Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedere avond protest tegen president”

Charlotte Van Cauwenberg­h

-

Naast het geklap als steun aan de zorgverlen­ers, klinkt er in Rio de Janeiro ook gekletter van bestek tegen potten en pannen als protest tegen de uitspraken van president Bolsonaro, die corona een “simpel griepje” en een “fantasieve­rhaal” noemde.

Van Cauwenberg­h woont pas sinds januari met haar man en twee kinderen in Rio de Janeiro. “Mijn man heeft een bedrijf dat zich richt op scheepvaar­t. Vroeger reisde hij voortduren­d heen en weer, maar we hadden besloten om naar Brazilië te verhuizen. Een maand nadat we waren aangekomen, kwam ook het virus hier aan”, vertelt Charlotte.

De internatio­nale school waar de kinderen net begonnen waren, is alweer gesloten. “Zij doen nu aan e-learning. Dat werkt heel goed. Er is veel contact met school en de klasgenoot­jes en ze werken elke dag heel goed aan hun opdrachten, die dan ’s middags ingeleverd moeten worden. Jammer dat ze hun klasgenoot­jes niet in het echt kunnen zien. Vanuit ons appartemen­t kijken we uit op het strand, maar ook daar mogen we nu niet naartoe.”

Charlotte was zelf afgelopen week wel even gaan wandelen op het strand, maar op de terugweg naar huis werd ze er door de politie op attent gemaakt dat dat niet de bedoeling was. “Nu wandelen we twee keer per dag gewoon een blokje om. Onze hond moet ook naar buiten en voor ons doet het ook deugd. We houden ons aan de maatregele­n in de hoop dat alles dan sneller voorbij is.”

Bij de Braziliaan­se bevolking is er veel weerstand tegen het beleid van president Bolsonaro. “Iedere avond horen we het gekletter op de potten en pannen. Hij wil dat mensen het dagelijkse leven weer oppakken om de economie te redden, maar de mensen zijn bang. Ze durven de straat niet op, maar op deze manier kunnen ze toch protestere­n.” Charlotte Van Cauwenberg­h “Vanuit ons appartemen­t kijken we uit op het strand, maar daar mogen we nu niet naartoe.”

 ?? FOTO RR ?? Charlotte, Christophe, Nathan en Chloé.
FOTO RR Charlotte, Christophe, Nathan en Chloé.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium