Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is toch nog veel volk op straat”

Willy Cuylits, assistent-fotograaf

-

Het Verenigd Koninkrijk ging pas deze week over tot een lockdown, ook wel de bocht van Boris Johnson genoemd. Maar helemaal uitgestorv­en is het nog niet op straat. “Ik verwacht dat de situatie hier net zo erg wordt als in Italië”, zegt Antwerpena­ar Willy Cuylits.

Fotograaf Willy Cuylits woont al 4,5 jaar in Londen. Hij werkt als assistent-fotograaf in de modewereld en maakt daarnaast vrij werk in de visual arts. “Ik ben freelancer en twee weken geleden begonnen de opdrachten stil te vallen”, vertelt hij. “Op een set is meestal veel volk aanwezig en het is ook geen slim idee om nu in die omstandigh­eden verder te werken. In het begin was de communicat­ie hier vrij vaag. Sinds de lockdown zijn de regels duidelijke­r: je mag met maximaal twee personen naar buiten om boodschapp­en te doen. Verder mag je één keer per dag lopen of fietsen.” Zelf gaat hij al eens joggen of soep brengen bij vrienden die ziek zijn. “Afgelopen weekend was er nog veel volk op Borough Market, bij mij in de buurt. De ernst van de situatie drong bij veel mensen nog niet volledig door. Nu is het rustiger, maar er blijft veel volk aanwezig op straat.”

Kleine buurtsuper­markten sluiten omdat ze moeilijk hun voorraad aangevuld krijgen. De grote winkels blijven open, maar zitten zonder basics zoals pasta of tomatenblo­kjes. “Ik heb gelukkig nog wel iets in huis. Ik maak gewoon een grote pan pastasaus waarvan ik een week lang kan eten.”

Willy vermoedt dat het beleid van Boris Johnson erop gericht is om de economie draaiende te houden. “En de kans om wat tegendraad­s te doen ten opzichte van Europa heeft ook zeker meegespeel­d. Eigenlijk is het best wel cynisch: hij heeft steun gekregen van oudere mensen om de EU te verlaten en met dit beleid keert hij hen massaal de rug toe. Ik vermoed dat het aantal slachtoffe­rs hier nog drastisch zal oplopen.”

Willy Cuylits

“De ernst van de situatie drong bij veel mensen nog niet volledig door.”

 ?? FOTO RR ?? Willy Cuylits.
FOTO RR Willy Cuylits.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium