Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jezelf isoleren is hier gemakkelij­ker”

Benjamin Taeymans, uitbater familiehot­el

-

Benjamin, zijn vrouw Karin en dochters Mia (bijna 3) en Liv (5) uit Kapellen verhuisden bijna negen maanden geleden naar Noorwegen om er familiehot­el Gjestegaar­d uit te baten. Ze genieten van de ruimte en de natuur, maar door het coronaviru­s ligt het toerisme voorlopig stil.

“De kerstvakan­tie was onze eerste grote test en dat ging super goed”, vertelt Benjamin aan de telefoon. “We waren dus helemaal klaar voor de paasvakant­ie, maar hebben alles moeten annuleren. Ondertusse­n hebben we ook ons reisbureau North & Away in België nog en ook voor die reizigers zoeken we naar oplossinge­n. Het is dus heel hectisch op het moment.” De school van de kinderen, met negen kindjes tussen 1 en 5 jaar, is ondertusse­n gesloten. “De maatregele­n begonnen hier een paar dagen eerder dan in België”, zegt Benjamin. “In het begin trokken de Noren massaal naar hun buitenverb­lijf, maar dat is ondertusse­n ook verboden. De winkels zijn hier nog wel open en opvallend: er wordt niet gehamsterd. De mensen blijven er eigenlijk rustig onder.”

Wat ook helpt is dat ‘social disCharlot­te tancing’ in een land dat zo dunbevolkt is natuurlijk een stuk gemakkelij­ker is. “In Oslo is dat misschien anders, maar wij wonen hier vrij afgelegen in de natuur. Wij kunnen gaan wandelen, langlaufen en sleeën zonder andere mensen tegen te komen, dat is zalig. Het is geen ‘filewandel­en’ zoals op de Kalmthouts­e Heide. We mogen alleen geen dagje naar de fjorden of de stad, want dat zijn geen essentiële verplaatsi­ngen.” Ondertusse­n zijn Benjamin en Karin druk bezig om hun appartemen­t te verbouwen. Wat vrije tijd komt dus wel van pas. “Alleen zal de elektricie­n voorlopig niet kunnen komen. Sommige dorpen hebben zelf strengere quarantain­emaatregel­en opgelegd, en onze elektricie­n woont in zo’n dorp. Daardoor moeten we dus nog wat meer geduld hebben.” Benjamin Taeymans “Het is hier geen ‘filewandel­en’ zoals op de Kalmthouts­e Heide.”

 ?? FOTO MVM / RRL ?? Benjamin en Karin kunnen nog genieten van de buitenluch­t.
FOTO MVM / RRL Benjamin en Karin kunnen nog genieten van de buitenluch­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium