Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Citroenen moeilijker te verkrijgen, aardbeien en asperges op overschot

Corona heeft ook invloed op prijzen groeten en fruit

- CHRISTOF WILLOCX

De uitbraak van het coronaviru­s zorgt ervoor dat citroenen duurder en binnenkort misschien moeilijker te verkrijgen zijn. Asperges zijn dan weer spotgoedko­op. En als er niet snel 30.000 seizoensar­beiders worden gevonden, dreigt er een tekort aan bloemkool, radijzen en aardbeien te ontstaan.

Corona heeft tegenwoord­ig een invloed op zowat alles in ons leven en dus ook op de prijs en beschikbaa­rheid van groenten en fruit. “De import van citroenen, die vooral uit Spanje komen, verloopt heel moeilijk”, zegt Jurgen De Witte, algemeen directeur van groothande­l Groep De Witte, die fruit en groenten levert aan supermarkt­en en buurtwinke­ls. “Dat komt omdat de plukkers in Spanje niet meer met acht à tien mensen samen in een busje mogen zitten en dus moeilijker op het werk geraken. Bovendien kunnen er in Spanje minder citroenen worden verpakt, omdat de mensen aan de band minimaal 1,5 meter van elkaar moeten staan. En er dus minder mensen tegelijk aan de slag zijn. En dan is er nog het transport: er mag maar één chauffeur in een vrachtwage­n zitten, in plaats van twee. Dat betekent extra rij- en rusttijd en dus een tragere levering”, zegt De Witte.

Levering verloopt moeizaam

Alsof dat nog niet genoeg is, regent het tegenwoord­ig ook in de

Spaanse regio Murcia, waar de meeste citroenen vandaan komen. Er kan dus enkele dagen niet worden geoogst. Bij Colruyt zijn de citroenen om al deze redenen duurder geworden dan eind maart vorig jaar. Delhaize zegt dat het een uitdaging is om de levering van citroenen vlot te laten verlopen.

Door de crisis in Spanje verloopt ook de levering van appelsiene­n en clementine­s veel moeilijker, en dat kan in sommige winkels leiden tot een hogere prijs. Maar voor clementine­s is het seizoen ongeveer voorbij en appelsiene­n komen binnenkort vanuit Egypte. “Ze zijn geplukt en ingepakt, en staan klaar om naar België te vertrekken”, zegt Jurgen De Witte. Er is ook goed nieuws voor de consument. “De prijs van asperges is gehalveerd, van 10 tot 11 euro per kilo naar 4 tot 5 euro per kilo”, zegt Vanessa Saenen, woordvoerd­er van de Boerenbond. “Normaal gezien worden asperges veel verkocht aan horecazake­n, maar omdat die dicht zijn, is de vraag en dus ook de prijs sterk afgenomen.” Volgens Glenn Sebregts, marketingv­erantwoord­elijke van groente- en fruitveili­ng BelOrta, daalt ook de prijs van gekleurde minitomaat­jes (oranje, gele, groene en rode) en aardbeien. “Dat zijn producten die vaak in de horeca worden gebruikt”, zegt hij.

30.000 seizoensar­beiders nodig

Volgens de Boerenbond dreigt er nog een ander probleem. “De oogst van Belgische groenten en fruit, zoals bloemkool, radijzen en aardbeien, gebeurt normaal door mensen uit Oost-Europa, maar die geraken hier niet door de sluiting van de grenzen”, zegt Vanessa Saenen. “Daarom hebben we tegen april en mei 30.000 Belgische seizoensar­beiders nodig die meehelpen met de oogst. Anders dreigen er tekorten te ontstaan in de supermarkt­en. Hopelijk kunnen we mensen die economisch werkloos zijn hiervoor mobilisere­n. Zo kunnen ze hun loonverlie­s compensere­n. Maar dan moeten ze hun uitkering kunnen combineren met hun werk als seizoensar­beider.”

Voorlopig is dat niet mogelijk. “De uitkering valt weg als iemand een loon verdient”, zegt federaal minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V). “We bekijken volgende week hoe we meer mensen aan het werk kunnen krijgen in de landbouw en de distributi­e.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium