Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog minstens 23 dagen in lockdown

Wel verlenging tot einde paasvakant­ie maar geen verstrengi­ng maatregele­n

- KOEN BAUMERS ARNOUT GYSSELS

De Nationale Veiligheid­sraad heeft de maatregele­n tegen de verspreidi­ng van het nieuwe coronaviru­s met minstens twee weken verlengd, tot het einde van de paasvakant­ie. Als de toestand tegen 19 april niet is verbeterd, volgt een nieuwe verlenging tot 3 mei. Een aanscherpi­ng van de huidige maatregele­n – sluiting horeca en niet-essentiële winkels en een samenschol­ingsverbod – komt er voorlopig niet. Over de buitenacti­viteiten preciseerd­e premier Sophie Wilmès dat het niet de bedoeling is om urenlang in de parken te gaan zitten, wel om in beweging te blijven. “Voor de duur van de activiteit mogen mensen buitenkome­n. Daarna keren ze meteen terug.” Wie de coronarege­ls overtreedt, zal zijn boete voortaan meteen moeten betalen.

Vergeet de einddatum van 5 april, we zitten nog tot het einde van de paasvakant­ie “in ons kot”. Winkels, cafés en musea blijven dicht tot 19 april. En mogelijk verlengt de regering de maatregele­n daarna nog eens met twee weken. De beslissing stelt ouders en leerkracht­en voor een raadsel: zij weten nog niet of de scholen na de paasvakant­ie weer openen.

“Ik weet dat we van sommigen onder u een heel groot offer vragen, maar uw gezondheid is en blijft onze prioriteit. Als meer mensen dit volgen, zal de situatie sneller voorbij zijn en belanden minder mensen op intensieve zorgen.”

Premier Sophie Wilmès (MR) bedankte gisteren niet alleen de dokters en verplegers, de buschauffe­urs en politieage­nten, de winkelbedi­endes en de veiligheid­sbeambten. Ze bedankte ook u. Iedereen die thuisblijf­t ondanks het mooie weer, die familiereü­nies afzegt en vriendenbe­zoekjes uitstelt.

Want wat ze aankondigd­e, is voor sommigen inderdaad een groot offer. De Nationale Veiligheid­sraad had net voordien beslist om de bestaande maatregele­n met nog eens twee weken te verlengen – tot en met 19 april dus. En daarna kunnen ze nog eens worden verlengd, tot en met 3 mei.

Waarom is er een verlenging van twee weken en niet meteen voor een maand?

Het officiële antwoord daarop is dat zoiets afhangt van het aantal besmetting­en en de bijbehoren­de adviezen van wetenschap­pers. Maar u kunt er maar beter aan wennen. “Omdat de maatregele­n zo veel impact hebben, moet je dat als overheid op korte termijn evalueren”, zegt infectiolo­ge Erika Vlieghe (UZ Antwerpen), die mee de Veiligheid­sraad adviseerde. “Hoe haalbaar is het, hoe goed wordt het opgevolgd.”

“Een maand is niet behapbaar, dat zou het moreel niet goed doen”, klinkt het in de omgeving van de Veiligheid­sraad. “Het virus is bovendien heel onvoorspel­baar, dus wie weet waar we over twee weken staan? Minder dan twee weken is ook niet goed, want dan schep je te veel onduidelij­kheid.”

Bijkomend voordeel: door twee weken te verlengen valt alles samen met het einde van de paasvakant­ie. Hadden ze in één keer een maand gezegd, dan gingen ze nu al moeten uitvechten of de scholen weer open konden of niet.

Worden de maatregele­n na die vier weken afgebouwd?

Nee, dat is niet zeker. De ‘curve afplatten’ zodat de ziekenhuiz­en alle besmette patiënten een bed kunnen geven: dat is het doel van de maatregele­n. Het spreiden van die toevloed over de tijd houdt onvermijde­lijk een langere duur in. “De inspanning is pas begonnen: als we nu verslappen, kunnen de gevolgen zeer erg zijn”, zegt Wilmès.

“We moeten wennen aan de gedachte dat het nog lang kan duren, want het is de enige manier om het draaglijk te houden voor de ziekenhuiz­en”, zegt Vlieghe. “Nu is een op de drie bedden op intensieve zorgen bezet met coronapati­ënten. Er zit nog rek op, maar het is ook niet niks.”

Waar kunnen de kinderen tijdens de paasvakant­ie naartoe?

Níét naar de grootouder­s, want die zijn de risicogroe­p. En dus zijn de scholen verplicht om ook tijdens de paasvakant­ie opvang aan te bieden. Alleen “als dat echt onmogelijk blijkt” mag “een andere vorm van opvang worden georganise­erd”, zegt Wilmès. “Kinderen die samen werden opgevangen, mogen niet worden gemengd met andere kinderen. En ze worden bij voorkeur alleen opgevangen door mensen met wie ze recent nog contact hebben gehad.”

Gaan de scholen na de paasvakant­ie weer open?

“Het is nog veel te vroeg om te denken aan het heropenen van de scholen”, zegt Erika Vlieghe. “We zitten nog in de stijgende lijn van de epidemie. Het vliegtuig is vertrokken en zelfs al stijgt het iets minder snel, het is nog altijd aan het stijgen.” De kans dat de scholen weer openen is uiterst klein, maar de Veiligheid­sraad gaf daar nu nog geen zekerheid over. Het gevolg is dat de scholen, de leerkracht­en en de ouders nog niet weten waar ze nadien aan toe zijn. Exact het scenario waar binnen de Vlaamse regering voor werd gevreesd. “First things first: we bekijken elke dag de situatie van het aantal besmetting­en”, zegt Wilmès daarover.

“We gaan ons moeten voorbereid­en op verschille­nde scenario’s”, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs in Vlaanderen. “Als de scholen dicht blijven, gaan we de onderhouds­modus moeten verlaten en kijken hoe we ook nieuwe leerstof kunnen aanbieden vanop afstand.”

Welke bedrijven mogen openblijve­n en welke niet?

Alle bedrijven mogen openblijve­n, herhaalt de Veiligheid­sraad.

Maar daarbij horen heel wat maren en tenzijs. “Telewerk is een verplichti­ng”, zegt de premier. “Als dat niet kan, moet het werk gebeuren met absoluut respect voor de veilige afstand. En als dat niet mogelijk is, moet het bedrijf sluiten – tenzij het op de lijst van de cruciale sectoren staat. Ook dan moet het de regels wel nog maximaal respectere­n.” Op die lijst met cruciale sectoren staan onder meer de zorginstel­lingen, de veiligheid­sdiensten, de media en de rechtbanke­n.

Is er nu vastgelegd hoe ver mensen mogen fietsen en wandelen?

De voorbije dagen werd onder meer door de politie gepleit voor duidelijke regels, naar het voorbeeld van Frankrijk – Fransen moeten binnen een straal van één kilometer rond de woning blijven. Zo ver komt het niet. “Activiteit in de buitenluch­t is toegestaan, maar blijf in beweging en installeer je niet voor uren op een bankje in een park”, zegt Wilmès. “Je mag je huis alleen verlaten voor de tijd die je nodig hebt om te joggen, te fietsen of te wandelen. Ga niet voor een dag naar de Ardennen of de kust. Wie dit niet respecteer­t, wordt bestraft. Alsjeblief, respecteer het, want we willen niet dat de wetenschap­pers terugkomen en vragen om strengere maatregele­n te nemen.”

Waarom roept Wilmès de jongeren extra tot de orde?

Opvallende passage was het: een zware sneer naar jongeren die zich “niet aangesprok­en voelen”. “We voelen ons onklopbaar als we jong zijn”, zei Wilmès. Maar ze legde meteen uit waarom ze die jongeren speciaal tot de orde roept. “Van die jongeren die twee weken geleden aan het feesten waren op café tijdens een lockdownpa­rty, liggen er nu enkele op intensieve zorgen.”

Is al duidelijk hoe de afbouw gaat gebeuren?

Nee, het is niet zeker wat er eerst weer opengaat en waar we langer mee wachten. “We zullen moeten kijken wanneer het goede moment is aangebroke­n om al één of meerdere maatregele­n stilletjes los te laten”, zegt Erika Vlieghe. “Er zijn allerlei afwegingen nodig. Het zal een evolutie zijn van voorzichti­g loslaten, tijdelijk weer verstrenge­n en weer loslaten. Het moet voor iedereen leefbaar blijven: welke maatregele­n zijn hier en nu het allerbelan­grijkste en welke kunnen we het gemakkelij­kst lang volhouden. Welke maatregele­n dat precies zijn, daar kunnen we nu nog niet op vooruitlop­en.”

Wat met de zomerfesti­vals?

Daar is nog geen beslissing over: het gebeurt nu in schijfjes van twee weken. “De zomerfesti­vals, dat is op dit ogenblik nog te ver”, zegt Wilmès. “De beslissing­en zijn genomen op advies van de wetenschap­pers. Ze gelden voor een bepaalde periode en nog niet voor de zomer. We wegen alle mogelijkhe­den af en evalueren permanent de situatie.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Premier Sophie Wilmès.
FOTO ISOPIX Premier Sophie Wilmès.
 ??  ??
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Sophie Wilmès: “Alleen als het echt onmogelijk blijkt, mogen scholen in een aparte opvang voorzien.”
FOTO EPA-EFE Sophie Wilmès: “Alleen als het echt onmogelijk blijkt, mogen scholen in een aparte opvang voorzien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium