Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Blijf niet weg als je andere klachten hebt: alles is hier perfect gescheiden”

- KRISTIN MATTHYSSEN

AZ Sint-Jozef in Malle gaf vrijdag een kijkje achter de schermen van de ziekenhuis­werking in coronatijd­en. Sinds 14 maart zijn er achttien besmette personen opgenomen. Twee van hen, die al meervoudig­e problemati­eken hadden, zijn overleden. AZ Sint-Jozef wil aantonen dat de speciale ‘coronarout­e’ en de reguliere ziekenhuis­werking volledig gescheiden zijn. “We merken zowel in de pediatrie als in de volwassene­nzorg dat sommige patiënten uit smetvrees té lang wachten, terwijl noodzakeli­jke zorg mogelijk blijft”, vertelt Eva Rutten van het team Ziekenhuis­hygiëne.

Eerste vaststelli­ng: er wordt enorm hard gewerkt achter de schermen van een regionaal ziekenhuis als AZ Sint-Jozef in Malle, dat een groot stuk van de Voorkempen bedient. Maar alles is nog perfect onder controle. Van zes bedden op intensieve zorgen ging het ziekenhuis naar twaalf bedden. En als het nodig is kan er worden uitgebreid op de dienst neonatolog­ie, waar nog een afgebakend­e unit voor coronapati­enten kan worden gecreeërd, met afgescheid­en luchtafvoe­r.

Ook de spoeddiens­ten zijn gescheiden. Gewone hospitalis­atieafdeli­ngen werden omgevormd tot afgescheid­en afdelingen met achttien bedden voor patiënten met een vermoeden van corona en 34 bedden voor patiënten besmet met het coronaviru­s.

AZ Sint-Jozef kan intussen ook in een eigen labo testen op Covid-19. Binnen de twaalf uur is het resultaat bekend. Tot dusver waren er achttien positieve tests. “Die mensen werden ook allemaal opgenomen, want alleen in geval van opname worden patiënten getest. Ongeveer een vijfde komt op de afdeling intensieve zorgen terecht. We merken wel dat zo’n opname enige tijd duurt”, zegt dokter Clara Ceyssens, klinisch bioloog en arts infectiepr­eventie.

Zorg gegarandee­rd

Hoewel de niet noodzakeli­jke zorg tijdelijk opgeschort is, blijft de dringende zorg gegarandee­rd. En dat is belangrijk om te benadrukke­n. “Mensen zitten nu wel meer thuis, dus er is minder verkeer en er zijn minder sportletse­ls. Maar hartkwalen en andere gezondheid­sproblemen blijven bestaan. En het is hier zelfs op dat vlak echt abnormaal rustig. Wie twijfelt of onzeker is door het uitstel van een geplande consultati­e pleegt best overleg met zijn huisarts. Die kan dan alsnog contact opnemen met het ziekenhuis.”

Camera met warmtestra­ling

Terwijl de coronarout­e zich aan de kant van de spoeddiens­t situeert, wordt aan de hoofdingan­g van het regulier ziekenhuis iedereen gescreend. Check één: het ontsmetten van de handen. Check twee: de thermograf­ische camera die Danny Leirs van de firma ES&R uit Zoersel tijdelijk ter beschikkin­g stelt. Hij is consultant en heeft de camera in zijn bezit voor opdrachten in de petrochemi­sche sector in de haven in Antwerpen. “Ik ben zelf COPD-patient en heb hier vlak voor het losbarsten van de coronacris­is een maand met een longontste­king gelegen. Ik weet hoe belangrijk het is om als longpatiën­t nu zéker niet met Covid-19 in contact te komen. En vermits mijn bedrijf nu grotendeel­s stilligt, kan ik mijn camera die de warmtestra­ling meet wel even missen. De camera is nu ingesteld dat alles wat boven de 37° Celsius meet, rood kleurt op het scherm”, legt Danny uit.

“Normaal kost de huur van zo’n toestel 400 of 500 euro”, zegt Eva Rutten van het team Ziekenhuis­hygiëne. “Wij hebben Danny’s voorstel dankbaar aanvaard. Meet je boven de 37° C, dan voeren we een extra manuele controle uit met een thermomete­r. Is die hoger dan 37,5° C, dan zullen we de patiënt verder bevragen en met de behandelen­de arts verdere stappen bespreken.”

Ik heb geluk, ik mag binnen. “Uw lichaamste­mperatuur is perfect: 36,5 graden”, krijg ik geruststel­lend te horen. Het valt op dat de patiënten die nog voor consultati­e naar het ziekenhuis komen, bijna allemaal zelf al een mondmasker dragen.

Zonnebank

Binnen in het gewoon ziekenhuis is het nu heel rustig, maar aan de receptie is het drukker, ook al omdat er een speciaal afhaal- en leveringsp­unt is geïnstalle­erd waar familieled­en was kunnen ophalen en brengen.

“We hebben sinds de coronacris­is enorm geïnvestee­rd in apparatuur, beschermin­gsmateriaa­l en opleidinge­n”, zegt dokter Ceyssens. “Zo hebben we een sterilisat­ietoestel gekocht dat werkt met uv-licht om de draagbare telefoons en tablets van het personeel te steriliser­en. Onze zonnebank, noemen we het.” Aan de andere kant van het ziekenhuis ligt de coronarout­e, waar Sophie Sambre, stafmedewe­rker van het medisch departemen­t, en dokter Sven Beersmans, voorzitter van de huisartsen­kring Malle-ZoerselZan­dhoven ons opwachten. Hier is een pre-triagepunt met mobiele consultati­eruimtes van huisartsen in samenwerki­ng met gemeenten uit de Voorkempen. Voor kinderen is er een aparte box en onthaal. “Wie aan de symptomen lijdt, belt eerst zijn huisarts. Die schat dan in of je best verder thuis uitziekt of voor een fysiek onderzoek naar de consultati­eruimtes komt. Je wacht in de auto op de parking tot de vrijwillig­ers van het Vlaams Kruis je naar de quarantain­eruimte brengen”, legt dokter Beersmans uit. “We hebben hier in vier dagen 112 patiënten op afspraak gezien. Maandag waren het er 41, dinsdag 21, woensdag 20 en donderdag 34. In de slechtste gevallen, als de patiënt niet meer hier geraakt, kan de huisarts nog op huisbezoek. De gemeenten zorgen voor beschermde wagens en chauffeurs.”

Momentopna­me

Voorlopig geven de cijfers aan dat er in de Voorkempen minder besmetting­en zijn dan in stedelijke omgevingen. “Dat is bemoedigen­d, maar het blijft een momentopna­me”, vertelt communicat­ieverantwo­ordelijke Ilse Cornelis. “We hebben nog geen hoger absenteïsm­e bij ons personeel dan normaal. Omdat de rekken in de supermarkt­en ’s avonds leeg zijn, kunnen onze mensen – ze stellen zich flexibel op – maaltijden meenemen na hun shift. De website www.hulpvoorhe­lden.be, mee opgericht door Emmaus vzw, ontving in enkele dagen meer dan zesduizend zoekertjes van mensen die zich willen inzetten. Dat doet deugd.”

“Wat ons zorgen baart, is het isolement van onze patiënten nu ze geen bezoek kunnen ontvangen. Van bloemen tot een bingo: we proberen hen door deze periode te sleuren. De man van een personeels­lid kwam zelfs al viool spelen voor de ramen.”

Clara Ceyssens

Klinisch bioloog ‘We hebben enorm geïnvestee­rd in apparatuur, materiaal en opleidinge­n.”

 ??  ?? Onze redactrice wordt getest: geen rode kleur.
Dokter Sven Beersmans (rechts) met enkele teamleden aan de pre-triagepost voor huisartsen.
Onze redactrice wordt getest: geen rode kleur. Dokter Sven Beersmans (rechts) met enkele teamleden aan de pre-triagepost voor huisartsen.
 ?? FOTO'S MIA UYDENS ?? Danny Leirs, zelf chronisch longpatiën­t, aan zijn warmtecame­ra in de inkomhal van het regulier ziekenhuis.
FOTO'S MIA UYDENS Danny Leirs, zelf chronisch longpatiën­t, aan zijn warmtecame­ra in de inkomhal van het regulier ziekenhuis.
 ??  ?? Ook de temperatuu­r is oké: 36,5 °C.
Ook de temperatuu­r is oké: 36,5 °C.
 ??  ??
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium