Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En nu volhouden

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Wat iedereen eigenlijk allang wist, is nu bevestigd. We moeten nog een aantal weken in ons kot blijven. Dat is absoluut noodzakeli­jk om het Covid-19-virus klein te krijgen. Het is verschrikk­elijk triest dat er elke dag zo veel mensen overlijden aan dat virus, maar de cijfers hadden veel dramatisch­er kunnen zijn. Dat België het in de strijd tegen corona zeker niet slecht doet, is te danken aan onze wetenschap­pers, de politici die naar hen luisteren en doen wat ze moeten doen en aan ons allemaal omdat we de regels naleven. Het is nu een kwestie van volhouden. Iedereen is zich ervan bewust dat dat het moeilijkst­e wordt. Zolang we elke dag het aantal besmetting­en en overlijden­s zien stijgen, kost het niet veel moeite om in de pas te lopen. Als de curve begint af te buigen, zullen we sneller geneigd zijn om wat soepeler om te gaan met de voorschrif­ten. Dat is menselijk. Maar verkeerd.

Daarom is het goed dat de veiligheid­sraad blijft aandringen op een strikte naleving van de regels. En als de overheid de politie wil inzetten om het naleven van de maatregele­n te controlere­n, dan moet ze de agenten ook directieve­n geven waarover niet te twisten valt. Daarover ontstond de voorbije dagen onenigheid die al gauw verzandde in een discussie over het aantal kilometers dat iemand in zijn eentje mag fietsen. Dat ging te ver. De veiligheid­sraad is nu duidelijk. Mensen krijgen de kans om buiten te komen en te bewegen. In een park rondhangen is niet toegelaten. Bewegen is bewegen. Met die regels kan de politie aan de slag.

We weten nu heel precies waar we de volgende weken aan toe zijn. We kennen het kader waarbinnen we moeten leven. De angst om ziek te worden hoort daarbij. De vrees voor verveling ook, voor eenzaamhei­d, voor spanningen tussen huisgenote­n. Maar er zijn ergere dingen. Hoe overleven kleine zelfstandi­gen? Welke bedrijven kunnen na de crisis gewoon weer verder? Hoeveel mensen dreigen hun baan te verliezen en maken zich nu al zorgen over de rekeningen die ze niet kunnen betalen? En nog moeilijker: hoe komen kinderen die opgroeien in armoede door deze crisis? Hoeveel meer achterstan­d op alle vlakken zullen ze hebben opgelopen als het gewone leven weer herneemt? Hoe zwaar is het wel niet voor ouders van een kind met een beperking dat ineens hele dagen thuis moet worden opgevangen? Zijn we zeker dat we alle alleenstaa­nde ouderen kennen en bijstaan?

Er is een enorme golf van solidarite­it ontstaan de voorbije weken. Mensen willen zich nuttig maken, het leed voor anderen verzachten. Ook dat zorgen voor elkaar zullen we moeten volhouden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium