Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vigna ontkurkt 2.700 liter wijn om er ontsmetten­de alcohol van te laten maken

Wijnbouwer ontkurkt 2.700 liter wijn

- KRISTIN MATTHYSSEN

Het was bitter om te zien, maar het doel was nobel: wijndomein Vigna in Wijnegem ontkurkte vrijdag 2.700 liter al op flessen getrokken wijn om alles uit te kappen in grote vaten. Die wijn werd aan brouwerij-likeurstok­erij Verhofsted­e in Nieuwkerke­nWaas geschonken om er ontsmettin­gsalcohol uit te destillere­n.

Guy Somers van wijndomein Vigna blijft er verbazend rustig onder terwijl zijn medewerker­s Gunther en Alain als naarstige bijen witte en rode wijn fles per fles ontkurken om ze per zes in een trechter in een enorme tank leeg te gieten. Het is 9u ’s morgens en de hele schuur geurt bedwelmend naar de wijn. Maar Gunther en Alain hebben nog geen glas geproefd, al is de verleiding groot. Want hoewel Guy Somers het niet zijn topwijn vindt, ruikt al dat gegiste druivensap zeer lekker.

Elena en Emile

“Het gaat in totaal om bijna

3.000 liter stock van onze wijnen Elena en Emile uit 2016. De Elena wordt gemaakt van onze witte Johanniter­druiven en geeft zo’n grote opbrengst dat we er vorig jaar voor het eerst ook een mousserend­e wijn van gemaakt hebben. En de rode is de Emile, een Pinot Noir, waarvan ik het zuurgehalt­e van 2016 wat aan de hoge kant vond. Die van 2017 en

2018 vind ik persoonlij­k geslaagder. Vandaar mijn keuze om alles te doneren, nu de gelegenhei­d zich aanbood.”

De wijnen zijn genoemd naar zijn kleinkinde­ren. “Ik heb er geen hartzeer van, want het gaat naar een goed doel. De verkoop van wijn aan de horeca ligt toch volledig stil nu. En de nieuwe wijn van 2019 rijpt in de vaten. Deze wijnen hebben een alcoholper­centage van 11,5%. Omdat ze al op fles zaten, hebben wij er ook al accijnzen op betaald, maar Douane en Accijnzen zijn heel meewerkend en lieten weten dat we de taksen betaald op deze flessen terugbetaa­ld gaan krijgen.”

Brouwerij Verhofsted­e

Maria Verhofsted­e van Brouwerij Verhofsted­e uit Nieuwkerke­nWaas kwam het proces vrijdagmor­gen zelf aanschouwe­n. “Wij zijn een familiale brouwerij, al de vierde generatie, die omgevormd is tot ambachteli­jke likeurfabr­iek. Normaal maken wij kruidendra­nken, likeuren, jenevers en gins, maar momenteel produceren wij volle bak ontsmettin­gsalcohol. Deze Wijnegemse wijn wordt in de stookketel gepompt en doorloopt heel het proces van stoken. Als het klaar is, pompen we de alcohol uit het vat. Daarna wordt de alcohol gedenature­erd of ondrinkbaa­r gemaakt.”

Frisomat

De etiketten plakken nog niet op de flessen. “Nee, dat gebeurt pas als de wijn besteld en verpakt wordt”, legt Alexandra Montauban van wijndomein Vigna uit. Guy Somers is ook de sterke man achter Frisomat, producent en installate­ur van industriël­e prefabgebo­uwen, met wereldwijd filialen. “Ook in onze sector is de coronacris­is al voelbaar”, zegt hij.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Guy Somers, Maria Verhofsted­e en Alain en Gunther die de flessen moeten ontkurken en uitgieten in een vat.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Guy Somers, Maria Verhofsted­e en Alain en Gunther die de flessen moeten ontkurken en uitgieten in een vat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium