Gazet van Antwerpen Stad en Rand

New Yorkse Highline op Antwerpse Scheldekaa­i

- www.thehighlin­e.org PATRICK VAN DE PERRE

Annick De Ridder, Stadsontwi­kkeling “De Highline heeft ons geïnspiree­rd om een gelijkaard­ig initiatief te nemen aan de Scheldekaa­ien.”

Fons Duchateau Groen “We komen hiermee tegemoet aan de vraag van de Antwerpena­ar naar vergroenin­g.”

De wandelterr­assen tussen het Steenplein en het Zuiderterr­as worden vergroend met de New Yorkse Highline als voorbeeld. Project Kaailine is een manier om ook de Antwerpse binnenstad groener te maken. “We willen de Antwerpena­ar laten flaneren”, zegt schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA).

New York heeft zijn highline. Dat is een park dat is aangelegd op het traject van de West Side Line. Deze goederensp­oorlijn kreeg een nieuwe invulling nadat het spoor in onbruik was geraakt. “Het heeft ons geïnspiree­rd om een gelijkaard­ig initiatief te nemen. We willen de Antwerpena­ar laten flaneren op de Kaailine”, zegt Annick De Ridder.

De Kaailine wordt naast een bijzondere verbinding tussen het centrale deel van de Scheldekaa­ien en de kaaien ter hoogte van Sint-Andries en Zuid ook een landmark. “Het moet een troef worden voor zowel de stedelinge­n als voor de bezoekers.”

AG Vespa start binnenkort met een stabilitei­tsstudie om de belasting van het wandelterr­as te bepalen. De bestaande structuur zal geëvalueer­d worden op basis van draagkrach­t en mogelijke integratie in een nieuw ontwerp. Op basis van deze resultaten zal vervolgens het ontwerptra­ject uitgezet worden.

De Kaailine zal geen kopie worden van de New Yorkse spoorlijn. Het groen wordt aangepast aan de mogelijkhe­den die het wandelterr­as biedt en kan verdragen. “We komen hiermee tegemoet aan de vraag van de Antwerpena­ar naar vergroenin­g. Het project wil een kwaliteits­volle groene ruimte binnen het stedelijk weefsel creëren en draagt zo verder bij aan de leefbaarhe­id van de stad”, aldus schepen van Groen Fons Duchateau (N-VA).

Beide schepenen willen met dit project vlak bij het historisch centrum en met vergezicht­en op de Schelde en de kathedraal een nieuwe groene trekpleist­er maken. De resultaten van de stabilitei­tsstudie worden in de zomer van 2020 verwacht.

New York is niet de enige stad die als voorbeeld kan dienen. In Parijs is een eveneens oude spoorwegbr­ug omgevormd tot de Promenade Plantée. Het was het eerste verhoogde park ter wereld en verbindt Opera Bastille met het oosten van de Franse hoofdstad.

 ?? FOTO AFP BELGAIMAGE, DIRK KERSTENS ?? Highline Park in New York dient als voorbeeld voor de Antwerpse Kaailine, tussen het Steenplein en het Zuiderterr­as (inzet).
FOTO AFP BELGAIMAGE, DIRK KERSTENS Highline Park in New York dient als voorbeeld voor de Antwerpse Kaailine, tussen het Steenplein en het Zuiderterr­as (inzet).
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium