Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Natuurpunt vindt kleine salamander met zeer zeldzame kleurafwij­king

- (kma)

Vrijwillig­ers van de paddenover­zetactie in Edegem vonden op 21 februari een leucistisc­he kleine watersalam­ander in hun emmer. Leucisme lijkt op albinisme maar is eigenlijk een zeldzame kleurafwij­king. Dieren met leucisme kunnen even bleek zijn als albino’s, maar hebben nooit rode ogen. Natuurpunt deelde nu het opmerkelij­k natuurberi­chtje.

Leucisme is een afwijking bij dieren en mensen die leidt tot een verminderd­e pigmentati­e. Bij de kleine watersalam­ander is deze kleurafwij­king zeldzaam. Deze vondst in Edegem is – voor zover bekend bij Natuurpunt – pas de derde van een leucistisc­he kleine watersalam­ander in heel België. In Edegem worden er amfibieën overgezet aan Arendsnest en Kattenbroe­k. Volgens de voorlopige statistiek­en van de amfibieënw­erkgroep Hyla konden de vrijwillig­ers daar al 145 padden, dertig alpenwater­salamander­s en twintig kleine watersalam­anders veilig helpen oversteken, maar die cijfers zijn nog niet definitief.

Bij inheemse amfibieën in België is leucisme een weinig voorkomend­e kleurafwij­king die wordt veroorzaak­t door een genetische mutatie. Doorgaans zijn leucistisc­he exemplaren (geel)wit – op de ogen na – en hebben ze nauwelijks tekening. Er wordt vaak aangenomen dat de levensverw­achting lager ligt dan van normaal gekleurde soortgenot­en. Zo zouden ze het moeilijker hebben om zich te verbergen voor predatoren. Door hun opvallende en lichte kleur zou het ook moeilijker zijn om zelf prooien te kunnen verschalke­n.

Wie zelf een kleurafwij­kend exemplaar opmerkt kan dit melden via www.waarneming­en.be

 ?? FOTO JAN VAN DER VOORT ??
FOTO JAN VAN DER VOORT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium