Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duizenden bloemen en planten vernietigd: sector vraagt compensati­e

Kwekerijen met handen in het haar: Bloemisten­gilde vraagt vergoeding voor geleden schade

- GREG VAN ROOSBROECK

De coronacris­is hakt stevig in op de bloemen- en plantenkwe­kerijen in ons land. Net nu ze na maanden voorbereid­end werk kunnen oogsten, ligt de handel zo goed als stil. “Dit zou einde verhaal kunnen zijn voor mijn bedrijf”, zegt een kweker uit Melsele. De overkoepel­ende Bloemisten­gilde vraagt een vergoeding voor de honderddui­zenden bloemen en planten die dreigen te worden weggegooid.

Eerst het goede nieuws: sinds gisteren mogen opnieuw bloemen en planten verkocht worden. En wel door winkels die ook essentiële producten verkopen zoals voeding en dierenvoed­ing. Winkels als die van Aveve, de keten van de Boerenbond, mogen dus opnieuw verkopen. Maar de Belgische bloem- en tuincentra die zulke essentiële producten niet aanbieden, blijven dicht. Dat is slecht nieuws voor de bloemenen plantenkwe­kerijen in ons land. Van paasbloeme­n tot geraniums, ongeveer alles staat op dit moment in volle bloei. Net nu de kwekerijen na maanden hard labeur letterlijk en figuurlijk kunnen oogsten, valt de hele sector op zijn gat.

In de vuilnisbak

Marc Verbruggen is 33 jaar zaakvoerde­r van een kwekerij van perk- en potplanten van 15.000 vierkante meter in Onze-LieveVrouw-Waver. Een toestand zoals deze heeft hij nog nooit meegemaakt. Zijn voornaamst­e klanten zijn tuincentra en bloemenwin­kels, en die zijn nu al een tijdje gesloten. “Als het zo blijft, moeten we onze viooltjes weggooien omdat ze uitgebloei­d zijn. In de hele sector gaat het over honderddui­zenden stuks die kunnen verloren gaan.”

Marc vindt het extra erg omdat bloemen en planten weggooien ook heel arbeidsint­ensief is. “Die dingen in potten steken, gebeurt machinaal. Maar zo’n plant er opnieuw uithalen om weg te gooien, moet met de hand. Je probeert bijvoorbee­ld het plastic te recuperere­n om zo duurzaam mogelijk te zijn. Ik verlies dus niet alleen inkomsten, ik gebruik ook personeel en werkuren die ik normaal niet nodig gehad zou hebben.”

70% omzet kwijt

Luc Van De Ven heeft al 32 jaar een kwekerij in Melsele, ook van 15.000 vierkante meter. Hij noemt de toestand “dramatisch”. “Normaal zou ik in deze periode van het jaar volop paasbloeme­n verkopen aan de tuincentra, maar ik zie niemand. Ik heb mijn paasbloeme­n op dit moment nog in een koelcel staan, maar ik sta op het punt om ze weg te zwieren. Begin april volgt dan normaal gezien de verkoop van geraniums en perkplante­n. Maar het ziet er niet naar uit dat de tuincentra dan opnieuw open zijn.”

Volgens Luc Van den Broeck, voorzitter van de overkoepel­ende Bloemisten­gilde in de provincie Antwerpen en Vlaams-Brabant, worden de drama’s in de bloemenen plantenkwe­ek elke dag groter. “Van pakweg 1 april tot 1 juni draait een kweker tot 70% van zijn omzet. Die mensen dreigen de komende maanden honderddui­zenden euro te verliezen, terwijl ze de afgelopen maanden heel veel geld gestoken hebben in het voorbereid­ende werk. Net nu ze die kosten kunnen verzilvere­n, ligt de sector plat. Dat is een catastrofe, zeker als je weet dat het in veel gevallen om familiebed­rijven gaat. ”

Opkooprege­ling

Volgens Van den Broeck is er voor de kweker op dit moment geen enkele alternatie­ve bron van inkomsten. “West-Vlaamse kwekers zouden deels kunnen terugvalle­n op export naar de Franse markt en kwekers in de Antwerpse Noorderkem­pen op uitvoer naar Nederland. Maar ook daar ligt alles stil. Ze zouden al kunnen beginnen met het najaar en bestelling­en plaatsen voor bijvoorbee­ld chrysanten. Maar hoe ga je die bestelling­en betalen als er vandaag geen inkomsten zijn en je niet weet hoelang die nog gaan wegblijven?”

Van den Broeck vindt dat de overheid dringend een opkooprege­ling moet uitwerken. “Geef onze mensen een vergoeding voor de producten die ze binnenkort massaal moeten weggooien. Een sluitingsp­remie van 4.000 euro is misschien voldoende voor een kleine zelfstandi­ge, maar dat is voor een kweker van planten en bloemen die honderddui­zenden euro verliest een druppel op een hete plaat.”

Kweker Marc Verbruggen roept onze supermarkt­en op om Belgisch in te kopen als het gaat over bloemen. “Ze verkopen nog steeds snijbloeme­n uit Nederland. Laat ons een beetje solidair zijn in deze moeilijke momenten en Belgisch aankopen. Zo kunnen we toch een stuk van onze kosten recuperere­n. Anders gaan er slachtoffe­rs vallen.” Dat vreest ook collega Luc Van De Ven. “Als er niet snel een oplossing komt, dan is de kans groot dat het over een paar maanden einde verhaal is voor mijn bedrijf.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? De kwekerij van Marc Verbruggen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver is 15.000 vierkante meter groot. “Maar als het zo blijft, moeten we onze viooltjes weggooien.”
FOTO JOREN DE WEERDT De kwekerij van Marc Verbruggen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver is 15.000 vierkante meter groot. “Maar als het zo blijft, moeten we onze viooltjes weggooien.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium