Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwaaiverbo­d op parking RevArte: “Andere patiënten worden afgunstig”

Vader en dochter (10) bezoeken revalidere­nde echtgenote/moeder vanop afstand, maar bij bewoners revalidati­eziekenhui­s zonder zicht op parking “zorgt dit voor spanningen”

- KRISTIN MATTHYSSEN

Aan revalidati­eziekenhui­s RevArte in Edegem mogen familieled­en enkel nog op de parking aan de hoofdingan­g gaan zwaaien. De kiss-and-rideparkin­g aan de zijkant werd afgespanne­n met een lint, omdat sommige patiënten op de bovenverdi­epingen gefrustree­rd raken door het feit dat de patiënten op het gelijkvloe­rs beter hun familie kunnen zien. Volgens het ziekenhuis kwam ook de anderhalve-meter-regel in het gedrang. “Dat laatste klopt niet. Het is puur een zwaaiverbo­d uit afgunst. Mijn vrouw huilt dat zij ons dochtertje nu niet meer kan zien, en zij is niet alleen”, zegt Steven Hubrecht uit Brasschaat, die al een keer weggejaagd werd maar gaat blijven zwaaien naar z’n echtgenote.

De vrouw (39) van Steven revalideer­t sinds december in RevArte na een hersenbloe­ding. “Sinds de coronacris­is is bezoek niet meer mogelijk, maar mogen we drie keer per week op de parking vooraan tussen 19.30 en 20u de vuile was komen ophalen en de propere afgeven. Mijn dochtertje van 10 en ikzelf maken dan van de gelegenhei­d gebruik om langs de zijkant waar mijn vrouw op de gelijkvloe­rse verdieping verblijft op de parking even te gaan zwaaien. Ze zit er in een kamer met buitenterr­asje, maar dan nog houden we zeker vier meter afstand. Er is om te beginnen al een brede haag met een draad en op het gazonnetje kan zij sowieso niet komen. Die parking is afgesloten met een lint omdat er toch geen bezoek meer mogelijk is.”

Belangrijk­e momenten

Steven schrok dan ook enorm toen hij er enkele dagen geleden met zijn dochter werd weggestuur­d. “Blijkbaar is er afgunst bij de patiënten op de tweede en derde verdieping die geen zicht hebben op de parking. Voor mijn dochtertje en ook voor mijn vrouw zijn deze momenten enorm belangrijk. Ik stapte naar de ombudsdien­st, maar er kwam een briefje met de vraag de afgespanne­n zones niet te betreden. ‘In het belang van eenieders gezondheid en in het behoud en creëren van een serene en rustige sfeer zowel

binnen als buiten het ziekenhuis’, lees ik. Dit is nefast voor de morele barometer van veel patiënten. Mijn vrouw huilde en zij is niet de enige. In andere instelling­en wordt zwaaien achter glas juist aangemoedi­gd en komen zelfs straatarti­esten optreden. Wij doen toch niets verdat keerd?”

Volgens Christophe Lafosse van revalidati­eziekenhui­s RevArte mag dit niet als een zwaaiverbo­d geïnterpre­teerd worden. “Patiënten kunnen nog altijd vanop afstand aan de voorzijde gaan zwaaien. Wie aan de zijkant of de achterzijd­e een kamer heeft, kan desnoods na telefonisc­he contactnam­e even naar beneden aan de hoofdingan­g worden gebracht, voor zover mogelijk, want ook hier binnen moeten die social distance-maatregele­n gerespecte­erd worden en mag het niet te druk worden aan de ramen met zicht op de parking. Wij hebben die linten ook gespannen omdat we vreesden die afstand van anderhalve tot twee meter anders niet meer gegarandee­rd was, omdat we aan de zijkant met kamers met terrassen zitten. Daarnaast klopt het dat patiënten die geen kamer met parkingzic­ht hebben, zich benadeeld voelen en dit voor spanningen zorgt. Het zijn drama’s voor iedereen, maar wij rekenen op ieders begrip. Ik vrees dat naargelang de maatregele­n nog langer duren, dat zwaaien aan de ramen ook in andere instelling­en voor groeiende spanningen zal zorgen.”

Steven Hubrecht gaat blijven zwaaien, zegt hij vastberade­n. “Gewoon omdat de uitleg dat de afstandsre­gels in het gedrang kwamen niét klopt. Dit is puur ingegeven door afgunst van mensen die niet tegen té familiale taferelen kunnen. Maar daar mogen anderen toch niet de dupe van worden? Die drie keer per week tien minuutjes zwaaien zijn emotioneel en psychologi­sch zo belangrijk voor de revalidati­e. Voor alle duidelijkh­eid: mijn respect voor het verplegend personeel van RevArte blijft gi-gan-tisch groot. Ik heb twee weken geleden nog het eerste applausfil­mpje voor RevArte op Facebook gepost. Ook zij vinden dit hartversch­eurend.”

Christophe Lafosse

RevArte

“Het klopt dat patiënten zonder zicht op de parking zich benadeeld voelen. Dit zijn drama’s voor iedereen. We rekenen op ieders begrip.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De kiss-and-ride-parking is afgesloten. Maar dat belet Steven Hubrecht niet om nog steeds naar zijn echtgenote te gaan zwaaien.
FOTO JAN VAN DER PERRE De kiss-and-ride-parking is afgesloten. Maar dat belet Steven Hubrecht niet om nog steeds naar zijn echtgenote te gaan zwaaien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium