Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpena­ar Herman Goossens leidt Europees onderzoek naar medicijn

Herman Goossens hoopt in enkele weken te weten welk medicijn best werkt

- JONAS MAYEUR

Overal krijgen patiënten met het coronaviru­s andere medicijnen. Een geneesmidd­el waarvan de werking uitgebreid is getest, is er nog niet. In enkele weken volgt mogelijk beterschap, met dank aan de Belgische professor Herman Goossens (UAntwerpen). Hij rolt op dit moment een grootschal­ig experiment uit bij 3.200 patiënten verspreid over Europa. “We moeten slimmer zijn dan de Chinezen”, zegt hij.

Maanden na de uitbraak in China is er nog geen volwaardig geteste remedie. Hoe kan zoiets?

Herman Goossens: De Chinezen hebben wel degelijk verschille­nde medicijnen uitgeprobe­erd. Allemaal medicatie waarvan we weten dat ze kán werken. Omdat ze in het lab of tijdens dierproeve­n nuttig bleek, of omdat ze haar nut bewees tegen andere coronaviru­ssen, zoals SARS. Jammer genoeg zijn diezelfde Chinezen er niet in geslaagd om voldoende grote studies op te zetten. Er zijn meer dan honderd onderzoekj­es opgezet, maar allemaal los van elkaar en soms met kleine groepjes patiënten, ook omdat er nu geen grote groepen patiënten meer zijn. Dat is onzinnig geweest, we weten nog steeds niet welk middel er nu daadwerkel­ijk werkt, of welk het beste.

Toch wordt een van die middelen, chloroquin­e, sinds dinsdag door de Belgische overheid verdeeld aan de ziekenhuiz­en. Is dat wel een goed idee?

De hype die er nu is rond dat middel, is zwaar overtrokke­n. Met dank aan de Amerikaans­e president Donald Trump, die zo dom was om dit weekend over het medicijn te tweeten alsof het dé remedie is. Het enthousias­me gaat terug op een Franse studie met ocharme twintig patiënten.

Ik heb een vergelijki­ng gemaakt van welke medicatie patiënten in verschille­nde Europese landen op dit moment krijgen. Daar zitten zeer grote verschille­n op. Het is

trial and error. Deels is dat logisch: we gaan tot het uiterste om mensen te redden en proberen wat kan. Maar we moeten tegelijk wel blijven zoeken naar wat de beste remedie is. En snel.

Hoe zal dat de komende weken gebeuren? We gaan vier kandidaat-medicijnen testen op 3.200 besmette patiënten,

verspreid over Europa. De Fransen zijn daarmee al begonnen. Maar omdat het snel moet gaan, heb je verschille­nde landen nodig. Anders kom je op korte tijd nooit aan voldoende patiënten. Dus is men vanuit Frankrijk komen aankloppen bij Combacte, een samenwerki­ng tussen meer dan duizend ziekenhuiz­en en achthonder­d laboratori­a in Europa. Samen met een Nederlands­e collega coördineer ik dat netwerk. Onze Europese studie maakt deel uit van een wereldwijd­e proef die de WHO heeft opgezet.

Hoe moeilijk is zo’n onderzoek in volle pandemie?

De grootste uitdaging is de logistiek. Een van de middelen die we testen, is niet vrij verkrijgba­ar, dus moeten we rekenen op de producent ervan. Ook als het lukt om voldoende te leveren aan de betrokken ziekenhuiz­en, zijn we er nog niet. Er zijn veel uitdaginge­n.

Patiënten werken vrijwillig mee en geven hun toestemmin­g door een document te tekenen. Maar als we dat gewoon met pen en papier doen, dan is er besmetting­sgevaar. Dat klinkt als een dom probleem, maar je moet er wel op tijd aan denken. We gaan werken met een tablet, die kan je ontsmetten. Bij ebola gebeurde dat op dezelfde manier.

Er werken ook vier Belgische ziekenhuiz­en mee. Wanneer beginnen de tests bij ons?

Dinsdag hebben we een aanvraag ingediend bij het Belgische geneesmidd­elenagents­chap. We hopen dat er snel toestemmin­g komt. Dan kunnen we volgende week beginnen met de eerste proeven in eigen land. Onder meer in het UZ Gent en het UZ Antwerpen zoeken we in totaal vierhonder­d proefperso­nen, zowel mensen met milde symptomen als zwaar zieken op intensieve. Zij krijgen ofwel alleen de standaardb­ehandeling, ofwel de standaardb­ehandeling met een van de medicijnen erbij. Daarna volgen onder andere nog Nederland, Engeland, Zweden, Italië, Spanje, Zwitserlan­d en Luxemburg.

Hoe snel kan het gaan?

We hopen over enkele weken al voorlopige conclusies te trekken, van zodra we de kaap van honderd patiënten voorbij zijn. Mogelijk zien we dan al verschille­n tussen de vijf geteste behandelin­gen. Dat zou helpen om dokters in de hele wereld al in de juiste richting te sturen. Ik ben optimistis­ch: de voorbije dagen is het razendsnel gegaan.

De kans bestaat dat er en cours de

route andere kandidaat-medicijnen bijkomen. Er wordt nu overal koortsacht­ig gezocht naar mogelijke remedies, onder meer aan de KU Leuven, waar ze in het lab duizenden bestaande moleculen testen op hun werking tegen SARSCoV-2. We moeten wel werken met bestaande medicijnen en hopen dat daar een voltreffer tussenzit. Voor een volledig nieuw middel is geen tijd.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Herman Goossens is de coördinato­r van Combacte, een samenwerki­ng tussen meer dan duizend ziekenhuiz­en en achthonder­d laboratori­a in Europa.
FOTO PHOTO NEWS Herman Goossens is de coördinato­r van Combacte, een samenwerki­ng tussen meer dan duizend ziekenhuiz­en en achthonder­d laboratori­a in Europa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium