Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij zitten in survivalmo­dus”

Patrick van Rosendaal, stadsgids

-

Antwerpena­ar Patrick van Rosendaal is al zeven jaar stadsgids in New York. Maar sinds president Donald Trump alle vluchten uit Europa verbood, viel alles stil. Patrick maakt zich grote zorgen, ook omdat zijn zoontje nog operaties moet ondergaan. “New York is hier totaal niet op voorbereid. Dit wordt een ramp.”

Patrick, zijn vrouw Ineke en hun kinderen Marie en baby Matteo waren net tien dagen naar Miami op vakantie geweest – voor het eerst sinds lange tijd – toen kort daarna het luchtruim op slot ging voor vluchten uit Europa. “Voor ons vertrek was ik nog langs de dokter geweest. Die vertelde dat hij vermoedeli­jk al coronapati­ënten had gezien maar ze naar huis moest sturen, omdat er geen tests waren. Hij maakte zich heel veel zorgen. Terecht, want in een stad met 8,4 miljoen inwoners op een kleine oppervlakt­e zal het virus zich enorm snel verspreide­n. Wereldwijd telt Amerika nu het meeste aantal besmetting­en, meer dan China of Italië. “De metro van New York is met vijf miljoen gebruikers per dag een ideaal verspreidi­ngskanaal voor corona.”

New York is een dure stad. Aan vaste lasten alleen al betalen Patrick en Ineke meer dan 4.000 dollar per maand (zo’n 3.630 euro), terwijl er nu dus niets binnenkomt. “Bovendien heeft ons zoontje medische problemen en staan er nog een paar dure operaties gepland”, vertelt Patrick. “Langer dan een paar maanden kan het voor ons echt niet duren. We hebben het geluk dat goede vriend en VRT-correspond­ent Björn Soenens een GoFundMe-actie is gestart om ons te helpen. Dan kunnen we tenminste al een paar maanden huur betalen.” Patrick en Ineke zijn meteen in survivalmo­dus gegaan. Op alles wordt bespaard: poetsvrouw, abonnement­en, take away-koffie, … En het gezin blijft zo veel mogelijk thuis. Patrick: “We zijn echt bang voor infecties, zeker met de kleine Matteo. Ik ben laatst nog te voet naar een supermarkt gegaan op een half uur wandelen door sociale woonwijken. Nu durf ik dat nog, maar als de situatie straks erger wordt en mensen honger krijgen, niet meer. Hier is geen sociale zekerheid en er zijn veel te weinig ziekenhuis­bedden. New York is totaal niet voorbereid. We maken ons heel veel zorgen.”

Patrick van Rosendaal

“Hier is geen sociale zekerheid en er zijn veel te weinig ziekenhuis­bedden.”

 ?? FOTO RR ?? Patrick, Ineke, Marie en Matteo.
FOTO RR Patrick, Ineke, Marie en Matteo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium