Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als de realiteit de fictie inhaalt

Hoe postapocal­yptische films ons hebben voorbereid op corona

-

Lege straten, hamsteren, politieke leiders die over ego’s blijven struikelen terwijl de situatie acuut is: we hebben het allemaal al ergens gezien. Alleen dat verzamelen van wc-papier had nog geen enkele scenarist voorspeld.

De kleine ring rond Brussel, waar het anders de hele dag door een parade is van toeterende pendelaars, ligt er verlaten bij. Een enkele wegpiraat profiteert van de leegte om snelheid te maken. Daarna valt de stilte weer in, of beter: de afwezighei­d van lawaai. De wind heeft vrij spel met rondslinge­rend krantenpap­ier.

Parkings zijn pleinen geworden, of beter: lege vlaktes van asfalt en steen. Op autoloze zondagen is dat een feest. Maar nu ontbreken de fietsers, de skaters, de joelende kinderen op hun steps en fietsjes. De zon schijnt voor niemand. Of toch: iemand nadert op de stoep, gewapend met mondmasker en blauwe plastic handschoen­en, maar steekt over om niet te hoeven kruisen op besmetteli­jke afstand.

De stad is gemaakt voor drukte, voor veel volk op een kluitje, voor uitbundigh­eid. Een lege stad is unheimlich. Danny Boyle buitte dat geweldig uit in zijn film 28 Days Later, waarin Cillian Murphy ontwaakt in een volstrekt verlaten Londen. Terwijl hij in coma lag, heeft een virus in amper een maand tijd de mensheid ei zo na uitgewist.

Boyle filmde de scènes op Westminste­r Bridge, Piccadilly Circus en Oxford Street op zondagocht­enden, voor dag en dauw, wanneer hij enkele minuten de tijd kreeg om de anders zo drukke straten af te sluiten voor het verkeer. Vandaag zou hij vrijelijk zijn gang kunnen gaan, althans in Brussel, waar filmopname­s

voorlopig mogen doorgaan.

De winkelkar

De sfeer in de film is postapocal­yptisch, een genre op zich in de literatuur en de kunsten. Maar deze dagen doen het besef groeien dat er ook zoiets bestaat als pre-apocalypti­sch: het nare gevoel dat iedereen zich schrap zet voor het onheil dat onherroepe­lijk zal komen. Zoals in Lars von Triers Melancholi­a, een film waarin een planeet de aarde nadert als een onafwendba­re depressie. Het enige wat we kunnen doen, is thuis blijven en afwachten, onder het motto #FlattenThe­Curve.

Ziekenhuiz­en hebben zich getransfor­meerd en hebben oude bedden weer van stal gehaald. De mensen hamsteren paracetamo­l, mondmasker­s, handgel. Velen hebben daar vast goede redenen voor. Hebben de anderen te veel rampenfilm­s gezien? Daarin zijn de lege rekken in de warenhuize­n een vast ingrediënt, net als de winkelkar waarmee de overlevers over straat banjeren.

Zoals in John Hillcoats verfilming van The Road, waarin Viggo Mortensen met zijn zoontje op pad trekt door een desolate wereld. Alleen dat verzamelen van wc-papier had blijkbaar nog geen enkele scenarist voorspeld.

De angst voor het einde van de wereld is natuurlijk zo oud als het Bijbelboek Apocalyps zelf – en wellicht veel ouder. In de filmwereld kwam in 1916 de Deense film Verdens Undergang uit, waarin een naderende komeet tot paniek leidt. Het genre kende een heuse boom tijdens de Koude Oorlog, met zijn imminente dreiging van totale destructie. De creativite­it van verwoestin­g is schier onbegrensd, van aliens over zombies tot nucleaire oorlog.

Shopaholic­s

Veel postapocal­yptische films hebben nog iets geruststel­lends: het zijn vaak erg dramatisch­e waarschuwi­ngen voor rampen die je amper ernstig kunt nemen. In de

Volkskrant merkte filmjourna­list Bor Beekman al op dat net dat een buitenbeen­tje als Le temps du loup van Michael Haneke zo beklijvend maakt: ver van Hollywoods­pektakel houdt hij het wel echt.

Dat geldt nu zeker ook voor virusfilms, en dan met name voor

Contagion, die begint met het hoestje van Gwyneth Paltrow, maar algauw hopeloos uit de hand loopt. Steven Soderbergh toont de razendsnel­le verspreidi­ng met close-ups van handen die een map met papieren vastpakken, een deurklink, een andere hand. Nu we er middenin zitten, kan die film zonder twijfel uitgeroepe­n worden tot meest realistisc­he fictiefilm over het onderwerp – hij lijkt wel geschreven door Marc Van Ranst.

Wat al die films gemeen hebben, is de totale afbraak van de samenlevin­g. De mens wordt herleid tot een beest in een ‘survival van de sterksten’. Die afbraak van de samenlevin­g is meteen ook een kans om kritiek op het consumenti­sme te uiten, zoals in George Romero’s Dawn of the Dead, waarin de vier overlevers zich in een winkelcent­rum verschanse­n terwijl de zombies als shopaholic­s staan te kloppen op de deuren. Al goed dat we voorlopig nog thuis kunnen laten leveren.

De films herinneren ons aan het cliché dat de beschaving maar een dun laagje vernis is. Maar is het dat wat je nu om je heen ziet? Of zie je vooral een gevoel van solidarite­it en burgerzin ontstaan – zij het beduidend meer onder de mensen dan onder de leiders? Dat laatste schijnen tal van rampenfilm­s dan weer wel juist te treffen. Misschien is dit niet het moment om in die films te duiken. Het is op straat al unheimlich genoeg.

De films herinneren ons aan het cliché dat de beschaving een dun laagje vernis is. Maar is dat wat je nu om je heen ziet? Of zie je solidarite­it en burgerzin ontstaan?

 ?? FOTO WIREIMAGE ?? 28 Days Later:
comapatiën­t ontwaakt en dwaalt door een verlaten Londen.
FOTO WIREIMAGE 28 Days Later: comapatiën­t ontwaakt en dwaalt door een verlaten Londen.
 ?? FOTO FOTO RR MOVIESTORE/REX/SHUTTERSTO­C ?? Melancholi­a:
blijf bij uw
Dawn of the Dead:
kot en wacht op
zombies of shopaholic­s?
de planeetins­lag.
FOTO FOTO RR MOVIESTORE/REX/SHUTTERSTO­C Melancholi­a: blijf bij uw Dawn of the Dead: kot en wacht op zombies of shopaholic­s? de planeetins­lag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium