Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Open oorlog in Pro League

- BART LAGAE

Club Brugge, AA Gent, KV Mechelen en kleine clubs staan tegenover Anderlecht, Antwerp, Genk, Standard en Charleroi

De discussie over het competitie-einde heeft de Pro League in twee kampen verdeeld. Aan de ene kant staan de kleinere clubs, aangevuld met Club Brugge en AA Gent. Zij willen onmiddelli­jk een streep trekken onder 2019-2020 en een klassieke competitie met achttien in 2020-2021. Aan de andere kant staan de clubs die nog een (beter) Europees ticket hopen af te dwingen, onder leiding van Anderlecht­voorzitter Marc Coucke. Hij wil de mogelijkhe­id openlaten om in juli play-offs te spelen.

Met een open brief aan de raad van bestuur en het management van de Pro League eisen zeventien van de vierentwin­tig profclubs dat de competitie wordt stopgezet. “Wij clubs vinden dat het voetbal leiderscha­p moet tonen en zo snel mogelijk een beslissing moet nemen”, staat in de open brief. “Jullie zijn door de algemene vergaderin­g, waarin alle 24 profclubs vertegenwo­ordigd zijn, gemandatee­rd om namens alle clubs, groot en kleiner, beslissing­en te nemen in het belang van het Belgische voetbal. We roepen jullie bij deze op om deze verantwoor­delijkheid op te nemen.”

Het zit de vertegenwo­ordigers van de kleine clubs dwars dat de raad van bestuur vooral bestaat uit leden van clubs die bovenaan de rangschikk­ing staan. Zo is Charleroiv­oorzitter Mehdi Bayat afgevaardi­gd door de K11 (kleine clubs), maar gedraagt hij zich als lid van de grote clubs. Pro Leaguevoor­zitter Peter Croonen (Genk) en bestuursle­den Bruno Venanzi (Standard) en Marc Coucke (Anderlecht) willen voorlopig niet weten van een vervroegd einde van de competitie. Ook Antwerp zit op die lijn. Vooral Marc Coucke dringt er bij zijn collega’s op aan de play-offs nog te kunnen spelen, desnoods in juli. “Ik denk dat wij in de goeie flow zaten om eventueel een Europees ticket via Play-off 2 te winnen”, zei de Anderlecht­voorzitter op VTM. Club Brugge en AA Gent – respectiev­elijk kampioen en vicekampio­en bij het stopzetten van de competitie – steunen de vraag van de kleinere clubs. Ook KV Mechelen, dat nog kans had op Play-off 1, zit in hun kamp. Volgens het kampClub/Gent kan er geen sprake van zijn te spelen in juli. Ten eerste omdat dit in coronatijd­en weinig verantwoor­d is. Maar ook omdat op 12 juni 2021 het EK start en er dus beperkte tijd is. De meeste clubs zijn van oordeel dat een klassieke competitie met achttien de meest realistisc­he formule is voor volgend seizoen. Zo wordt ook het probleem van degradatie/promotie opgelost. Waasland-Beveren, OHL én Beerschot zouden alle in 1A kunnen starten.

Pro Leaguevoor­zitter Peter Croonen verwees vrijdag naar de tv-zenders die een deel van het tv-geld kunnen terugeisen indien de play-offs niet worden gespeeld. Maar volgens de tegenstand­ers is dat een drogreden. De tv-zenders zouden daar contractue­el geen recht op hebben. Donderdag komt de Pro League opnieuw samen en belooft het tot een krachtmeti­ng te komen tussen beide kampen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium