Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Na 2 weken in onzekerhei­d slaat de stress nu echt toe”

Psychologe lanceert gratis online therapie met stappenpla­n voor meer weerbaarhe­id

- KARIN VANHEUSDEN

Het is vandaag net twee weken geleden dat ons land in zachte lockdown ging. De impact is enorm, ook op hoe we ons voelen. Elke Van Hoof, professor in de klinische psychologi­e en expert in traumaverw­erking, lanceert iedereenOk.be, een online en gratis stappenpla­n waarmee het hele gezin aan de slag kan om de mentale weerbaarhe­id te versterken.

“We bouwen structuur in, gaan geregeld joggen, houden online contact met familie en vrienden en toch knaagt er wat. We voelen ons onrustig, piekeren veel, slapen slecht. Na twee weken in onzekerhei­d zijn we op een kantelmome­nt gekomen”, zegt Elke Van Hoof, professor in de klinische psychologi­e aan de VUB. “De verveling slaat stilaan toe en omdat we weinig sociaal contact hebben en ons geïsoleerd voelen, kan dit leiden tot symptomen van langdurige stress. Zeker in combinatie met onduidelij­ke boodschapp­en over de termijn en over de ernst van de epidemie. Ik verwacht dat volgende week 30% tot 40% van de mensen zich werkelijk overspoeld zal voelen en daardoor niet meer in staat zal zijn de dagelijkse routine, het dagelijkse leven aan te kunnen.”

Slachtoffe­rs van de aanslagen

Om “bevriezing van het emotionele brein” te voorkomen, heeft Elke Van Hoof een online stappenpla­n samengeste­ld dat ze gratis online ter beschikkin­g stelt. “Als traumapsyc­holoog zie ik het als mijn taak om mensen in deze psychisch belastende tijden te begeleiden en te helpen emotionele rust te vinden. Met deze online interventi­e hoop ik de stressnive­aus in het gezin te doen dalen en ernstige psychische problemen preventief op te merken.” “IedereenOk.be werkt via de technieken van de traumather­apie en is gebaseerd op het R-tepen G-tep-protocol van EMDR (Eye

Movement Desensitiz­ation & Reprocessi­ng), een standaardt­herapie die erkend is door de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO). Het is ook toegepast bij slachtoffe­rs van de aanslagen in Parijs, bij vluchtelin­gen en recent bij kankerpati­ënten. Concreet komt het neer op dubbele aandachtso­efeningen. Terwijl je focust op een situatie of gedachte waarmee je het moeilijk hebt, wordt gevraagd te

gelijkerti­jd een actie uit te voeren, bijvoorbee­ld een beweging doen met de handen.”

Samen met het gezin

Het stappenpla­n duurt anderhalf uur en is onderverde­eld in vijf stappen waaronder een inleidende video, een vragenlijs­t over de persoonlij­ke situatie, de voorbereid­ing (materiaal bijeenzoek­en), de interventi­e zelf en een nascreenin­g.

“Je kunt het alleen doen of in groep”, zegt Elke Van Hoof. “Gezinnen raad ik aan het samen te doen om zich zo sterker te maken om deze lockdown door te komen. Maar dit platform kan zeker ook werknemers helpen om weer aan de slag te gaan na de lockdown. Om burn-out en werkuitval maximaal te voorkomen hoop ik dat bedrijven en werkgevers­organisati­es hun rol zullen opnemen om hun werknemers mentaal gezond door deze periode te loodsen.”

Psychologe “Dit platform helpt ook werknemers om weer aan de slag te gaan na de lockdown.”

 ?? FOTO RR ?? Een moeder volgt samen met haar zoontje het stappenpla­n van de online therapie iedereenOK. “Door er samen met je kinderen mee aan de slag te gaan, maak je je gezin sterker om deze lockdown door te komen”, zegt Elke Van Hoof.
FOTO RR Een moeder volgt samen met haar zoontje het stappenpla­n van de online therapie iedereenOK. “Door er samen met je kinderen mee aan de slag te gaan, maak je je gezin sterker om deze lockdown door te komen”, zegt Elke Van Hoof.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium