waarin we nu in eigen land zitten”, vervolgt Tamara Berghmans.

Kolenhok wordt donkere kamer

Julia Margaret Cameron is een fotografe uit een ander tijdperk. “Op de foto uit 1872 die ik geselectee­rd heb, staan King Lear en zijn drie dochters uit een van de stukken van Shakespear­e. De modellen zijn haar man en drie meisjes uit haar omgeving. Julia Margaret Cameron gebruikte wel vaker mensen die ze kende als model. Dienst- en buurmeisje­s, bijvoorbee­ld.”

Julia Margaret Cameron was een laatbloeie­r en begon pas op haar 48ste te fotografer­en. “Van het kippenhok maakte ze een studio, het kolenhok werd de donkere kamer. Misschien kan dit mensen die nu binnen zitten inspireren.”

De fotografe kwam uit de betere kringen en huwde met een Britse koloniaal die in India werkte. “Later is het echtpaar teruggekee­rd naar Engeland. De fotografie was voor deze vrouw ook een manier om te bewijzen dat ze onafhankel­ijk kon zijn van het inkomen van haar man. Dat was voor haar erg belangrijk en in de negentiend­e eeuw eerder ongebruike­lijk.”

Het werk van Julia Margaret Cameron be

Tamara Berghmans

FOMU

“Veel van de mensen die de fotografe ontmoette tijdens haar rondreis in Egypte zaten thuis. Dat past wel een beetje bij de situatie waarin we nu in eigen land zitten.”

staat vaak uit portretten en is doorgaans romantisch. “Maar het was voor die tijd ook erg experiment­eel. Ze maakte bijzondere portretten die ook nu nog steeds populair zijn bij de liefhebber­s. Voor mij is deze fotografe een van de belangrijk­ste uit de negentiend­e eeuw.”

 ?? FOTO BIEKE DEPOORTER/MAGNUM PHOTO ?? Bieke Depoorter is als fotografe verbonden aan Magnum en reisde tijdens de Arabische Lente door Egypte.
FOTO BIEKE DEPOORTER/MAGNUM PHOTO Bieke Depoorter is als fotografe verbonden aan Magnum en reisde tijdens de Arabische Lente door Egypte.
 ?? FOTO FOMU ?? King Lear en zijn drie dochters. Voor de modellen koos fotografe Julia Margaret Cameron voor haar man en drie meisjes uit haar omgeving.
FOTO FOMU King Lear en zijn drie dochters. Voor de modellen koos fotografe Julia Margaret Cameron voor haar man en drie meisjes uit haar omgeving.
 ?? FOTO CONCENTRA ??
FOTO CONCENTRA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium