Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1992 De geboorte van

-

“Goeiemorge­n, het is een historisch­e dag vandaag. Na dertien jaar heeft mijn koffiezet het begeven.” Dat was de allereerst­e zin die radiomaker Michel Follet op zaterdag 28 maart 1992 uitsprak in het allereerst­e programma van de nieuwe zender Radio Donna. “Vanmorgen kan ik alle luisteraar­s nog met de voornaam aanspreken, maar hopelijk verandert dat vlug. Dag Herman (Verheyden, directeur programmer­ing van de toenmalige BRTN), Erik (Strieleman, nethoofd Radio Donna), Cas (Goossens, administra­teur-generaal van de BRTN) en Piet (Van Roe, directeur-generaal radio).” Waarna ook het allereerst­e plaatje op Radio Donna door de ether werd gestuurd: (Morning

D.J. of) W.O.L.D van Harry Chapin.

Radio Donna was – als zusje van Radio 2 en Studio Brussel – het antwoord van de openbare omroep op de nakende komst van commerciël­e radiostati­ons, inclusief korte reclameblo­kken. Met boegbeelde­n als Michel Follet (en diens ochtendsho­w Jabbedabbe­doe) en Leen Demaré (De Foyer en Vrouwenton­gen) groeide de radiozende­r uit tot een fenomeen, met in de hoogdagen een marktaande­el tot 38%, en een financiële melkkoe voor de BRTN (na 1998 VRT).

Na de komst van commerciël­e zenders als Qmusic, 4fm (later JOE) en Nostalgie begon niet alleen een leegloop bij Donna, maar zakte ook gaandeweg de popularite­it in. Op vrijdag 2 januari 2009 om klokslag 18u trok de VRT definitief de stekker uit Donna. En opnieuw was het laatste woord voor Michel Follet, met een beetje hulp van Rihanna: “Nu de fakkel wordt doorgegeve­n, blijft er nog één boodschap:

Don’t Stop the Music. Dit zeg ik van ganser harte.

Donnadieu.”

 ?? FOTO 'CIA JANSEN ??
FOTO 'CIA JANSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium