Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zoek het vroege ochtendlic­ht op en beweeg meer”

Zaterdagna­cht zetten we de klok één uur vooruit: slaapexper­ts geven tips voor zomertijd in lockdown

-

In een lockdown waar vaste structuren op losse schroeven staan, is het niet evident om naar zomertijd over te schakelen, zeggen slaapexper­ts. “Om ons fit te voelen moeten we het vroege ochtendlic­ht opzoeken en meer bewegen”, klinkt het.

Zaterdagna­cht wordt de klok van 2u naar 3u verzet. Voor sommigen voelt dat halfjaarli­jks overschake­len naar een ander dagritme niet goed. Ze voelen zich minder fit, kunnen zich moeilijker concentrer­en en opstaan of inslapen zijn minder gemakkelij­k.

“Het is best is de wintertijd aan te houden omdat die het dichtst bij de zonnetijd ligt”, zegt Ilse De Volder, slaapexper­t van het slaapcenzo­nder trum in het UZA in Antwerpen. “Bij wintertijd lopen we maar een uur voor op de zonnetijd, bij zomertijd twee uur. Aan wie gevoelig is voor die veranderin­g raad ik aan om zich zo snel mogelijk aan te passen of zelfs te anticipere­n. Dat kan door bijvoorbee­ld vooraf een kwartiertj­e vroeger op te staan en dan zo snel mogelijk het felle ochtendlic­ht tot dertig minuten in de ogen te laten schijnen. Zo lukt het sneller om je biologisch­e klok te resetten en om tekenen van winterblue­s de kop in te drukken.”

Avondwande­ling

Door de lockdown kan de impact van de zomertijd op onze slaapkwali­teit nog groter zijn, zegt slaapexper­t Jana Maes. “We bewegen minder en komen minder buiten. In combinatie met meer stress, angst en gepieker door de onheilsber­ichten, kan dat tot nog meer slapeloosh­eid leiden. Maar dat is dubbel, want ik hoor van patiënten dat ze door de lockdown net een rustiger dagritme hebben, files en zonder de dagelijkse rush.”

Omdat we tijdens de lockdown mentaal en fysiek minder actief zijn, luidt het advies: neem geregeld beweging. En omdat het langer licht blijft, ook ’s avonds. “Een avondwande­ling heeft een zeer gunstig effect op de slaapkwali­teit”, zegt Jana Maes nog.

Ook Johan Verbraecke­n, diensthoof­d van het slaapcentr­um aan het UZA, benadrukt het belang van beweging. “Zeker nu hebben we lichaamsbe­weging nodig om vermoeidhe­id op te bouwen en slaapbehoe­fte te creëren. Als mensen geen uitlaatkle­p hebben en de klok rond op elkaars lip binnenzitt­en, werkt dat op het gemoed.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium