Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mediaplein krijgt nieuw ontwerp met bomen

-

Begin volgend jaar zal het Mediaplein, beter bekend als het Kievitplei­n, aan de achterkant van het Centraal Station een stuk verhoogd plein krijgen met bomen. Die zullen het plein groener maken en ook de wind breken die nu vaak stevig trekt op de kale vlakte.

Het verhoogde stuk plein van vijfhonder­d vierkante meter komt in het midden van het nieuwe plein te liggen. Door de ophoging zullen de tien bomen die er geplant worden genoeg grond krijgen om de wortels goed te laten groeien. Onder het plein ligt namelijk een ondergrond­se parking waardoor bomen planten geen goed idee was.

De verhoging zal aan de rand traptreden krijgen en aan de zuidkant komt een hellend vlak om het groen gemakkelij­k te bereiken. Tussen de bomen worden bankjes geplaatst om van de rust te genieten. Het ontwerptea­m bekijkt nog of bepaalde delen van de traptreden hoger kunnen worden zodat die ook als zitplekken kunnen dienen. Er wordt ook nog bekeken of er ergens een ‘watereleme­nt’ kan komen. De trapconstr­uctie die er nu is om in de parking te komen, wordt geïntegree­rd in het ontwerp.

Het plein zal ook groter worden. De keerlus die er nu is en waar de taxi’s staan opgesteld, wordt onder de sporen geschoven. Er komen ook twee opstelplaa­tsen voor elektrisch­e taxi’s. Fietsers worden naar de Lange Kievitstra­at geleid via een comfortabe­le route over het plein, zodat voetganger­s meer ruimte hebben op de rest van het plein.

Dit voorjaar wordt het ontwerp verder uitgeteken­d. In het najaar volgt dan de vergunning­s- en aanbestedi­ngsprocedu­re. Als alles goed verloopt, kan de heraanleg begin 2021 van start gaan. De groene zone in de Van Immerseels­traat, met verhoogde groenvakke­n, krentenboo­mpjes en een speeltuin voor kleine kinderen, krijgt nu al vorm. De werkzaamhe­den liggen op dit moment wel stil door de coronamaat­regelen. Na 3 april zal geevalueer­d worden wanneer er verder kan worden gewerkt.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? In het midden komt een hoger gelegen deel.
FOTO JORIS HERREGODS In het midden komt een hoger gelegen deel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium