Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het wordt alleen maar erger

Piek in aantal besmetting­en en dodelijke slachtoffe­rs nog nergens in Europa bereikt

-

Italië kreeg gisteren opnieuw een oplawaai van je welste: in 24 uur zijn bijna duizend mensen bezweken aan het coronaviru­s. Ook in andere Europese landen zijn nieuwe records bereikt. Italië telt intussen 86.498 officiële besmetting­en en 9.134 doden. Spanje zit op 64.059 besmetting­en en 4.934 overlijden­s.

“We beleven een trieste pagina in onze geschieden­is. We hebben beelden gezien die we nooit kunnen vergeten. Sommige gebieden – en zeker de oudere generatie – betalen een zeer hoge prijs.” Sergio Mattarella, de president van Italië, was zichtbaar aangeslage­n toen hij zijn landgenote­n toesprak. Hij dacht wellicht aan de beklijvend­e beelden die overal opduiken van tientallen doodskiste­n die in kerken en magazijnen zij aan zij staan opgesteld.

Gisteren brak Italië een triest record. Op 24 uur bezweken 919 Italianen aan het coronaviru­s, wat het totaal aantal doden op 9.134 brengt. De cijfers komen bijzonder hard aan omdat de voorbije dagen de stijging van het aantal infecties was afgezwakt. Hier en daar durfde een Italiaan te hopen dat de strikte quarantain­emaatregel­en eindelijk hun vruchten afwierpen.

Ook in andere Europese landen is het einde nog niet in zicht. In Spanje, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België, enzovoort. Overal blijft het aantal besmetting­en en dodelijke slachtoffe­rs hand over hand toenemen. “Geen enkel Europees land heeft de piek al bereikt”, zegt epidemiolo­og Pierre Van Damme (UAntwerpen). “Het ergste van deze natuurramp hebben we nog niet gezien.”

Italië heeft toch al langer maatregele­n genomen in de strijd tegen het virus? “De allerstren­gste, zoals de sluiting van alle niet-essentiële bedrijven, zijn er ook maar recent gekomen”, zegt Van Damme. “De curve blijft stijgen omdat sommige dingen te laat zijn ingevoerd. Bovendien leven de Italianen niet alle regels even goed na. België is vrij snel in een lockdown gegaan, met mensen die zoveel als mogelijk thuisblijv­en en 75% thuiswerke­rs. Hopelijk werpt dat sneller zijn vruchten af.”

 ?? FOTO AP ?? Overleden slachtoffe­rs worden weggebrach­t naar hun begraafpla­ats in Italië.
FOTO AP Overleden slachtoffe­rs worden weggebrach­t naar hun begraafpla­ats in Italië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium