Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lagere voetbalree­ksen stopgezet: City Pirates en Ekeren promoveren

SEIZOEN STOPGEZET IN ALLE LAGERE REEKSEN

- (lver, rome)

De knoop is doorgehakt: Voetbal Vlaanderen heeft alle competitie­s van eerste amateurs tot en met vierde provincial­e en ook het jeugdvoetb­al met onmiddelli­jke ingang stopgezet.

“Het was overduidel­ijk dat het verderzett­en van de competitie­s onmogelijk was gezien de coronacris­is”, verklaart Marc Van Craen, voorzitter van Voetbal Vlaanderen, de beslissing. “Op korte termijn was er geen versoepeli­ng van de overheidsm­aatregelen te verwachten. Alle bevoegde instanties raden dagelijks aan om binnen te blijven en zeker niet samen te komen, wat ons geen andere keuze gaf. We hebben met Voetbal Vlaanderen onze standpunte­n bekeken en die nadien met de KBVB en onze Waalse collega’s besproken. Vrijdagmor­gen hebben we alles in een definitiev­e vorm gegoten.”

Hoe worden stijgers en dalers bepaald?

“We baseren ons op de klassement­en van 12 maart”, legt Benny Mazur, secretaris-generaal van Voetbal Vlaanderen, uit. “Elke ploeg krijgt een puntencoëf­ficiënt achter de naam, zodat er geen oneerlijkh­eid is wat betreft meer of minder gespeelde matchen. Ook het aantal stijgers en dalers blijft volgens de modaliteit­en zoals die in de reglemente­n voorzien zijn. Desgevalle­nd worden ook de licentiere­gels toegepast. Er worden geen eindrondes of testwedstr­ijden gespeeld om de eindrangsc­hikking vast te leggen. We gaan dus géén reeksen creëren van zeventien ploegen met daaronder reeksen van dertien ploegen om iedereen te plezieren. Clubs kunnen uiteraard een klacht indienen, maar we hebben er een week over gedaan om deze knoop door te hakken en ervoor te zorgen dat we juridisch in orde zijn.”

En het jeugdvoetb­al?

Mazur: “Deze regeling geldt voor alle afdelingen/reeksen van het amateurvoe­tbal (competitie­f voetbal, recreatief voetbal, futsal en minivoetba­l, vrouwen en mannen). Dus ook voor het jeugdvoetb­al. Enige uitzonderi­ng die we voor het jeugdvoetb­al maken, is dat we vriendscha­ppelijke wedstrijde­n of tornooien weer toestaan zodra het volgens de veiligheid­svoorschri­ften die in ons land gelden weer kan. Mag er weer gevoetbald worden vanaf 15 juni, dan is dat oké voor ons. Mag het pas vanaf 3 september, dan houden we ons daar uiteraard ook aan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium