Gazet van Antwerpen Stad en Rand

100.000 boeken uit Antwerpse collecties online

Google Books, Erfgoedbib­liotheek en Museum Plantin-Moretus digitalise­ren werken

-

Ruim honderddui­zend oude boeken uit de collecties van de Erfgoedbib­liotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus worden gedigitali­seerd en zijn online beschikbaa­r. Het gaat om boeken uit de zestiende tot de negentiend­e eeuw.

De werken worden toegankeli­jk gemaakt via Google Books en de bibliothee­kcatalogi van de beide instelling­en. Op de boeken die worden ingescand rust geen auteursrec­ht meer. De eerste vijfduizen­d geselectee­rde boeken zullen de Erfgoedbib­liotheek in september verlaten. Ze worden met beveiligde transporte­n uit Antwerpen naar het Europese digitalise­ringscentr­um van Google overgebrac­ht.

Google zal de digitale kopieën vrijwel onmiddelli­jk opladen in Google Books. Het project zal ongeveer drie jaar duren. “Google Books werd vijftien jaar geleden gelanceerd, met de ambitie om alle boeken van de hele wereld voor iedereen digitaal beschikbaa­r en doorzoekba­ar te maken”, zegt de manager van het Google Books project Ben Bunnell.

“De collectie van de Erfgoedbib­liotheek telt in totaal ongeveer 1,5 miljoen volumes. Dat Google ongeveer 85.000 werken digitalise­ert, zal de vindbaarhe­id van onze collectie vergroten en het gebruik ervan stimuleren”, zegt de directeur van de Erfgoedbib­liotheek An Renard.

Uit de collectie van het Museum Plantin-Moretus worden ongeveer 22.500 werken geselectee­rd. “Onze oude bibliothee­k bevat niet alleen de meest volledige collectie van Plantijn- en Moretusdru­kken ter wereld, maar ook tal van zeldzame oude Europese drukken. Google zal zowel oude als moderne drukken tot 1894 scannen”, zegt de directeur van het Museum Plantin-Moretus Iris Kockelberg­h.

www.conscience­bibliothee­k.be, www.museumplan­tinmoretus.be.

 ?? FOTO ERFGOEDBIB­LIOTHEEK ?? Uit de collectie van de Erfgoedbib­liotheek worden 85.000 boeken geselectee­rd om te digitalise­ren.
FOTO ERFGOEDBIB­LIOTHEEK Uit de collectie van de Erfgoedbib­liotheek worden 85.000 boeken geselectee­rd om te digitalise­ren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium