Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pro League raadt technische werklooshe­id voor spelers af

-

Clubs zetten spelers beter niet op technische werklooshe­id. Dat vindt de Pro League. Alleen voor clubs in financiële nood, zoals Lokeren of Oostende, kan een uitzonderi­ng worden gemaakt.

Onder anderen Zulte WaregemCEO Eddy Cordier had in een brief aan zijn collega-clubleider­s gepleit om spelers op het stelsel van technische werklooshe­id te plaatsen. Verschille­nde clubs hadden al een deel van hun personeel technisch werkloos gesteld en volgens Zulte Waregem moet dat ook met de spelers kunnen, indien alle clubs solidair beslissen hetzelfde te doen (en geen misbruik maken van de situatie door spelers van elkaar af te pakken). Volgens het systeem van technische werklooshe­id zouden spelers nog 70 procent van hun loon, begrensd op 2.353 euro, overhouden. Per speler zou het dan gaan om 1.647 euro per maand. De Pro League is niet voor de maatregel te vinden. Als bedrijf hebben clubs het recht voetballer­s op technische werklooshe­id te plaatsen, maar de Pro League vreest voor een verkeerd signaal naar de politiek. Verschille­nde partijen zijn al langer van plan de fiscale en sociale voordelen van de voetbalclu­bs af te bouwen. In een mededeling vraagt de Pro League de clubs om geen beroep te doen op de sociale zekerheid. Daarnaast is er de kwestie van de contractst­abiliteit. Spelers op technische werklooshe­id plaatsen, houdt risico’s in omdat ze dan in theorie kunnen solliciter­en bij een andere club.

Alleen “om dringende economisch­e redenen” kunnen clubs een beroep doen op de technische werklooshe­id. Daarbij wordt dan gedacht aan Oostende of Lokeren, dat zijn spelers al technisch werkloos plaatste. Ook Virton riep al technische werklooshe­id in. De Pro League beveelt aan dat clubs in financiële nood álle spelers werkloos plaatsen en niet alleen de overbodige spelers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium