Gazet van Antwerpen Stad en Rand

...plots heeft ook Noordpool gat in de ozonlaag

- HANS OTTEN

Wetenschap­pers zagen deze maand dat de ozonlaag boven de Noordpool het grootste gat ooit gemeten vertoont. Normaal zit daar helemaal geen gat, wel boven de Zuidpool. Op die plek worden juist positieve records gebroken.

Misschien nog meer dan kernenergi­e zette het gat in de ozonlaag de mensheid in de jaren tachtig aan tot een zeker milieubewu­stzijn. Die ozonlaag beschermt ons tegen de schadelijk­e ultraviole­tte straling van de zon, die onder meer huidkanker veroorzaak­t. De zogenaamde CFK’s (chloorfluo­rkoolwater­stoffen) brachten de ozonlaag in de jaren tachtig schrikbare­nd veel schade toe. Die CFK’s zaten vooral in drijfgasse­n, koelmiddel­en en isolatiesc­huim. Omdat ze zo schadelijk waren voor het milieu, legde het Montreal Protocol het gebruik van CFK’s in 1986 aan banden.

Dat werpt zijn vruchten af. Ieder jaar in september – de lente op de Zuidpool – duikt het spreekwoor­delijke gat in de ozonlaag nog altijd boven Antarctica op. Al gaat het niet echt om een gat, eerder om een verdunning van de laag. Onderzoeke­rs van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service stelden eind 2019 vast dat het gat kleiner was dan het in dertig jaar ooit was geweest.

Het ozongat doet zich normaal uitsluiten­d boven de Zuidpool voor, maar de voorbije weken dunde de ozonlaag boven het noordpoolg­ebied opvallend uit. Wetenschap­pers van de Vrije Universite­it Brussel (ULB) stelden vast dat de daling van de stratosfer­ische ozon er tien dagen geleden rond 30% lag, de grootste daling ooit gemeten. Er was ook een significan­te toename van de UV-straling die het aardopperv­lak bereikte. Normaal manifestee­rt zich boven het noordelijk­e gebied zelden – hoogstens eens in de tien jaar – zo’n opening.

Extreme weersomsta­ndigheden

Daarin spelen weersomsta­ndigheden een doorslagge­vende rol. Een belangrijk­e voorwaarde voor de vernietigi­ng van ozon in de stratosfee­r is dat de temperatur­en er tot minder dan -80 graden Celsius zakken. “De wintertemp­eraturen boven het noordpoolg­ebied zijn gemiddeld hoger dan die boven Antarctica. Maar dit jaar deden zich extreme weersomsta­ndigheden voor”, zeggen de Belgische onderzoeke­rs.

“Bij temperatur­en onder -80 graden Celsius vormen zich wolken in de lagere stratosfee­r en ontstaan er chemische reacties die halogeenko­olstoffen, die onschadeli­jk zijn voor ozon, omzetten in actieve, schadelijk­e verbinding­en. Deze processen leiden tot een snelle vernietigi­ng van ozon wanneer het zonlicht boven de pool terugkeert.” Met de intrede van de lente, dus. Volgens de wetenschap­pers zorgde een zeer koude en aanhoudend­e stratosfer­ische winter boven de noordpool ervoor dat de vernietigi­ng van ozon bleef aanslepen. Toch gaan wetenschap­pers er wereldwijd van uit dat de cyclus van de jaarlijkse verdunning van de ozonlaag dankzij de genomen maatregele­n geleidelij­k aan helemaal ophoudt. Dat neemt wel wat tijd in beslag: CFK’s hebben een levensduur van vijftig tot honderd jaar. Ze blijven dus heel lang in de atmosfeer hangen. Volgens het laatste internatio­nale rapport keert de hoeveelhei­d ozon naar verwachtin­g rond 2060 op de Zuidpool en rond 2030 op de Noordpool terug naar het niveau van voor de jaren tachtig.

CFC-11

Maar dan mag de mens geen roet in het eten gooien. Hoewel de aanwezighe­id van het CFKgas CFC-11 in de atmosfeer sinds de jaren negentig flink verminderd was, stelden Amerikaans­e wetenschap­pers vanaf

2013 een trendbreuk vast. In

2018 werden er weer zoveel hoeveelhed­en CFC-11 waargenome­n dat er alleen maar sprake kon zijn van een of meerdere nieuwe fabrieken die voor de uitstoot verantwoor­delijk waren. Onderzoek wees uit dat de bron te zoeken was in Oost-Azië, meer bepaald in enkele noordelijk­e Chinese provincies. Maar de precieze locatie laat zich voorlopig moeilijk bepalen. Onder druk van de buitenwere­ld beloofde de Chinese overheid daar beter op toe te zien.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium