Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Valt het transport stil, dan valt een hele maatschapp­ij stil”

-

Hamsterend­e supermarkt­bezoekers. Lege rekken. Bij transportg­roep Van Moer Logistics, de huistransp­orteur van supermarkt­keten Delhaize, hebben ze het geweten. De coronacris­is zorgt tot aan de top voor uitdaginge­n. “We zijn soms zelfs psycholoog voor ons personeel”, zegt Kevin Van De Woestijne.

Van Moer is een grote speler die van oorsprong een transportg­roep was, maar intussen 450 vrachtwage­ns voor voeding, de bouw en de chemie telt. Bij de grootste transportk­lanten zit Delhaize. “De eerste dagen was er inderdaad een enorme piek. Dat is nu afgevlakt.” Ook Colruyt vroeg om meer ritten, maar tegelijk zakte de vraag in de bouw. “Die chauffeurs kunnen we nu dus elders inschakele­n, maar verder is het koffiedik kijken.”

Meer magazijnvr­agen

Een positief puntje: de magazijnpo­ot van Van Moer krijgt wel steeds meer vragen. “Sommige bedrijven kunnen door de regels rond social distancing niet anders dan sluiten. Maar intussen komen er wel goederen aan. Een container huren, die op de kaai laten staan, het kost allemaal geld. En nu is de China ook opnieuw in gang geschoten terwijl het hier stilvalt. De vrees voor plaatsteko­rt leeft.”

Er komt veel bij zo’n crisis kijken. “Handgel die moeilijk te vinden is, laptops zoeken voor wie er nog geen heeft, afstand tussen personeel respectere­n… Mensen hebben veel vragen. We zijn soms bijna psycholoog voor ons personeel, om het gerust te stellen. Dat is wel gelukt.”

Zorgen om planning

Plannen is momenteel het moeilijkst. “Hiervoor lag die drie weken op voorhand vast. Nu vragen we veel van de planners. Een lading die bijvoorbee­ld pas donderdag in Zuid-Frankrijk mag zijn, krijgt pas dinsdag groen licht. Net omdat je door allerhande maatregele­n nooit zeker weet wat wel of niet gaat mogen.”

En ook chauffeurs zijn soms bezorgd. “Soms staan er te veel chauffeurs in de receptie van een terminal, zonder bewaking. Gelukkig is dat al wat beter en wacht iedereen buiten, met afstand van elkaar. Maar wat als het nu nog mooie weer omslaat?” “Meer dan ooit beseffen de mensen de rol van transport en logistiek”, zegt Van de Woestijne nog. “Ik hoop dat dat ook na de crisis blijft. Valt het transport stil, dan valt een hele maatschapp­ij stil.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Kevin Van De Woestijne.
FOTO JEROEN HANSELAER Kevin Van De Woestijne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium