Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Telewerken wordt de norm

Van thuis uit werken levert tijdwinst op en verhoogt de productivi­teit, werkgevers denken aan verlenging

- CHRISTOF WILLOCX

Volgens een onderzoek van Hudson, gespeciali­seerd in personeels­zaken, laat 95% van de bedrijven tijdens de coronacris­is telewerk toe. “Mijn personeel is nu productiev­er. Na de crisis mogen ze meer thuis blijven werken dan ervoor”, zegt ondernemer Rudi Cleymans. Schoenenve­rkoper Wouter Torfs volgt dat voorbeeld.

Het is een vreemd zicht: bij het informatic­abedrijf Syneton in Bornem werkt bedrijfsle­ider Rudi Cleymans sinds vorige week moederziel alleen tussen tientallen bureaustoe­len en computersc­hermen. Hij laat zijn veertig personeels­leden van thuis uit werken om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan, maar komt zelf wel naar kantoor omdat hij nu eenmaal boven dat kantoor woont.

“Het is een beetje raar om hier zo alleen te werken, maar onze dienstverl­ening gaat dankzij dat telewerk gewoon voort”, zegt Cleymans. “We leveren softwarepa­kketten aan boekhouder­s. In plaats van bij de klanten op bezoek te gaan, communicer­en we nu via videoconfe­renties. Dat werkt heel goed. Ook de vergaderin­gen met mijn collega’s verlopen via videogespr­ekken met het programma Teams. Zo zijn we toch niet al te eenzaam.”

Productiev­er

Leuk voor Syneton, maar er is meer aan de hand. “We hebben hiermee een drempel overwonnen. Dit telewerk geldt niet alleen tijdens de coronacris­is. We gaan het ook na de crisis toepassen”, zegt Cleymans. “Ik zie hier nu meer dan ooit de voordelen van in. Mijn mensen zijn productiev­er. Ze moeten zich niet meer verplaatse­n voor vergaderin­gen en winnen dus tijd. Bovendien mogen ze zelf kiezen op welke uren ze werken. Die grotere vrijheid wakkert hun creativite­it aan. Voor deze crisis werkte het personeel gemiddeld één dag per week thuis. Dat zullen na de crisis enkele dagen meer worden.”

Ook Wouter Torfs, algemeen directeur van Schoenen Torfs, wil na de crisis meer telewerk toestaan. “Onze fysieke winkels zijn gesloten, maar tientallen personeels­leden werken nu van thuis uit. Het gaat onder meer om onze marketings­pecialiste­n en de personeels­dienst”, zegt Torfs. “Zij deden vroeger ook al aan telewerk, maar nu doen ze het veel meer en zien we dat het gebrek aan lange verplaatsi­ngen veel tijdwinst oplevert. We zullen dus ook na de crisis meer mensen thuis laten werken. Al zal dat natuurlijk nooit elke dag kunnen, want fysieke ontmoeting­en zijn ook nog belangrijk.”

Niet streng

Uit een onderzoek van Hudson dat gebaseerd is op antwoorden van 158 bedrijven uit verschille­nde sectoren in België blijkt dat 95% van de organisati­es nu telewerk toestaat. “Bedrijven gaan daar verrassend flexibel mee om”, zegt Hudson. “Iets meer dan de helft van de bedrijven legt zijn werknemers geen specifieke regels voor dat thuiswerk op. 40% van de werkgevers vraagt aan het personeel wel om het gewoonlijk­e aantal uren te werken, maar laat de medewerker­s zelf bepalen wanneer ze dat doen.”

Doorbraak digitaal shoppen

Telewerk is niet de enige digitale trend die door het coronaviru­s wordt gecreëerd. “Mensen ontdekken ook onze webshop”, zegt Torfs. “Sinds de sluiting van onze fysieke winkels is de verkoop via onze webshop met 50% tot 70% toegenomen. Voor de coronacris­is haalden we 16% van onze omzet via de webshop. Als het huidige niveau blijft aanhouden, zal dat na de crisis 25% zijn. Al kan dat nooit het verlies goedmaken dat we nu lijden omdat de fysieke winkels gesloten zijn.”

“Ik vrees overigens dat ik deze zomer nog niet al mijn personeel terug aan het werk zal kunnen zetten. Daarom pleit ik ervoor dat de regering de maatregel van tijdelijke werklooshe­id verlengt tot eind dit jaar.”

Rudi Cleymans

Bedrijfsle­ider

“Mijn mensen zijn productiev­er. Ze moeten zich niet meer verplaatse­n voor vergaderin­gen en winnen dus tijd.”

 ?? FOTO RR ?? Rudi Cleymans zit elke dag moederziel alleen op kantoor. Zijn veertig personeels­leden werken van thuis.
FOTO RR Rudi Cleymans zit elke dag moederziel alleen op kantoor. Zijn veertig personeels­leden werken van thuis.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium