Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“FOD volksgezon­dheid heeft zelf fouten gemaakt”

Mahmut Oz overweegt procedure tegen minister Maggie De Block nadat levering 5 miljoen mondmasker­s mis is gelopen

- JORIS VAN DER AA DIRK COOSEMANS

Zakenman Mahmut Oz (37), die in de affaire van de mondmasker­s in het oog van de storm kwam, overweegt om schadeverg­oeding te eisen van de FOD Volksgezon­dheid. Volgens Oz liep de bestelling van de 5 miljoen mondkapjes helemaal mis door de fouten van het ministerie zelf, maar hij werd als zondebok voor de leeuwen gegooid. “Die klacht wegens oplichting is gewoon vals”, zegt zijn advocaat Walter Damen.

De FOD Volksgezon­dheid schreef begin maart een aanbestedi­ng voor de levering van 5 miljoen medische mondmasker­s omdat er een tekort dreigde in onze ziegeschie­den kenhuizen door de wereldwijd­e coronacris­is. De firma Mossa VOF, van zakenman Mahmut Oz uit Temse, kreeg op 11 maart de opdracht van het ministerie om een grote partij mondmasker­s te leveren. Oz, een Open Vld'er van Turkse origine, had contact met een grote opkoper in het Turkse Izmir. Het ging om een bestelling waar een bedrag van ruim 3,5 miljoen euro mee was gemoeid. Er was haast bij, want de levering moest binnen de zeven dagen. Dat liep mis, dat weten we ondertusse­n. Mahmut Oz werd zelfs even opgepakt, nadat de FOD Volksgezon­dheid een klacht wegens oplichting zou hebben ingediend. “Volledig ten onrechte”, zegt Walter Damen, die de verdedigin­g van Oz op zich heeft genomen. “Die klacht is gewoon vals. Er is nergens sprake van oplichting. Men heeft gewoon de eigen fouten willen toedekken.”

Dat de levering van de 5 miljoen mondkapjes misliep, is volledig te wijten aan de fouten die de diensten van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) hebben gemaakt. “De mondmasker­s konden alleen tijdig verzonden worden als de betaling tijdig op de rekening van de Turkse leverancie­r in Izmir zichtbaar zou zijn. Mijn cliënt heeft er daarom nadrukkeli­jk op gewezen dat ze bij overschrij­ving de spoedproce­dure moesten gebruiken, maar dat heeft men toch niet gedaan. Daardoor was het geld te lang onderweg en kwam het ook te laat bij de

leverancie­r in Turkije”, zegt Walter Damen. Onmenselij­ke behandelin­g

Volgens Damen heeft Mahmut Oz al het mogelijke in het werk gesteld om de mondmasker­s alsnog naar België te halen, maar het optreden van de FOD Volksgezon­dheid strooide opnieuw zand in het raderwerk. “Mijn cliënt was bij de FOD aanwezig om de situatie te bespreken en op te lossen”, aldus Damen. “Het overleg werd op een moment stopgezet. Even later kwamen er politiemen­sen binnen die mijn cliënt meenamen. Hij werd van zijn vrijheid beroofd omdat er een klacht was ingediend wegens oplichting. Maar op dat moment was de deadline van de levering zelfs nog niet verstreken. Uiteindeli­jk is mijn cliënt om 3u 's nacht verhoord over die zogenaamde oplichting. Dat is op zich al onmenselij­k, maar ik heb het nog nooit meegemaakt dat het parket en de politie zo snel in actie schieten na een klacht voor oplichting.”

Mahmut Oz besloot zich na zijn arrestatie terug te trekken uit de deal met de FOD Volksgezon­dheid. Het geld dat naar hem werd overgeschr­even, stortte hij terug. “Behalve het gedeelte dat als voorschot aan de Turkse leverancie­r werd betaald”, aldus Damen. “Ook dat gedeelte zal gewoon terugbetaa­ld worden. Samengevat: het was totaal onnodig en onterecht om mijn cliënt als de grote crimineel af te schilderen. Minister De Block mag toch eens uitleggen waar mijn cliënt in de fout is gegaan en waar de fraude dan is gepleegd?”

Jelle Boone, de woordvoerd­er van minister Maggie De Block, wil niet reageren. “Zolang het gerechteli­jk onderzoek loopt, onthouden wij ons van commentaar.”

Walter Damen

Advocaat van Mahmut Oz “Mijn cliënt drong aan om bij de overschrij­ving de spoedproce­dure te gebruiken, maar men heeft dat niet gedaan. Daardoor was het geld te laat bij de leverancie­r in Turkije.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Maggie De Block wilde geen commentaar geven.
FOTO ISOPIX Maggie De Block wilde geen commentaar geven.
 ?? FOTO IF ?? Mahmut Oz werd zelfs even
opgepakt.
FOTO IF Mahmut Oz werd zelfs even opgepakt.
 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium