Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De flat van kunstenaar Jozef Peeters is een verborgen parel”

Film over appartemen­t abstract schilder op komst, Letterenhu­is organiseer­t rondleidin­gen

- FRANK HEIRMAN

De kunstenaar­sflat van Jozef Peeters (1895-1960): nooit van gehoord, laat staan gezien? Dan mist u een van de artistieke wonderen van Antwerpen. Ritchie Vermeire maakte er een film over. Tegen de zomer moet de verborgen parel aan de Scheldekaa­ien opnieuw te bezoeken zijn.

“Eerlijk, ik kende de flat ook niet”, verklapt Ritchie Vemeire, die op de veiligheid­sdienst van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) werkt. In nevenberoe­p draait hij clips en virtual reality en droomt hij van een carrière als cineast. Zijn eerste kortfilm Rose (2015), over een jong meisje dat aan een zeldzame bloedziekt­e lijdt, ging de festivals af en sleepte een dozijn prijzen in de wacht.

Aan opvolger In de schaduw van

Jozef Peeters werkte hij bijna twee jaar. Het was meteen zijn afstudeerp­roject in het deeltijds kunstonder­wijs aan de Antwerpse Academie. “Eerst dacht ik een documentai­re te maken over de carrière van de Antwerpse pionier van de abstracte kunst, maar ik heb me geconcentr­eerd op zijn bijzondere atelierfla­t, die hij helemaal zelf inrichtte vanaf 1927. De film vertelt hoe Peeters er zich in terugtrok om zijn zieke vrouw te verzorgen en zijn kinderen op te voeden. Na zijn dood in 1960 offerde zijn dochter Godelieve haar leven op om de flat te redden. De film is ook haar moedig verhaal geworden.”

De flat in een sociale blok op de De Gerlacheka­ai 8 leerde Ritchie Vermeire kennen toen hij als veiligheid­sagent van het KMSKA rondleidin­gen vergezelde. “Tot dan hield ik niet zo van abstracte kunst, maar toen ik de muurschild­eringen en op maat gemaakte meubels zag, geraakte ik in de ban. Sindsdien heb ik zelfs abstracte kunst gekocht”, bekent hij.

Miskend

Gedurende twee jaar interviewd­e hij kenners van Jozef Peeters en kennissen van zijn dochter Godelieve. Zo komt Paul Van Hoeydonck aan het woord die vertelt hoe de totaal miskende Peeters op het einde van zijn leven opbloeide door zijn contact met de jonge generatie kunstenaar­s van G58 die

hem erkenden als de grondlegge­r van de abstracte kunst in België.

Ontroerend is ook het verhaal van Marc en Claudine uit Temse, de toeverlaat van Godelieve na de dood van haar vader en de breuk met haar broer Maarten die met een deel van de artistieke erfenis naar Amerika was verhuisd. Zij getuigden hoe Godelieve zichzelf wegcijferd­e, met slechts één doel: het baanbreken­de werk van haar vader en vooral de atelierfla­t te bewaren voor het nageslacht. Daar slaagde zij in, want toen ze op 4 mei 2009 stierf, had ze de flat laten

beschermen en ze testamenta­ir overgemaak­t aan het stadsbestu­ur onder de voorwaarde dat ze toegankeli­jk zou worden voor kunstliefh­ebbers.

“Ze stierf in het bed dat haar vader ontworpen had, omringd door zijn kunst. Mijn film wil haar promotiewe­rk bescheiden verderzett­en”, zegt Ritchie Vermeire, die hoopt dat zijn documentai­re, net zoals zijn vorige film Rose twintig minuten lang, opgepikt zal worden door kortfilmfe­stivals in binnenen buitenland. Na die tournee wil hij hem beschikbaa­r maken via

YouTube en aan de Stad Antwerpen aanbieden.

Intussen is Vermeire al gestart met zijn derde filmprojec­t. Het scenario is klaar, een korte fictiefilm rond het thema van misbruik en zelfmoord, waarvoor hij uit eigen leven putte. Barbara Sarafian en Frank Focketyn contacteer­de hij al voor de hoofdrolle­n. Bij het Filmfonds diende hij voor het eerst een subsidiedo­ssier in. De rest van het budget denkt hij met crowdfundi­ng en eigen investerin­gen rond te krijgen.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De vroegere woonkamer van Jozef Peeters, in tinten van geel en groen.
FOTO DIRK KERSTENS De vroegere woonkamer van Jozef Peeters, in tinten van geel en groen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium