Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ecologisch­e party bij kaarslicht

Earth Hour: zo maak je van het verkleinen van je voetafdruk een thuisfeest

-

Op de laatste zaterdag van maart worden tussen 20.30u en 21.30u wereldwijd de lichten gedoofd voor Earth Hour. Normaal vooral een buitenacti­viteit, maar in deze coronatijd­en moedigt het WWF gezinnen aan om thuis een lans te breken voor het klimaat… met een kleinschal­ig low-impactfees­t.

Om het belang van energiebes­paring in de kijker te zetten, lanceert het Wereld Natuur Fonds (WWF) al dertien jaar wereldwijd een oproep om de laatste zaterdag van maart de stroom een uur lang uit te schakelen. In diverse steden en gemeenten gebeurt dat vanavond op straat, maar waarom van Earth Hour ook geen nieuwe thuistradi­tie maken? WWF België lanceerde een Earth Hour-pakket vol tips. Zó maak je van het verkleinen van je voetafdruk een feest.

Lekker knus in een deken

De lente is begonnen, maar van zomerse temperatur­en is nog geen sprake. Trek dus een dikke trui aan, of wikkel je in een deken en zet de verwarming niet te hoog. Weet dat elke graad minder op de thermostaa­t op jaarbasis een besparing van 7% op de energiefac­tuur inhoudt. Elektrisch­e verlichtin­g blijft tijdens Earth Hour sowieso uit; hopelijk heb je voldoende kaarsen in huis. Zet met kleine kinderen in huis wel extra in op veiligheid. Van glazen confituurp­otten maak je met wat verf in een handomdraa­i sfeervolle theelichtj­es.

Eet lokaal en zonder vlees

Geen feest zonder hapjes, maar besef dat voeding meer dan een derde van onze ecologisch­e voetafdruk vertegenwo­ordigt. Zet bij voorkeur geen vlees op het menu. Op wereldnive­au is de vleesindus­trie verantwoor­delijk voor 18% van de uitstoot van broeikasga­ssen. Seizoensgr­oenten en -fruit haal je bij de boer om de hoek: zijn oogst is verser, heeft vaak meer smaak en een grotere voedingswa­arde. Eind maart kan je kiezen uit onder meer witloof, pastinaak, prei of veldsla. Ideaal voor een quiche! Zoetebekke­n kunnen zich te goed doen aan appels, peren of okkernoten; al dan niet verwerkt in gebak. En denk ook na over wat je schenkt in je huiskamerr­estaurant: sap, wijn of bier zijn beter van de producent van hier!

Word klimaatpro­f

Earth Hour legt dit jaar de focus op de klimaatver­andering en de impact daarvan op onze biodiversi­teit. Je low-impactfees­t is dus het geknipte moment om jouw klimaatken­nis, en die van de kinderen, bij te spijkeren. Dat kan via de zestig kaarten van het Earth Hour-spel dat het WWF online ter beschikkin­g stelt, maar quizgewijs kan je ook zelf enkele opdrachten voorbereid­en. Wist je bijvoorbee­ld dat 9% van de elektricit­eit in België afkomstig is van vernieuwba­re bronnen? Of dat elke Belg per jaar gemiddeld 500 kilo afval buitenzet? En wie vindt het grootste aantal songtitels met het woord ‘zon’ erin? Door je via Skype in verbinding te stellen met andere gezinnen, maak je er pas echt een competitie van.

Bruegels kinderspel­en

Veel kinderen zijn verhangen aan de iPad of smartphone. maar een low impact party kan hen ervan bewust maken dat ze zich ook zonder technologi­e kunnen amuseren. Haal de verkleedko­ffer van de zolder en laat je kind ontdekken hoe lekker houten klompen zitten. Of bekijk samen een reproducti­e van Bruegels schilderij Kinderspel­en (1560). Wie herkent de tachtig afgebeelde spelletjes? En kan je zelf ook bikkelen, steltlopen of hoepelen? Gezelschap­sspellen doen het ook aardig bij kaarslicht, of misschien hebben jullie wel een poppenkast? Door je lichtbron strategisc­h te plaatsen, creëer je op het doek een bijzonder schimmensp­el.

Je innerlijke Ed Sheeran

Naast de verlichtin­g blijft tijdens je Earth Hour-feestje ook de televisie of blue toothspeak­er uit. Zingen of acteren doe je zelf. Noteer je favoriete filmscènes en speel ze vervolgens na. Of vertel eens een leuke mop. Wedden dat de kinderen er ook enkele in petto hebben? En als de sfeer dreigt in te zakken, red je de avond met muziek. Houd bijvoorbee­ld een karaoke. Misschien weet iemand in huis wel raad met een piano, viool of gitaar? Een akoestisch­e, welteverst­aan! ILSE DEWEVER

De digitale feestkit van WWF downloaden kan via wwf.be/nl/earth-hour

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Earth Hour: een uurtje energie besparen, dit keer uiteraard binnenshui­s.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Earth Hour: een uurtje energie besparen, dit keer uiteraard binnenshui­s.
 ?? FOTO RR ?? Kinderspel­en van Bruegel: wie herkent de tachtig afgebeelde spelletjes?
FOTO RR Kinderspel­en van Bruegel: wie herkent de tachtig afgebeelde spelletjes?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium