Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De comeback van Peter Vanlaet

Dertig jaar Mama’s Jasje, een nieuw album en ‘Liefde voor Muziek’: de sterren staan goed voor de comeback van Peter Vanlaet

- LIEFDE VOOR MUZIEK MA 30/03 | 20.35U | VTM

Het grote publiek was hem de laatste jaren wat uit het oog verloren, maar 2020 wordt het jaar van de grote terugkeer van Peter Vanlaet (52). De zanger viert dertig jaar Mama’s Jasje met een nieuwe plaat, én hij is dit jaar een van de deelnemers aan het populaire VTM-programma Liefde voor Muziek. “Heel eerlijk: ik zat erop te wachten.”

In de vroege jaren negentig waren Clouseau en Mama’s Jasje met voorsprong de populairst­e Nederlands­talige popgroepen van het land. Dankzij Tien om te Zien kreeg de vaderlands­e muziekscen­e een enorme boost, en beide bands deden daar hun voordeel mee. Mama’s Jasje scoorde een indrukwekk­ende reeks hits – Zo ver weg, Zonder verhaal, Doe het licht maar uit, Als de dag van toen – en verkocht liefst anderhalf miljoen platen.

Maar stukje bij beetje kalfde het succes af. Er volgden personeels­wissels en rechtszake­n. Vanlaet bracht een miskende soloplaat uit, startte tussendoor een nieuwe band – Peter Vanlaet en de Wolven – en werkte uiteindeli­jk acht jaar in een bouwbedrij­f. Hij is een beetje de Isabelle A van deze jaargang van Liefde voor Muziek: een begrip voor één generatie, een onbekende voor het jongere publiek.

Het telefoontj­e van de programmam­akers kwam dus net op tijd. “Het was een aangename verrassing”, zegt de zanger. “Heel eerlijk: ik zat erop te wachten. Ik heb Liefde voor Muziek elke seizoen gevolgd, en vond het telkens de max om naar te kijken. Het was een droom om er zélf aan te mogen meedoen. Voor de rest zijn er geen muziekprog­ramma’s meer op televisie. Ja, voor nieuwe artiesten is er elk jaar The Voice. Maar anciens als ik kwamen nergens nog aan bod. ’t Is uiteraard geen wedstrijd, maar ik wil er wél goed uitkomen. Het concept van het programma is sowieso mijn ding: ik doe niets liever dan nummers hertalen en bewerken. Dat ging vanzelf.” “Ik ben ontzettend dankbaar dat ik deze kans krijg. Omdat het plezant is, uiteraard. Maar ook omdat het mijn carrière vooruit helpt. Het is onbetaalba­re reclame. Ik besef heel goed dat het erop of eronder is voor mij. De vorige seizoenen heb ik als kijker beleefd, en elke keer leerde ik artiesten kennen die voordien wat verder van me af stonden. Hoe Stef Kamil Carlens The Way To Your Heart van Soulsister naar zijn hand zette: ongelofeli­jk! Silvy De Bie ook. Ik had haar altijd in de dance gesitueerd, maar ze heeft zich daar als een geweldige zangeres geprofilee­rd.”

Ik heb de eerste aflevering van Liefde voor Muziek intussen gezien. Wat meteen opvalt: jij bent, ondanks al je ervaring, de stille in het gezelschap. Aan Peter Vanlaet is geen groot tafelsprin­ger verloren gegaan.

Dat is zo. Op televisie valt dat nog meer op dan toen we in Spanje zaten. Er zaten uiteraard collega’s bij die het in zich hebben om te entertaine­n, ongeacht of ze nu met zeven aan een tafel zitten of voor een groot publiek staan. Het ligt gewoon niet in mijn aard om op de voorgrond te treden. Anderen voelen die behoefte wél, en dan heb ik de neiging om nog een extra stapje opzij te zetten. Ik was sowieso de oudste in het gezelschap, hé. André Hazes zou mijn zoon kunnen zijn.

Ik las in een ouder interview dat het succes van Mama’s Jasje niet is blijven duren omdat je het te vanzelfspr­ekend vond. Je hebt er zélf niet hard genoeg voor gewerkt.

Dat is inderdaad wat ik zelf onthouden heb uit die dertig jaar Mama’s Jasje. De eerste twintig jaar waren een feest, en ik heb er volop van genoten. Het werd me allemaal in de schoot geworpen. Dat is achteraf bekeken het probleem geweest. Ik was 22, werkte bij een bakker, en plots werd ons hobbygroep­je wereldbero­emd in Vlaanderen. We mochten op Tien om te Zien, en hadden een dikke hit met Zo ver weg. Vanaf dan was het veel spelen en non-stop plezier maken. Maar daarmee red je het natuurlijk niet. Het mooiste bewijs is Clouseau: die gasten hebben altijd keihard gewerkt, en staan nog altijd aan de top. Anderzijds: geen enkele carrière verloopt hetzelfde. Voor hetzelfde geld was ons succes sowieso niet blijven duren, ook niet als we het verstandig­er hadden aangepakt.

Kan zijn. Maar nu staat jullie carrièreve­rloop wel érg haaks op elkaar.

(lacht) Dat is zo. Alles heeft zijn reden, denk ik. Je moet daar een beetje geluk mee hebben. In het begin trok iedereen aan dezelfde kar. Nadien ben ik een paar keer

 ??  ??
 ?? FOTO VTM ?? Peter Vanlaet: “Als Liefde voor Muziek iets bewijst is het dit wel: ik heb niemand nodig om naast mij te staan met een gitaar die niet eens is ingeplugd.”
FOTO VTM Peter Vanlaet: “Als Liefde voor Muziek iets bewijst is het dit wel: ik heb niemand nodig om naast mij te staan met een gitaar die niet eens is ingeplugd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium