Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe slaagde drugsbende van Mr. Noodles erin om havenbedri­jf Medrepair in te palmen?

PIEPJONGE CRIMINELEN GEBRUIKTEN CONTAINERH­ERSTELLER MEDREPAIR VOOR HUN COCAÏNEHAN­DEL

- JORIS VAN DER AA, SAM REYNTJENS

De Antwerpse politie viel in mei vorig jaar binnen in het bekende havenbedri­jf Medrepair, dat instaat voor het onderhoud van koelcontai­ners. Het dochterbed­rijf van MSC bleek zó geïnfiltre­erd door het drugsmilie­u, dat tijdens de huiszoekin­g de blokken cocaïne uit de personeels­lockers vielen. Uw krant reconstrue­ert het onderzoek naar de bende van

Mr. Noodles, Piwi en Sidi Mc Queen.

De bende van Mr. Noodles is een organisati­e van opvallend jonge criminelen, die erin geslaagd is van containerh­ersteller Medrepair een belangrijk­e hub voor uithaling van grote partijen cocaïne te maken. Tijdens het onderzoek van de lokale recherche en federale gerechteli­jke politie kwam niet alleen aan het licht dat de bende havenmedew­erkers zoals

straddle carriers had omgekocht om partijen cocaïne te ‘switchen’ van ZuidAmerik­aanse containers naar Europese ‘bakken’. Uit het onderzoek bleek ook dat de bende haar leden doelbewust naar Medrepair stuurde als er vacatures openstonde­n. Een schoolvoor­beeld van hoe de georganise­erde misdaad infiltreer­t in legale bedrijven. De bendeleden klopten daarvoor aan bij medewerkst­ers van een aantal interimkan­toren en speelden hun charme ten volle uit om hun doel te bereiken: een baan bij Medrepair.

Het onderzoek van de lokale recherche wordt geleid door onderzoeks­rechter Bie Melis, bekend van het tv-programma

Onderzoeks­rechters. De speurders die zich in de bende van Mr. Noodles verdiepten, waanden zich bij momenten in de film Patser, de Vlaamse bioscoophi­t van Adil El Arbi en Bilall Falah. Snedige dialogen vol

slang, absurde gebeurteni­ssen en bijwijlen adembeneme­nde uitbarstin­gen van geweld. Met dit verschil dat Patser fictie is, en het verhaal van Mr. Noodles echt gebeurd is. Als het ware bij u om de hoek. Bij momenten overtreft de realiteit de fictie en lijkt het wel of de hoofdrolsp­elers in het dossier zich spiegelen aan hoofdperso­nage Adamo, in de film gespeeld door Mateo Simoni. Life imitates art. Of wat dacht u van de volgende dialoog, die door de Antwerpse politie werd genoteerd tijdens het afluistere­n van verdachten Adil L. en Mohamed S., die aan het klagen zijn over hun baas Zakaria El K.

Adil L: “Die gast belt mij drie dagen, die maakt mij gek. “Ewa, gij pakt ni op!” Ik zeg: bro, ik ben aan het slapen, op date, aan het neuken, gast. Moet ik oppakken terwijl ik aan het afrijden ben, ofwa?”

In hetzelfde gesprek mijmeren de mannen over het verdienen van veel geld met cocaïnesmo­kkel.

Adil L: “Inshallah, bro.”

Mohamed S: “Dat moet! Die doekoe (straattaal voor cash geld, red.) mag niet dalen, die moet alleen maar stijgen.”

Adil L: “Over twee jaar moet die millie 'getagd' zijn, bro.” (Adil L. bedoelt waarschijn­lijk dat ze over twee jaar het miljoen bereikt moeten hebben, red.)

Mohamed S: “Milli is stop, bro, milli is stop.”

Glamour Boy wordt Mr. Noodles

De vermeende leider van het criminele netwerk dat zich bij containerh­ersteller Medrepair had gevestigd, is volgens politie en gerecht Moraad El K., een 30-jarige man die zichzelf bedacht met de bijnaam Glamour Boy. Glamour Boy komt uit een bekende en invloedrij­ke Marokkaans­e familie die zowel in België, Nederland als

Marokko actief is in de handel en distributi­e van voedingspr­oducten. Glamour Boy heeft zijn naam niet gestolen. Life imitates art, again. Nog voor hij echt doorbreekt als beroepscri­mineel, timmert Moraad El K. aan de weg als acteur. Hij maakt zijn opwachting in de reeks Crimi Clowns, van Luk Wyns. En in de kortfilm Broeders, van het eerder al genoemde regisseurs­duo Adil en Bilall, speelt Moraad een drugshande­laar die wordt doodgescho­ten.

Moraad El K. zet zijn eerste stappen in de criminalit­eit al op 15-jarige leeftijd, wanneer hij voor het eerst met de politie in aanraking komt wegens hulp bij drugsgebru­ik. Een jaar later duikt hij opnieuw op in de politiecom­puter, dit keer wegens slagen en verwonding­en en bedreiging­en. Als meerderjar­ige komt hij om de haverklap op de radar van de arm der wet. In 2008 wegens opzettelij­ke slagen. In 2012 en 2013 wordt hij zes keer genoemd wegens drugs dealen. In 2014 stelt de federale gerechteli­jke politie een proces-verbaal op wegens witwasprak­tijken tegen de dan 25-jarige Glamour Boy. De federale gerechteli­jke politie ziet Moraad opduiken in de entourage van een van de Antwerpse kopstukken van de cokesmokke­l: de naar Dubai uitgeweken Abdelilah El M., alias Black. Black is in de periode 2014-2015 het belangrijk­ste ‘target’ in het grote onderzoeks­dossier Makreel. Politie en gerecht zien Moraad El K. als de go between tussen corrupte havenmedew­erkers en de kopstukken van de organisati­e. Bij de inval in zijn woning in Hove treffen de speurders een interessan­te collectie exclusieve horloges aan die je niet meteen zou verwachten bij een 25-jarige werkloze. Behalve een relatief waardeloos uurwerk van Gucci Pantheon en Citizen Divers liggen er in de slaapkamer van Glamour Boy ook een Rolex Oyster Perpetual, met een waarde van tussen de 8.000 en 10.000 euro, en vijf Audemars Piquet. “Die Audemars Piquet zijn minstens 20.000 euro per stuk waard”, zegt een kenner. “Als ze echt zijn, want er circuleert in dat milieu nogal wat namaak.” Moraad El K. is in die periode ook bezig met het oprichten een eigen wokrestaur­ant, Mr. Noodles in de Abdijstraa­t op het Kiel. Het restaurant zal in 2018 vol in de schijnwerp­ers komen, wanneer onbekenden het vuur openen op de gevel van het restaurant. De bijnaam Glamour Boy verdwijnt, Mr. Noodles is geboren. Uit telefoonge­sprekken die in 2015 werden afgeluiste­rd in het Makreel-onderzoek, blijkt dat Mr. Noodles zeer vriendscha­ppelijke contacten onderhoudt met grote baas ‘Black’. De kingpin van de Antwerpse cokesmokke­l keuvelt en tettert er vrolijk op los met de jonge Moraad.

Abdel (Black): “Waar ben je?”

Moraad: “Ik ben voor... op het Zuid. Entrepot Du Congo.”

Abdel: “Moet ik naar beneden komen?” Moraad: “Ah, ja.”

Abdel: “Zedde bij bij die blonde nymfomane?”

Moraad: “Was dat maar waar.”

Abdel: “Yo, ik kom.”

Abdelilah El M. zal enkele jaren later ook opduiken in het Medrepair-dossier, net als Mr. Noodles. De relatie tussen beide heren is ondertusse­n wel helemaal verzuurd, maar daarover later meer.

De Mortselse connectie: clan El K.

De federale gerechteli­jke politie heeft al snel in de gaten dat Moraad El K. na zijn arrestatie in het dossier Makreel, dat binnenkort voor de rechtbank zal worden behandeld, zijn leven niet meteen een andere wending heeft gegeven. Mr. Noodles onderhoudt in de periode 2017-2019 nogal intense contacten met de clan El K. uit Mortsel. De familienaa­m van de clan El K. is anders geschreven dan van Moraad, maar volgens ingewijden is er wel degelijk sprake van een familiale verwantsch­ap. Tijdens het onderzoek komen verschille­nde broers El K. in beeld, maar de speurders beschouwen 24-jarige 'student' Zakaria El K. als de spilfiguur van het uithaalnet­werk dat actief is bij containerh­ersteller Medrepair.

De speurders menen op basis van het onderzoek dat Zakaria, bijgenaamd Zaki of Piwi, de medewerker­s op het terrein aanstuurt. Een van zijn handlanger­s in de haven is Mohamed S., alias Sidi, een voormalige medewerker van Medrepair die zou zijn ontslagen omdat hij tijdens zijn shift een dutje zou hebben gedaan tussen de containers. Mohamed S. onderhoudt op zijn beurt contact met de reefer-mannen en de straddle carrier-chauffeurs die op de kaaien werken. In het dossier zitten ook aanwijzing­en dat S. af en toe ook zelf nog in actie komt bij uithalinge­n, getuigen een afgeluiste­rd gesprek tussen S. en zijn geliefde. “Heb het helemaal alleen gedaan, het zat helemaal vanachter (in de container, red.), heb er zelfs een op mijn been gehad en nu wat bilpijn.”

De drie geboden van de drugssmokk­elaar

De speurders vermoeden dat het uithaalnet­werk van Mr. Noodles en Zakaria ‘Piwi’ al een hele tijd operatione­el was bij Medrepair. Mogelijk zelfs al enkele jaren. Dat de jongens het zo lang hebben kunnen volhouden, is een klein wonder. De bendeleden zondigden tegen alle regels die drugssmokk­elaars moeten respectere­n om uit handen van politie en gerecht te blijven. Regel 1: Praat nooit via een gewone gsmverbind­ing en stuur geen sms'en, aangezien die communicat­ie gemakkelij­k te onderschep­pen is door de speurders. De gsm stelt speurders ook in staat om de locatie van een verdachte te bepalen, waardoor het vrij eenvoudig is om die te volgen.

De verdachten in het Medrepair-dossier communicee­rden vrijuit via de telefoon, waardoor het voor de speurders relatief eenvoudig werd om hun illegale activiteit­en in kaart te brengen en te volgen. De speurders konden bijna in realtime volgen hoe Piwi en co uithaalope­raties voorbereid­den en uitvoerden. De recherche geeft de bende een fatale klap, begin mei 2019. Zakaria en zijn mannen mobilisere­n iedereen om een partij van 1,3 ton uit te halen. De speurders luisteren niet alleen mee, dankzij camera's op de kaai is de uithaalope­ratie ook bijna helemaal gefilmd. “Da's boeken toe”, zegt een advocaat die in het dossier zit. “Als alles gefilmd is en op telefoonta­p staat, wat kan je als advocaat dan nog gaan vertellen in de rechtbank?” Regel 2: Trek geen aandacht van de politie door opvallend met geld te strooien of door onnodig veel geweld te gebruiken.

In juni 2018 openen onbekenden het vuur op Mr. Noodles, het Aziatische eethuis van Moraad El K. in de Abdijstraa­t op het Kiel. Het incident wijst erop dat de eigenaar vermoedeli­jk in een conflict is verwikkeld in het drugscircu­it. Enige tijd later wordt Moraad El K. ook openlijk bedreigd op Facebook. Hij wordt ervan beschuldig­d een lading drugs te hebben gestolen. Volgens ingewijden ligt Mr. Noodles overhoop met de naar Dubai uitgeweken kopstuk Abdelilah El M., bijgenaamd Black, met wie hij ten tijde van het Makreel-dossier nog zo'n vriendscha­ppelijke relatie onderhield. Op 12 februari barst er opnieuw geweld los binnen de groep van Mr. Noodles. Drie

gemaskerde en gewapenden mannen vallen midden in nacht binnen in het appartemen­t van Zakaria ‘Piwi’ El K., die op dat moment een vergaderin­g houdt met zijn handlanger­s. De drie overvaller­s slaan met hun blaffers op het hoofd van Zakaria en een aanwezige naamgenoot en proberen Piwi te kidnappen. De andere aanwezigen vluchten via een raam naar buiten. Zakaria en een vriend raken gewond en laten zich verzorgen in het ziekenhuis. Daarna duikt de groep een tijdje onder in hotels. De kidnappers melden zich korte tijd later opnieuw. Ze eisen 200.000 euro van Zakaria en zijn groep. De groep vermoedt dat hun eigen familielid Mr. Noodles achter de zogenaamde kidnapping zit. “Dit is opgezet spel”, zo hoort de politie hen via de telefoon zeggen. Regel 3: Zwijg tegen uw vrouw of vriendin over uw lucratieve criminele zaakjes, want zij zijn de eersten bij wie de politie aanklopt om te vernemen wat je hebt uitgespook­t.

Een aantal dames in het Medrepair-dossier was zeer goed op de hoogte van smokkelact­iviteiten van hun geliefden, zoals Hanane R., de vriendin van hoofdverda­chte Zakaria El K. Tegen zijn geliefde vertelde hij openhartig dat hij nog een paar uithalinge­n zou uitvoeren en dat het dan tijd was om als uithaler met pensioen te gaan en van het leven te gaan genieten. Hanane R. (26), die samen met haar vriend Zakaria ‘Verzekerin­gen en Financiën’ studeerde aan de AP Hogeschool, werd op 13 mei 2019 verhoord door de politie. In het begin van het verhoor omschrijft ze Zakaria nog als “een brave jongen” die ze “blindeling­s vertrouwt”. “Ik kan me niet voorstelle­n dat hij mij in de problemen zou brengen.”

De politie confrontee­rt haar vervolgens met een aantal pertinente feiten, zoals dure reizen naar Dubai en Parijs, de vele cadeautjes - waaronder een auto - die ze kreeg, de home invasion, de bedreiging­en waar ze zelf ook slachtoffe­r van werd. “Misschien heb ik wat overdreven als ik zei dat hij de braafste jongen van de wereld was.”

De politie confrontee­rt haar vervolgens met het feit dat haar geliefde Zakaria haar stiekem liet volgen, zelfs in het buitenland. En dan slaat de liefde om in razernij, wat de bedoeling was van de rechercheu­rs. “Heeft hij mij laten volgen? Ziekelijk!” De speurders confronter­en haar met de inhoud van telefoonge­sprekken en vragen haar vervolgens: “Waarom blijft u loyaal aan iemand die niet loyaal is tegenover u?” Hanane R. breekt en kan niet anders dan toegeven dat ze al die tijd op de hoogte was van het feit dat Zakaria zich met drugssmokk­el inliet, maar dat ze er “niet achter stond”.

Hanane R. is niet de enig vrouw die leegloopt bij de politie. Zo ook de echtgenote van Janos A., een havenarbei­der die voor de groep van Zakaria werkte. “Hij had plots veel geld. Ik kreeg vaak cadeaus, zoals juwelen waar ik niet eens om had gevraagd. Als ik vroeg waar hij mee bezig was, kreeg ik geen eerlijke antwoorden. Hij beweerde dat hij geld had gewonnen met krasbiljet­ten. Hij had vaak stress en werd agressief. Daarom heb ik hem een paar weken geleden verlaten.”

Het onderzoek naar de bende van Mr. Noodles en Piwi loopt nog steeds. Uit telefoonta­ps is ook gebleken dat Abdelilah El M., alias Black, op de achtergron­d een rol zou kunnen spelen. Als de verdachten te horen krijgen dat een uithaalpog­ing is mislukt, maken de jongens zich zorgen. “Black gaat er niet mee kunnen lachen”, zo horen de speurders. Zakaria El K. en zijn compagnons zijn ondertusse­n weer op vrije voeten, in afwachting van hun proces. K. liet zich onlangs op de rechtbank wel zien, als toeschouwe­r bij het proces tegen de Visboeren uit Borgerhout. Moraad El K., Mr. Noodles, heeft zich al meer dan een jaar niet meer in Antwerpen laten zien. Hij zou ondergedok­en leven in het buitenland.

Uit het onderzoek bleek dat de bende doelbewust leden naar Medrepair stuurde als er vacatures waren. Een schoolvoor­beeld van hoe de georganise­erde misdaad infiltreer­t in legale bedrijven.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO BELGA FOTO RR ?? Moraad ‘Mister Noodles’ El K.
FOTO BELGA FOTO RR Moraad ‘Mister Noodles’ El K.
 ?? FOTO RR ?? Medrepair, het dochterbed­rijf van MSC, bleek zó geïnfiltre­erd door het drugsmilie­u dat tijdens de huiszoekin­g de blokken cocaïne uit de personeels­lockers vielen.
FOTO RR Medrepair, het dochterbed­rijf van MSC, bleek zó geïnfiltre­erd door het drugsmilie­u dat tijdens de huiszoekin­g de blokken cocaïne uit de personeels­lockers vielen.
 ?? FOTO RR ?? Omgekochte havenarbei­ders moesten cocaïne Europese ‘bakken’.
FOTO RR Omgekochte havenarbei­ders moesten cocaïne Europese ‘bakken’.
 ?? FOTO RR ?? Zakaria ‘Piwi’ El K.
FOTO RR Zakaria ‘Piwi’ El K.
 ?? FOTO RR ?? Abdelilah ‘Black’ El M.
FOTO RR Abdelilah ‘Black’ El M.
 ?? FOTO RR ?? Mohamed ‘Sidi’ S.
FOTO RR Mohamed ‘Sidi’ S.
 ??  ??
 ??  ?? ‘switchen’ van Zuid-Amerikaans­e containers naar
‘switchen’ van Zuid-Amerikaans­e containers naar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium