Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vagina kan wetenschap vooruithel­pen

UAntwerpen zoekt 200 vrouwen voor onderzoek

- (kvh)

De Universite­it Antwerpen is op zoek naar 200 vrouwen die willen deelnemen aan een onderzoek naar de vagina. “We hopen met deze taboedoorb­rekende studie alternatie­ven te vinden voor het gebruik van antibiotic­a”, zegt Sarah Lebeer, professor Bioingenie­urswetensc­happen aan de UAntwerpen.

Hoewel er al langer onderzoek wordt gedaan naar een verstoord, ongezond microbioom in de vagina, is de studie van ‘gezonde situaties’ een blinde vlek in de wetenschap. “We zijn op zoek naar een diverse groep gezonde vrouwen boven de 18 jaar die willen meehelpen om meer kennis te verzamelen over het vrouwelijk microbioom”, zegt professor Lebeer. “Hierin zijn de miljoenen bacterien in de vagina cruciaal. Microbioom is een verzamelna­am voor alle micro-organismen in en op het lichaam. Dat die een belangrijk­e impact kunnen hebben op onze gezondheid blijkt nu ook door de coronacris­is. ”

Project Isala

De studie van afwijkinge­n in het vaginale microbioom heeft wetenschap­pers inzichten verschaft in de ontwikkeli­ng van onder meer baarmoeder­halskanker en vroeggeboo­rte. Vermoedeli­jk spelen ze ook een rol bij het beschermen tegen infecties, blaasontst­ekingen, soa’s en inzake vruchtbaar­heid.

“Dat zal het Isala-project (genoemd naar de eerste vrouwelijk­e Belgische dokter Isala Van Diest,

red.) hopelijk uitwijzen. Net zoals het ons zal helpen in de zoektocht naar alternatie­ven voor het gebruik van antibiotic­a of andere strategieë­n om de immuniteit te verhogen. Verder willen we door verbanden te leggen met de levensstij­l vrouwen concrete tips geven over het verbeteren van hun gezondheid.”

Tools toegestuur­d

Elke deelneemst­er krijgt alle tools toegestuur­d om op verschille­nde momenten in haar menstruati­ecyclus vaginale stalen te nemen. Deze ‘swabs’ zijn eenvoudig, pijnloos en makkelijk te gebruiken.

Vrouwen die willen deelnemen, kunnen zich eenvoudig registrere­n via www.isala.be.

 ?? FOTO RR ?? Professor Sarah Lebeer (rechts) met onderzoeks­ters Eline Oerlemans en Sarah Ahannach.
FOTO RR Professor Sarah Lebeer (rechts) met onderzoeks­ters Eline Oerlemans en Sarah Ahannach.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium