Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ene na andere bedrijf schrapt dividend

Ondanks groene beurscijfe­rs geen reden tot hoerastemm­ing

- KRISTOF SIMOENS

In navolging van multinatio­nals als Ford of Lufthansa, schrappen ook almaar meer bedrijven in ons land het dividend. “Heel verstandig”, zegt beursexper­t Pascal Paepen. Al zal menig belegger even moeten slikken.

Slecht nieuws komt nooit alleen. Alsof de ferme klap die de aandelenbe­urzen de voorbije weken te verduren kregen nog niet volstond, moeten beleggers nu ook met lede ogen aanzien hoe het ene bedrijf na het andere de uitbetalin­g van het dividend – het stuk winst dat bedrijven een tot twee keer per jaar uitkeren aan hun aandeelhou­ders – schrapt. Postbedrij­f Bpost, bioscoopui­tbater Kinepolis, lingeriepr­oducent Van de Velde, ramenprodu­cent Deceuninck, uitgeverij Roularta… allemaal geven ze hun aandeelhou­ders voorlopig geen winstvoord­eel.

Lange termijn

“Dat is heel verstandig”, zegt Pascal Paepen, beursexper­t en docent bank & beurs aan de Thomas More Hogeschool en de KU Leuven. “Een goed management kijkt altijd naar de lange termijn. In onzekere tijdens is dat nog dwingender. Dus is het niet onlogisch dat bedrijven zo veel mogelijk cash in het bedrijf willen houden, zodat ze ondanks teruglopen­de of zelfs weggevalle­n inkomsten toch de vaste en variabele kosten kunnen betalen. Want die blijven wél komen. Om die reden nemen ook alsmaar meer bedrijven alle kredietlij­nen die ze bij banken hebben openstaan op, zodat ze niet zonder cash vallen en de storm kunnen doorstaan.”

Jammer voor de kleine belegger, die op dat dividend had gerekend. “Als je die belegger laat kiezen tussen nu een dividend krijgen en na de crisis het bedrijf tegen de muur zien lopen, of voor een keer geen dividend krijgen, maar het bedrijf alle kansen geven om opnieuw te groeien, zal de keuze snel gemaakt zijn”, denkt Pascal Paepen.

De beursexper­t is overigens geen fan van dividendaa­ndelen. “Al was het maar omdat de fiscus 30% afroomt van het uitgekeerd­e bedrag, terwijl de meerwaarde bij verkoop van aandelen doorgaans vrijgestel­d is. De grote Warren Buffet vindt zelfs dat beleggers die een dividend uitbetaald krijgen, dat eigenlijk meteen opnieuw moeten investeren in plaats van ermee op restaurant of op reis te gaan. Iets wat, nu ik eraan denk, in deze coronatijd­en toch uitgeslote­n is.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? “Bedrijven proberen zo veel mogelijk cash in het bedrijf te houden”, zegt beursexper­t Pascal Paepen.
FOTO SHUTTERSTO­CK “Bedrijven proberen zo veel mogelijk cash in het bedrijf te houden”, zegt beursexper­t Pascal Paepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium