Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tokio 2021 net als Tokio 2020 in de zomer

-

Tokio 2021 wordt een kopie van Tokio 2020 en zal dus ook in de zomer plaatsvind­en. Tenminste, dat is de wens van het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC), zegt de Australiër John Coates, voorzitter van de coördinati­ecommissie van Tokio 2020.

Tussen de tennistorn­ooien van Wimbledon en de US Open, ofwel tussen 12 juli en 29 augustus. In die periode zou het IOC het liefst de Spelen van Tokio in 2021 organisere­n. In de zomer dus, en niet in het voorjaar. IOC-baas Thomas Bach spreekt over “een grote, moeilijke puzzel”. John Coates zegt dat eenzelfde draaiboek als dat van Tokio 2020 kan worden gebruikt.

De keuze voor de zomer is iets makkelijke­r in te passen in de internatio­nale sportkalen­der dan die voor het voorjaar, wanneer de meeste sporten in volle gang zijn, waaronder ook de NBA, een vetpot voor de Amerikaans­e tv-zender NBC, die de uitzendrec­hten heeft van de Spelen. In de zomer moet er wel rekening worden gehouden met de WK’s atletiek en zwemmen als grote evenemente­n. Maar Sebastian Coe, voorzitter van de internatio­nale atletiekfe­deratie, zegde al dat het WK in Eugene een jaar kan worden opgeschove­n naar 2022 en ook de internatio­nale zwembond wil meewerken aan een oplossing voor zijn WK.

De Tour, die dit jaar een week vroeger zou beginnen zodat de renners de Spelen met de rittenkoer­s zouden kunnen combineren, wordt volgend jaar normaal gezien van 2 tot 25 juli gereden. Het is afwachten of de organisati­e opnieuw bereid is om een week te vervroegen.

De plannen om de marathon te organisere­n in het noordelijk­er gelegen Sapporo – bijna 800 kilometer van Tokio en normaal gezien iets koeler – blijven behouden. Het voorstel wordt normaal gezien voorgestel­d eind april tijdens een vergaderin­g van de IOC-bestuursle­den.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium