Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Biorespons­team treedt op tegen coronaspuw­ers

-

De Antwerpse politie heeft sinds deze week een biorespons­team. Dat kwam er omdat verschille­nde situaties een verhoogd risico op Covid-19-besmetting inhouden, zoals mensen die spuwen of hoesten naar de politie. Het team is speciaal opgeleid voor risicovoll­e situaties.

“Het biorespons­team (BRT) is de klok rond beschikbaa­r en is bemand door politiemen­sen die een opleiding in chemische, biologisch­e, radiologis­che en nucleaire dreigingen volgden. Ze beschikken over beschermin­gsmateriaa­l”, legt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns uit.

“Het team wordt aangestuur­d naar risico-interventi­es of verleent bijstand bij politieplo­egen die extra beschermin­gsmiddelen nodig hebben als ze bijvoorbee­ld op een mogelijke coronabesm­ette locatie bij een verdacht overlijden moeten komen.”

Voorbijgan­gers

Het pas opgerichte BRT toonde donderdag al zijn nut. Drie dronken mannen vielen voorbijgan­gers lastig ter hoogte van de Boeienweid­e op Linkeroeve­r. Niet alleen verbaal, ze spuwden ook terwijl ze riepen dat ze corona hadden. “Ter plaatse stelde de politie vast dat de drie zich niet aan de opgelegde maatregele­n hielden en voorbijgan­gers in gevaar brachten”, aldus Bruyns. De telecomman­dokamer stuurde het BRT ter plaatse. “Twee mannen namen in opdracht van de politie afstand en lieten zich controlere­n. Voor de derde moest de politie fysiek tussenkome­n, waardoor de extra beveiligin­gsmiddelen noodzakeli­jk waren”, zegt Bruyns nog.

Nog donderdag werden in Wommelgem en in Antwerpen twee mannen opgepakt die tijdens twee verschille­nde incidenten gespuwd zouden hebben naar de politie en verklaarde­n dat ze corona hadden. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) reageerde vrijdagavo­nd via sociale media op de interventi­e van het BRT. “Ik ben trots op iedereen die ons veilig en gezond houdt”, zei hij op Instagram.

 ?? ANTWERPEN FOTO POLITIE ?? Het biorespons­team draagt beschermen­de kleding.
ANTWERPEN FOTO POLITIE Het biorespons­team draagt beschermen­de kleding.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium