Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CORONA-TELEX

-

Voedingswi­nkels mogen voortaan van 7u tot 22u geopend blijven. Dat heeft minister van Economie Nathalie Muylle beslist. “Het gaat voor alle duidelijkh­eid niet om een verplichti­ng maar om een keuze die we aan winkeliers geven”, zegt de minister.

Om cipiers en gedetineer­den in onze gevangenis­sen te beschermen werd gisteren aan 270 gevangenen een verlengd penitentia­ir verlof toegekend. Het gaat om gedetineer­den die al bezig zijn met hun re-integratie in de maatschapp­ij. Zij mogen de gevangenis verlaten tot de coronacris­is voorbij is.

Ook in de paasvakant­ie wordt er voorzien in opvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep, sociaal of medisch kwetsbare kinderen en kinderen met een moeilijke thuissitua­tie. Scholen blijven daarvoor open.

In tegenstell­ing tot onder meer Duitsland is ons land voorlopig niet van plan om coronaslac­htoffers uit andere landen naar hier te halen en te verzorgen. Dat valt te horen in regeringsk­ringen. De focus ligt voorlopig volop op het verwerken van de eigen piek. Een officieel standpunt neemt premier Sophie Wilmès (MR) vooralsnog niet in, maar het njet lijkt niet definitief. Eenmaal de situatie hier helemaal onder controle is, wil België het wel in overweging nemen.

De Gezinsbond vraagt een tijdelijk verlofstel­sel voor ouders met kinderen jonger dan 12 jaar of kinderen met een bijzondere zorgbehoef­te. Thuiswerk blijkt tijdens de coronacris­is volgens de gezinsorga­nisaties vaak moeilijk te combineren met de zorg voor kinderen. Het stelsel, eventueel deeltijds op te nemen, kan bestaan uit een soort van extra ouderschap­sverlof of een specifieke ziekte- of invalidite­itsuitkeri­ng. Het verlof moet volgens de gezinsorga­nisaties voldoende vergoed zijn en houdt inclusief de opbouw van vakantieda­gen voor volgend jaar in.

Energielev­erancier Lampiris geeft iedereen tijdelijk nachttarie­f.

In april betalen klanten de hele dag door een lager tarief.

Op Brussels Airport is er extra politie aanwezig. Het afdwingen van de social distancing blijkt er geen evidentie. Op de luchthaven is intussen 90% van de initieel geplande vluchten geschrapt.

Groen waarschuwt de Vlaamse regering ervoor dat ze ook de

huurders niet uit het oog mag verliezen. De oppositiep­artij denkt onder meer aan de mogelijkhe­id om de huur in deeltjes te laten betalen. Huurcontra­cten die tijdens deze periode aflopen, zouden dan weer best drie maanden worden verlengd.

De overheid roept burgemeest­ers op te stoppen met het opeisen

van mondmasker­s bij bedrijven op hun grondgebie­d om ze dan uit te delen aan hun burgers. “Het is belangrijk dat maskers beschikbaa­r blijven voor ons zorgperson­eel”, zeggen virologen. “Individuel­e opeisingen door enkele burgemeest­ers helpen de zaken niet vooruit.” (wer, tg, mkm)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium