Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil mijn dochter wat lessen geven

(maar daar heb ik nog grote stappen te zetten)”

- LUDO VANDEWALLE

Bondscoach Roberto Martinez over zijn lockdown light in… Manchester

Roberto Martinez (46) zou deze week normaal gezien met zijn Rode Duivels in Qatar vertoeven om er tegen Zwitserlan­d en Portugal te oefenen met het oog op het EK. In plaats daarvan zit de bondscoach thuis, onder meer een video-interview te geven aan uw krant. Want wij wilden weten: wat spookt een bondscoach zoal uit als hij, zoals wij allemaal, een ‘lockdown light’ moet doorstaan?

Eerste verrassing. Roberto Martinez verblijft met zijn vrouw Beth en de kinderen Luella (6) en Safiana (8 maanden) niet in België (waar hij werkt), Schotland (vanwaar zijn vrouw afkomstig is) of Spanje (zijn vaderland). De bondscoach zit in zijn huis in Engeland, in de buurt van Manchester. En dat heeft een speciale reden.

“Dit is twee uur rijden van de familie van mijn vrouw in Glasgow”, legt Martinez uit. “We kunnen haar ouders niet bezoeken, maar willen wel dichtbij zijn. Beiden zijn nog niet getroffen, maar ze zitten wel in de risicogroe­p, want ze zijn ouder dan 75 jaar. Beths moeder heeft kanker overleefd en de vader heeft een openhartop­eratie achter de rug. Dat kunnen we dus niet riskeren. We zitten hier in een landelijk gebied. Voor onze dochters is dat oké.”

Is er iemand in uw familie die getroffen is?

“Wie weet dat? Ik las net een studie van de universite­it van Oxford. Zestig procent van de mensen kan drager zijn van het virus. Velen weten het niet eens omdat ze geen symptomen vertonen. Kijk naar Fellaini. Hij verbleef in Dubai en wist niet dat hij het virus had toen hij in China aankwam. Niemand in onze familie vertoont de symptomen, maar het virus is dichterbij dan iedereen denkt.”

Hebt u geen angst voor uw familie in Spanje, dat ook zo zwaar getroffen wordt?

“Mijn ouders zijn volledig geïsoleerd. Ze zien niemand. Mijn zuster is er om hen eten te brengen. Wij hebben als familie gelukkig snel ingegrepen en hebben onze ouders snel geïnformee­rd. En zij zijn gediscipli­neerd. Laten we hopen dat dit goed blijft.”

Hoe voelt u zich bij deze situatie?

“Een gemengd gevoel. Zo veel zo dicht bij mijn familie zijn, is heel aangenaam. Het is ook wel een beetje een les voor de mensheid. We komen tot de vaststelli­ng dat we af en toe moeten remmen. Genieten van die kleine privileges die we hebben. Nu beseffen we hoe gelukkig we zijn als we kunnen gaan en staan waar we willen. We krijgen allemaal een les in verantwoor­delijkheid­sgevoel, in discipline. We moeten immers opletten, voor onszelf maar ook voor anderen. Ook voor België is het betekenisv­ol. Er wordt veel verteld over een verdeeld land, maar nu bewijzen we dat we ons kunnen verenigen als het nodig is.”

“Ik vind het aan de andere kant onwaarschi­jnlijk dat de mensheid in 2020 niet in staat is zo’n pandemie te vermijden, zelfs niet onder controle te krijgen. We kunnen bijna alles, zoals nu dit videointer­view houden. We hebben legers om oorlog te voeren, maar hier zijn we niet op voorbereid. Tegelijker­tijd hebben we dit nodig om ons respect voor het medisch personeel te doen groeien. Maar we hebben met z’n allen te laat gereageerd. We moeten goed bestuderen wat er nu in China gebeurt.”

Wanneer verwacht u dat dit over is?

“Dit is een crazy situation. Daarover speculeren, is zinloos. Dat zorgt alleen maar voor stress. De prioriteit is dat iedereen veilig is. Deadlines zetten is niet slim. We wéten het ook niet. Het is veel belangrijk­er dat we leren onszelf te wapenen tegen dergelijke pandemieën.”

Hoe vult u uw dagen?

“Ik heb werk genoeg. Ik doe veel videoconfe­renties. Het is ongeloofli­jk wat het internet doet. Als dit tien jaar geleden was gebeurd, was het wel wat anders geweest. Nu kan je spelletjes doen met je kinderen, dingen opzoeken, kijken naar wat je maar wil,… Dit is ongeloofli­jk. Ik ben aan het voorbereid­en. En ik kijk veel wedstrijde­n. Ik beveel de website footballia.net aan. Je kan elke wedstrijd die je maar wil gratis bekijken. (enthousias­t) Ook alle wedstrijde­n van de Rode Duivels. Zelfs die van het WK 1986.”

Welke wedstrijde­n bekijkt u dan?

De Cup Final die je met Wigan in 2013 won van Manchester City bijvoorbee­ld? Of de winst van de Rode Duivels tegen Brazilië op het WK twee jaar geleden?

“Nee, nee. Ik bekijk wedstrijde­n, maar dat emotionele vermijd ik. Vanochtend heb ik bijvoorbee­ld naar Barcelona - Real Sociedad van 12 december 2010 gekeken. 5-0 voor Barcelona. Om te bestuderen hoe Barcelona toen speelde. Ik heb een lange lijst van matchen die ik wil zien. Deze namiddag ga ik naar Europa tegen de rest van de wereld kijken. Een wedstrijd die in 1973 in Barcelona werd gespeeld. Daar ben ik benieuwd naar. Ik doe nog andere dingen ook, hoor. Ik ga geregeld lopen. Ook met de familie wandelen, yoga doen,… Zo verbruiken we onze energie. Ik wil mijn dochter wat lessen geven, maar daar heb ik nog grote stappen te zetten.”

Had u contact met Lukaku, Castagne, Hazard, Courtois… Belgen die in quarantain­e zaten of zitten?

“Soms direct, soms indirect. We volgen toch vooral via de clubs de medische updates rond onze spelers.”

Wat vindt u van Koen Casteels, die zowaar traint met Wolfsburg? Dat is toch ontoelaatb­aar?

“Elke voetbalclu­b heeft zijn eigen realiteit. Ik ben er zeker van dat ze weten wat ze doen. Maar het blijft natuurlijk een vreemde situatie. Op de club kunnen genoeg maatregele­n worden genomen, maar ze komen van thuis en kunnen vandaar een virus meenemen.”

Wat zijn de plannen met de Rode Duivels?

“De UEFA voorziet de periode van 1 tot 9 juni voor internatio­naal voetbal. Dan plan ik – als het kan – een stage met wedstrijde­n. De UEFA adviseert om dan de uitgesteld­e wedstrijde­n van maart te spelen. We zullen het alleen niet doen zoals voorzien in Qatar. Ik kan me voorstelle­n dat Zwitserlan­d, Portugal en Kroatië die matchen ook nodig gaan hebben.”

“Ik vind het onwaarschi­jnlijk dat de mensheid in 2020 niet in staat is zo’n pandemie onder controle te krijgen. We hebben legers om oorlog te voeren, maar hier zijn we niet op voorbereid.” Roberto Martinez Bondscoach

“Als het kan, plan ik van 1 tot 9 juni een stage met de Rode Duivels. Mét wedstrijde­n.” Roberto Martinez Bondscoach

Gelooft u echt dat zo’n stage begin juni kan doorgaan?

“Dat weet ik niet. Maar we moeten voorbereid zijn.”

Wordt het niet verwarrend allemaal? In september starten jullie met de Nations League, waarvan de eindronde in september 2021 wordt gespeeld. Voordien is in maart 2021 de voorronde voor het WK 2022 gestart en in de zomer daarvoor spelen jullie ook nog een EK. Dat zijn drie competitie­s door elkaar.

“Dat lijkt verwarrend, maar is het niet. We kunnen daarmee omgaan. We spelen gewoon elke wedstrijd om te winnen. Elke wedstrijd staat op zich. We gaan gewoon door op ons elan. Het uitstel van het EK is begrijpeli­jk, maar ook wel spijtig. We hadden ons goed voorbereid. Je voelde wel dat ze hiernaarto­e werkten, dat ze er klaar voor waren. Daarom is het spijtig.”

Zeg eens eerlijk: bent u niet ongerust over de verdedigin­g? Op het EK 2021 zijn Kompany en Vermaelen 35 jaar, Vertonghen 34. Alderweire­ld is dan met zijn 32 de jongste verdediger.

“Neen, ik maak me echt niet ongerust. Iedereen wil me dat aanpraten, maar ik meen het. De vier die je noemt, zijn unieke spelers. Dat ze nog altijd hun hoge niveau halen, is een teken dat ze superprofe­ssioneel zijn. Kompany, Vermaelen, Vertonghen en Alderweire­ld spelen nog altijd omdat ze de besten zijn. Niet omdat er geen talent na hen komt. Er is genoeg talent in België. We hebben Boyata, die sinds het WK bewijst dat hij er staat als het nodig is. Nu ook bij Hertha BSC. Denayer is aanvoerder van Lyon, dat wil toch ook wat zeggen. Dendoncker speelt nu ook weer als centrale verdediger bij Wolverhamp­ton. Vanheusden is aan het groeien. Cobbaut heeft het juiste profiel voor een positie in een driemansve­rdediging. Mechele bewees tegen Real Madrid, PSG en Man United dat hij het niveau aankan. Neen, geen reden tot ongerusthe­id. Echt niet.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? RR ?? Martinez verblijft met zijn Schotse vrouw Beth en hun kinderen Luella en Safiana in zijn huis in de buurt van Manchester. “Da’s niet te ver rijden van Beths ouders in Glasgow.”FOTO
RR Martinez verblijft met zijn Schotse vrouw Beth en hun kinderen Luella en Safiana in zijn huis in de buurt van Manchester. “Da’s niet te ver rijden van Beths ouders in Glasgow.”FOTO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium