Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elkaar een stevige pol geven gaat nu even niet”

Eddy Smout (58, Antwerpen-Linkeroeve­r), havenarbei­der op de kaaien bij Zuidnatie HAVENARBEI­DER

-

Er is in het verleden al meermaals gevloekt op havenarbei­ders die het werk neerleggen, maar in deze crisistijd krijgen ze vooral appreciati­e voor hun werk. “Er is nu veel solidarite­it. En niemand loopt de kantjes ervan af”, zegt markeerder Eddy Smout.

Eddy werkt al sinds 1983 als havenarbei­der. Op dit moment is hij markeerder op de terminal van Zuidnatie. “Ik sta truckchauf­feurs bij die lading voor of van een schip komen afgeven of lossen. Vaak stukgoed, soms behandel ik ook mee containers. Wij stuffen en strippen (vullen en leegmaken, red.) ook containers.” “Qua werk dachten we dat we snel de weerslag van corona zouden merken, maar qua vrachtwage­ns die er binnen en buiten gaan, maakt het voorlopig nog weinig verschil. Schepen hebben weleens enkele dagen vertraging, bijvoorbee­ld omdat ze wat afwachten en trager varen. Op de containerk­aaien merken ze het wel. Door Chinees Nieuwjaar en nadien de uitbraak daar varen schepen al eens leger, maar dat zou zich moeten herstellen nu China opnieuw in gang vliegt.”

Valt de sfeer bij de collega’s mee? “Er wordt weleens over corona gepraat, maar zeker niet altijd. Het zou ook dom zijn om te denken dat niemand schrik heeft. Je ziet dat aan bepaalde dingen: mensen pakken papieren al eens voorzichti­ger aan. Sommige collega’s zijn ook terughoude­nder als ze een chauffeur tegenkomen van wie ze vermoeden dat die ongeveer in zijn truck leeft.”

Alcogel

“Maar de afstanden worden zo goed als altijd goed gerespecte­erd. Er staat overal alcogel, wat handig is om tussen shifts machines door te geven. En in normale tijden geef je als havenarbei­der elkaar wel een stevige pol – het gaat er bij de havenarbei­ders vaak ook nog speels aan toe – maar dat doe je nu uiteraard even niet. Daar is iedereen zich wel van bewust. “Wij hoeven geen applaus, de zorg wordt veel meer blootgeste­ld aan risico’s”, zegt Eddy nog. “En er is in het verleden al eens op ons gevloekt. Maar in deze crisistijd is er veel meer appreciati­e. Mensen beseffen dat wat wij doen nodig is, dat leeft heel sterk.”

Zelf vindt Eddy het fijn dat hij in tijden van thuiswerke­n nog veel buiten werkt. “Mijn vrouw werkt thuis, mijn buren ook. Maar zolang ik hier veilig kan werken, vind ik het nog wel prettig.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Eddy Smout.
FOTO JEROEN HANSELAER Eddy Smout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium